معرفی گل زیبای پائونیا معروف به گل صد تومانی
سبک زندگی › باغچه
- 97/09/23
آشنایی با روش نگهداری گل پائونیا معروف به گل صد تومانی
آبیاری مناسب گل پائونیا معروف به گل صد تومانی
زمانی باید این گیاه را آبیاری کرد که سطح خاک تا حدودی رطوبت خود را از دست داده باشد. زیاده روی در آبیاری از جمله دلایل زرد شدن برگها، پوسیدگی ریشه این گیاه و از بین رفتن آن است. آبیاری کم گیاه نیز موجب عدم رشد و توسعه مناسب گیاه، ریزش غنچه های گل و عدم گلدهی و سوختگی نوک و حاشیه برگها می شود.
نور مناسب گل پائونیا معروف به گل صد تومانی
محل آن آفتابی است لیکن این گیاه در محل سایه و آفتاب هم به خوبی رشد می کند، گیاه پائونیا به حداقل ۵ ساعت نور مستقیم آفتاب نیاز دارد. اگر نور کمترین از این مقدار باشد تاثیر منفی در قوی شدن گیاه و گلدهی مناسب آن دارد. اگر این گیاه را در گلدان نگه می دارید اکثر پنجره های خانه بجز پنجره های جنوبی برای این گیاه مناسب هستند زیرا سمت جنوبی نور مستقیم زیاد بخصوص در طی روزهای گرم تابستان دارد که می تواند موجب سوختگی برگها و عدم گلدهی و یا ریزش گلهای گیاه شود.
دمای مناسب گل پائونیا معروف به گل صد تومانی
در طی فصل رشد و برای محافظت از ریشه های گیاه در برابر گرما می توان در اواسط فصل بهار لایه ای از خاک برگ به ضخامت حدود 2 سانتیمتر بر روی خاک اطراف گیاه پخش کرد البته نباید فراموش کرد که با فرارسیدن پاییز این لایه را برداریم زیرا وجود چنین موادی می تواند موجب ماندگاری آب اضافه در اطراف ریشه های گیاه و شیوع بیماری پوسیدگی گیاه شود. رشد این گیاه با فرارسیدن دمای حدود 12 درجه متوقف می شود و در پایین تر از این نیز زردی برگها آغاز می شود. در فصل زمستان ریشه های این گیاه به مقداری هوا سرد نیاز دارد تا بتواند سال آینده رشد مناسبی داشته باشد. این دما بین صفر الی 7 درجه سانتیگراد است و حدود چهار پنج ماه به چنین دمایی نیاز دارد.
خاک مناسب گل پائونیا معروف به گل صد تومانی
خاک باید زه کشی خوبی داشته باشد تا آب در ناز ریشه های گوشتی و ضخیم آن ذخیره نشده باعث پوسیدگی آنها نشود.خاکهایی با بافت سنگین که آب را در خود نگه می دارند موجب پوسیدگی ریشه این گیاه می شوند. بنابراین می توان از مخلوط خاک معمولی+خاک برگ + شن و یا خاک برگ +پیت موس +کوکوپیت از جمله خاکهای مناسب این گیاه است. بخصوص اینکه وجود پیت موس به دلیل اسیدی کردن ملایم محیط کاشت می تواند به رشد گیاه کمک کند.
کوددهی مناسب گل پائونیا معروف به گل صد تومانی
برای کوددهی می توان از زمانی که ارتفاع گیاهان نوع بوته ای به حدود 7-5 سانت رسید کوددهی را آغاز کرد و از فرمولی مانند 10-10-5 هر ماه یک مرتبه استفاده کرد. همچنین برخی از پرورش دهندگان که از مناسب بودن دیگر شرایط محیطی مطمئن هستند از فرمولهای قویتری همانند 20-20-10 استفاده می کنند اما باز هم کمتر بودن نیتروژن نسبت به فسفر و پتاسیم را رعایت می کنند. استفاده از سوپر فسفات به میزان بیش از 200 گرم برای هر متر مربع خاک صد تومانی توصیه شده است .مصرف کودهایی که نیتروژن زیاد دارند و یا اصولا زیاده روی در کوددهی می تواند موجب کاهش گلدهی این گیاه شود. اگر دستیابی به فرمولهای فوق مشکل است می توان از فرمول 10-10-10 هر ماه یک مرتبه به شکل کامل و یا به صورت نصف غلظت استفاده کرد. از کودهای ازتی و پتاسی نیز برای تغذیه صد تومانی باید استفاده کرد. میزان آن سالیانه حدود 200 گرم اوره، 200 گرم سولفات، 2 پتاسیم برای هر متر مربع از خاک توصیه شده است. این کود باید در سطح خاک پراکنده و مخلوط شود.
تعویض گلدان مناسب گل پائونیا معروف به گل صد تومانی
زمان تعویض گلدان در اواخر فصل زمستان است یعنی قبل از این که گیاه رشد جدید خود را آغاز کند. توجه کنید که این گیاه اولا به گلدانهایی نسبتا بزرگ نیاز دارد و همچنین نسبت به جابجایی حساس است و باید با احتیاط بسیار فراوان نسبت به درآوردن از گلدان قدیمی و کاشت در گلدان جدید اقدام کرد.
هرس مناسب گل پائونیا معروف به گل صد تومانی
برای اینکه گیاه قامتی بلندتر بیابد می توان شاخسار جانبی گیاه را قطع و کوتاه کرد تا ساقه های اصلی بلندتر شوند. با دادن گل ساقه های گیاه سنگین می شوند و احتمال خم شدن و شکستگی آنان وجود دارد بنابراین بهتر است که از قیمهای مناسب برای حمایت ساقه های گیاه استفاده کرد.
تکثیر مناسب گل پائونیا معروف به گل صد تومانی
تکثیر گل پائونیا به روش تقسیم بوته : روش متدوال تکثیر گیاه صدتومانی بخصوص انواع بوته ای آن تقسیم بوته است. گیاه باید حداقل 4-3 سال عمر داشته باشد و قطعات باید دارای حداقل سه چشم (جوانه) باشند تا رشد گیاه جوان به خوبی صورت گیرد. زمان مناسب در آوردن و تقسیم این گیاه در پاییز است. ابتدا برگهای گیاه را که به دلیل تغییر فصل کمی تغییر رنگ داده اند و نشان دهنده ورود گیاه به دوران استراحت است از سطح زمین کوتاه می کنیم. سپس گیاه را با خاک اطراف ریشه های آن در می آوریم. برای بیرون آورده توده ریشه، عمق حفر خاک را حدود 50-45 سانتیمتر در نظر بگیرید.
تکثیر گل پائونیا به روش کاشت بذر: بذر گل صد تومانی در اوایل فصل پاییز می رسد. بهتر است بذرها را قبل از کاشتن به مدت دو روز خیس کرد. بذر این گیاه نیازمند دوره های خاصی از گرما و سرما است تا بتواند رشد کند . یعنی ابتدا به محیطی گرم و سپس به محیطی سرد و مجددا به محیطی گرم نیاز دارد تا بتواند جوانه بزند و رشد کند. بعد از کاشت بذرها و بعد از اینکه ریشه ها به طول حدود 10-5 سانتیمتر رسید گیاهان جوان را به مدت 4-3ماه در مکانی با دمای 9-7 درجه سانتیگراد نگهداری می شوند تا ساقه گیاه توانایی رشد بیابد . بعد از این مدت این گیاهان جوان را به مکانی گرم و روشن منتقل می کنند تا ساقه بلند شود و برگها بتوانند رشد کنند.
تکثیر گل پائونیا به روش پیوند زنی : نمونه های درختچهای این گیاه را معمولا با استفاده از روش پیوند زنی تکثیر می کنند. معمولا پایه مورد استفاده شیوه و شکل بوته ای دارد اما از گونه ای فرم و شکل رویش درخت مانند دارد و گلهای درشتی تولید می شود ، پیوندک تهیه می شود و روی پایه ذکر شده عمل پیوند انجام می شود تا گیاهی بدست آید که علاوه بر کوتاهی قامت، گلهای درشتی نیز داشته باشد.
آفت و بیماری گل پائونیا معروف به گل صد تومانی
از جمله بیماری های قارچی این گیاه می توان به سفیدک پودری و بوترتیس اشاره کرد. بیماری های قارچی بخصوص در شرایطی که محیط رشد این گیاه بیش از اندازه سایه باشد، در آبیاری گیاه زیاده روی شود، بوته ها بسیار متراکم در کنار هم کاشته شوند به شکلی که تهویه هوا با مشکل انجام شود، عمق کاشت زیاد باشد و برگسار در طی آبیاری بخصوص در نزدیک شب هنگام خیس و مرطوب شوند شیوع می یابند.
از آفات این گیاه می توان به شته ،تریپس، شپشک های گیاهی ، کنه تارعنکبوتی و مورچه ها اشاره کرد. دلیل جذب مورچه به خصوص به غنچه های این گیاه ، وجود شیره شفاف و شیرین بر روی غنچه ها است . ترشح این شیره در مراحل اولیه رشد غنچه های این گیاه طبیعی است اما اگر جمعیت مورچه ها بیش از اندازه شود ممکن است موجب انتقال برخی دیگر از بیماری ها بخصوص بیماری های قارچی از سایر گیاهان به گیاهان پائونیا شوند.