معرفی موسیقی فولکوریک و ویژگی های این موسیقی
مجله › موزیک
- 97/08/28موسیقی فولکلور چه موسیقی است؟
موسیقی فولکلوریک نوعی از موسیقی است که در هر جامعهای وجود دارد و در کنار موسیقی سنتی یا موسیقی کلاسیک آن جامعه قرار میگیرد. نوازندگان و خوانندگان موسیقی فولک آموزشهای آکادمیک را ندیدهاند و ترانهها، ریتمها و ملودیهایشانها بر اساس شرایط موجود در فرهنگ جامعه به وجود آمده است.
در ایران موسیقی فولک در استانهای آذربایجان، گیلان، خراسان و در میان اقوام ترکمن، بختیاری، کردی، شیرازی و بلوچ بسیار رواج دارد و نه تنها در ملودیها بلکه در گویش نیز با یکدیگر متفاوت هستند.این تفاوتها در نوع موسیقی میتواند به خاطر تفاوت های اقلیمی، تاریخی، آداب و رسوم و... باشد که خود را در موسیقی محلی یا فولکلور آن سرزمین نشان می دهد.
ویژگیهای موسیقی فولکلور کدامند؟
موسیقی فولکلوریک شرایط حاکم بر جامعه را بیان میکند.
میتواند دارای محتوای عاشقانه و جشن و شادی و یا عارفانه باشد.
گاهی محتوای ترانههای موسیقی فولکلور به شرایط موجود در جامعه ربط دارد. مثلا در بعضی ترانهها نقش کشاورزی و دامداری به خوبی نشان داده میشود که این نشان دهندهی این است که ترانه مربوط به منطقهای است که در آن کار کشاورزی و دامداری رواج دارد.
لالایی یا همان آواز مادران و دایهها برای خواباندن کودک خود نیز نوعی موسیقی فولکلور قلمداد میشود.
در موسیقی فولکلور یا محلی میتوان نقش ادبیات، احساسات درونی، باورها و به طور کلی زندگی گذشتگان را مشاهده کرد.
در موسیقی فولک اغلب جلوههای طبیعت چون آبشار، دشتها و درههای سبز، شکوفههای درختان، بهار و خزان و حتی سوز زمستان خودنمایی میکند.
سازهایی که در موسیقی فولک ایران استفاده می شوند کدامند؟
دف، دایره، کرنا، سرنا، نی، سنج،شیپور، دهل، دمام و... . این سازها صرفا توسط نوازندگان حرفه ای نواخته نمیشوند، بلکه عامه مردم و به خصوص جوانان هستند که با این سازها به اجرای موسیقی فولک میپردازند.
موسیقی یا ترانه فولکلور مردمی بودن یا مردمی شدن آن است. اکثر ترانههای فولکلور قدیمی مجموعهای از مسائل تاریخی و اجتماعی را در خود جای داده است که مستقیما با مردم عادی سروکار دارد. ترکیب و هماهنگی این نوع موسیقی با رقص مردم آن جامعه نیز نشان از نفوذ کامل آن در میان مردم و استفاده از ریتمها و مولودیهایی دارد که با ضربان احساسات مردم هنگام خواندن و نواختن آن موسیقی یکی میشود.
موسیقی فولکلور موجب همبستگی و تقویت ارتباطات اجتماعی شده و گروهها و طبقات مختلف جامعه را به هم پیوند میدهد و هریک از این گروهها اعمم از خانواده یا گروه کارگران یا حتی طوایف مختلف منتقل کننده سنتها و ارزشها به نسل بعدی خود هستند.