چگونه در زندگی جسارت داشته باشیم
سبک زندگی › مهارت اجتماعی
- 97/10/09
جسارت در فرهنگ لغت به معنای دلیری،بی باکی، بی پروایی و در نهایت گستاخی هم آمده است.جسور بودن از آن ویژگی هایی است که تقریبا همه آدم ها دوست دارند آن را داشته باشند اما نمی دانند واقعا چطور باید جسور باشند.حتی گاهی مرز بین جسارت و حماقت را گم می کنند و نمی دانند که آیا در شرایط موجود باید جسور باشند یا خیر. در هر شرایطی باید جسور بود. مگر جایی که جسارتت حقی از آدمها ضایع کند. جسور بودن یک انتخاب است. کسانی که در زندگی جسارت را “انتخاب” نمی کنند محکوم به ترسیدن و تحمل شرایطی هستند که اصلا دوستش ندارند.
جسارت نوعی عملکرد است که با اعتماد به نفس انجام میشود. این عملکرد میتواند سخن یا رفتار باشد. علاوه بر بی باکی، فرد جسور ویژگیهای دیگری نیز دارد :
قاطعیت و ثبات قدم
مسئولیت پذیری
مایندفول بودن یا حضور در زمان حال
شناخت کامل از خود
صراحت بیان
احترام به حقوق و عقاید دیگران
یکی از شاخص های بارز افراد با عزت نفس، داشتن جسارت است. در واقع فردی که عزت نفس دارد قطعا فردی جسور است که توانایی ابراز وجود دارد و برای خودش به عنوان یک انسان، ارزش و احترام بسیاری قائل است.جسارت و عزت نفس با یکدیگر رابطه مستقیمی دارند. یعنی با افزایش عزت نفس، شما تبدیل به فردی جسور می شوید. و برعکس، چنانچه روی بالا رفتن جسارت خود کار کنید، عزت نفس تان نیز تقویت می شود.
هر گاه فردی بدون ترس و با شجاعت، گفتار یا رفتار و یا حتی عقیده ای را ابراز کرد می توانیم بگوییم او فردی جسور است.جسارت داشتن از ملزومات زندگی هر انسانی در روی کره زمین است و از آن دسته ویژگی هایی است که بدست آوردن ویژگی های دیگر در سایه داشتن آن محقق می شود.جسارت مهمترین ویژگی یک انسان است. زیرا سایر ویژگی ها به آن بستگی دارد.
هرکاری که بخواهیم انجام دهیم در اولین گام باید جسور باشیم تا بتوانیم به مرحله بعدی دست پیدا کنیم.تا کی باید داستان های شجاعت و موفقیت افراد دیگر را بشنویم و با خودمان زمزمه کنیم که اگر از این اتفاق و آن اتفاق نمی ترسیدم من هم موفق می شدم.تا کی قرار است به خودمان دروغ بگوییم و بهانه بتراشیم که اگر شرایطش را داشتم کاری را که باید می کردم.غافل از اینکه اگر جسارت داشتی شراط هم تغییر می کرد.اگر می خواهیم تغییر کنیم، حال هر تغییری که باشد، قبل از هر چیز باید و باید جسور باشیم و جرات داشته باشیم که در قدم در مسیر تغییر بگذاریم.تغییر و به دنبال آن پیشرفت، بدون جسارت داشتن کاملا بی معنی و قطعا محکوم به شکست است.
که هر چه اعتماد به نفس شما در انجام کاری بیشتر باشد، جسارت شما هم در آن کار بالاتر است. و جالب اینکه پیش نیاز داشتن اعتماد به نفس در هر کاری دقیقا جسور بودن و نترسیدن است. پر واضح است که آدم های ترسو عزت نفس ندارند و عزت نفس از آنجایی شروع می شود که جسارت خودش را نشان دهد.حتی برای ساختن عزت نفس و اعتماد به نفس تان نیز نیاز دارید جسور باشید.
پذیرش و تصمیم گیری اولین گام برای تغییر هر چیزی پذیرش آن است. اول باید بپذیریم که ما جسور نیستیم یا حداقل به اندازه کافی نیستیم.تا زمانی که انکارش کنیم کار به جایی نمی بریم. زیرا وقتی قائل به این نیستیم که جسارت نداریم پس اصلا چرا باید برای داشتنش تلاش کنیم. بعد از پذیرش نوبت به تصمیم گیری می رسد. ما باید تصمیم بگیریم که آیا واقعا می خواهیم تبدیل به فردی جسور شویم و از پیامدهای مثبت آن بهره ببریم یا نه. آیا حاضر هستیم با ترس هایمان روبرو شویم و یک بار برای همیشه به خودمان ثابت کنیم که بله….من هم می توانم شجاع و سرشار از شهامت باشم.
در جایی ساکت و آرام بنشینید و یا ترجیحا دراز بکشید.اگر توانستید یک موسیقی آرامش بخش هم بگذارید. آنگاه سعی کنید بدن تان را آرام کنید. سپس به شرایطی فکر کنید باید در آن جسور باشید. به عنوان مثال اگر همیشه از این می ترسید که نظرات خود را در جمع ابراز کنید ، تصور کنید که در یک جمع نشسته اید و جسورانه در حال گفتن نظرات و عقاید خود هستید و همه با دقت به شما گوش می کنند.هر روز ۵ الی ۱۰ دقیقه این تصویر سازی ذهنی را انجام دهید.هر چه بیشتر آن را انجام دهید مطمئن باشید فردی شجاع تر خواهید شد.می توانید موقعیت های مختلفی که نیاز به جسارت در آنها دارید را تصویر سازی کنید. ابتدا یک موقعیت را تصور کنید و بعد از تکرار آن به مدت دو هفته( یا هر اندازه ای که فکر می کنید لازم است، چون ممکن است بعد از دو هفته هنوز حس کنید که در آن شرایط جسارت ندارید)، به سراغ موقعیت دیگری بروید.به هیچ وجه قدرت این تمرین را دست کم نگیرید. که اگر آن را درست انجام دهید و تکرارش کنید حتما نتیجه می گیرید.
داشتن دانش و آگاهی یعنی قدرت. و کسی که احساس قدرتمند بودن کند قطعا جسور می شود.فردی را تصور کنید در مسیر بسیار تاریکی در حال جلو رفتن است و هیچ چراغی هم با خود ندارد.نمی داند کجا می رود، پایش را کجا می گذارد، موانع مسیر چی هستند و نهایتا کی به مقصد می رسد. به نظر شما چنین فرد چقدر می تواند جسور باشد. آیا جسارت داشتن ممکن است برایش گران تمام شود؟…جواب کاملا واضح است.شاید جسارت در چنین وضعیتی حماقت باشد.دانش و آگاهی برای او حکم همان چراغ را دارد که می تواند بسیاری از تاریکی ها و مشکلات مسیر را کنار بزند و به او جسارت ببخشد.تا می توانید آگاهی کسب کنید که آگاهی برای تان جسارت با خود به همراه می آورد.با مطالعه کتاب، با شرکت در دوره های آموزشی، با یادگرفتن مهارت های زندگی. لازم است که بدانید که کار صحیح در هر شرایطی چیست و آگاهی از آن به شما یک پشتوانه قدرتمند می دهد تا با خیال راحت بدانید که کار درست چیست و چرا آن را انجام دادید.
با پذیرش و بیان ترس یا خشم، شما قدرت تغییر آن را پیدا میکنید. اغلب عصبانیت، دفاع در برابر احساس ترس است. اگر احساسات منفیمان را انکار کنیم، آنها بیرون نمیروند. افراد دیگر اغلب میتوانند آنها را احساس کنند و بپذیرند، اما ممکن است ما این احساس را بر دیگران یا شرایط خارجی فرافکنی کنیم. احساسات منفی خود را نام ببرید، بپذیرید و به صورتی ایمن بروز دهید. صحبت کردن با یک دوست قابل اعتماد در مورد نگرانیهایتان میتواند تفاوت بزرگی ایجاد کند. از طرف دیگر، تحقیقات نشان میدهد که در چنین شرایطی پرخاشگری اطرافیان را وادار به خشم میکند و این خود موجب افزایش احساسات منفی شما و کاهش ایمنی میشود.
توجه داشته باشید هرآنچه که بر نبودش تمرکز میکنید، درواقع در نبودن آن دخیل هستید. انتظار برای اینکه دیگران به شما کمک کنند که احساس امنیت کنید، نوعی وابستگی به شرایط خارجی ایجاد میکند که خود موجب احساس ناامنی میشود. برای جسارت داشتن، احساسات خوب را در خود پیدا و احساس کنید و بگذارید دیگران نیز آنرا دریافت کنند. این به دیگران نشان میدهد که شما فردی جسور و ایمن هستید و به آنها نیز کمک میکنید، در شرایط بحرانی آرام باشند و بتوانند روی شما حساب کنند.
به دنبال خوبی در دیگران باشید. ترس موجب میشود که ما منزوی شویم و خود را از سایرینی که متفاوت از ما به نظر میرسند جدا کنیم. وقتی احساس خطر میکنیم، بیشتر مستعد به بی اعتمادی به اطرافیانی هستیم که آنها را نمیشناسیم و ممکن است آنها را به خاطر مشکلات به وجود آمده سرزنش کنیم. این کار باعث میشود که دیگران نیز احساس ترس بیشتری بکنند. اگر شما عضوی از گروهی هستید که به گونهای مورد تهدید است یا افراد دچار ترس شدهاند، سعی کنید نقطهی بازتاب انسانیت و نیکی در این جمع باشید. ارتباط مثبت میان خودتان و دیگران را ببینید و بر برقراری ارتباط از طریق ارزشهای مشترک تمرکز کنید. با اینکار شما آرامش را به گروه برمیگردانید و میتوانید تمرین جسارت کنید.