دلایل دروغ گفتن کودکان چیست
سبک زندگی › فرزندان
- 97/09/08دروغ گفتن در کودکان 3 تا 4 ساله بسیار شایع است. بسیاری از این دروغ ها ناشی از تخیلات کودکان می باشد. دروغ گویی به هر دلیلی که باشد و کودک در هر سنی باشد، نیاز به برخوردهای مناسب دارد تا ادامه پیدا نکند. دروغ گفتن افراد و از جمله کودکان می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، ریشه دروغ گویی در افراد، به دوران کودکی آن ها بر می گردد. دروغ گفتن در کودکان تحت تاثیر رفتارهای والدین و افراد خانواده نیز می باشد.
علت و دلیل دروغ گفتن کودکان
از تولد تا 3 سالگی، بچه ها در یک دنیای گیج کننده هستند به طوریکه برای نیازهای ضروری زندگی وابسته به بزرگسالان هستند. اغلب آن چه که دروغ به نظر می رسد، در واقع اشتباهات صادقانه، تلاش برای محافظت از خود و یا آرام کردن بزرگسالان است.
دروغ گفتن کودکان معمولا از سنین 4 سالگی شروع می شود. دروغ گفتن کودکان واضح تر و روشن تر از افراد بزرگسال است و معمولا به دلیل پنهان کاری، کودکان دروغ می گویند.
کودکان بین 3 تا 7 سال هنوز تفاوت بین فانتزی و واقعیت را به درستی درک نمی کنند. آنها در بازی خود، جهان های خیالی را ایجاد می کنند. گاهی اوقات زیاد روشن نیست که چه زمانی جهان خیالی تمام شده و جهان واقعی شروع می شود. ما نمی خواهیم خلاقیت آن ها را تعطیل کنیم، اما ما می خواهیم به آنها کمک کنیم تا متوجه شوند چه زمانی برای گفتن داستان های بلند مناسب است و چه زمانی مناسب نیست.
از 5 تا 10 سالگی، بچه ها به تدریج درک می کنند که چه چیزی دروغ است. اگر آنها در خانه، محله و مدرسه رشد کرده باشند که به درستی اهمیت گفتن حقیقت را برای آن ها روشن کرده باشد، آنها بهترین کار را برای رعایت آن خواهند داشت. در سنین بیش از 10 سال، کودک زمانی که حقیقت را می گوید و یا این که آشکارا دروغ می گوید، دقیقا می داند در حال انجام چه کاری است.
دروغ گفتن کودک به خاطر ترس
برخی دیگر از دروغ های بدون فکر بخاطر ترس است. هنگامی که بزرگسالان با کودکان رفتارهای خشن یا نامعقول داشته باشند، و یا این که آن ها را تنبیه های غیر مجاز کنند، بچه ها در مورد پیامدهای ناشی از سوء تفاهمی که موجب بروز چنین رفتارهایی می شود، نگران می شوند. یکی از دلایل دروغ گویی کودکان، گاهی تحت فشار گذاشتن زیاد از حد والدین می باشد و کودک برای خارج شدن از زیر بار آن فشار، به دروغ گفتن متوسل می شود.
دروغ گفتن برای انجام ندادن کاری که به آن تمایل ندارند
پدر می پرسد”آیا تکالیف خود را انجام داده ای؟”. ” آره! وقتی امروز به خانه برگشتم، انجامش دادم!”. فرزند از تکلیف متنفر است. او دوست ندارد احساس کند به خاطر این که تکالیف را درک نکرده شکست خورده است. همچنین با آن مبارزه هم نمی کند. پس بهترین کار دروغ گفتن است.
دروغ گفتن به خاطر تقلید از والدین ، نقش والدین در دروغ گفتن کودکان مهم است
کودکان اگر کشف کنند که بزرگسالان حقیقت را به آن ها نمی گویند، بیشتر مایل به دروغ گفتن هستند. پدر و مادر باید مراقب آنچه که به فرزندان خود می گویند باشند، زیرا دروغ گفتن به آنها می تواند به طور مستقیم روی صداقت فرزندتان تاثیر بگذارد. در حقیقت، هرچه بیشتر به بچه دروغ گفته شود، احتمال این که بیشتر دروغ بگوید و تقلب کند نیز بیشتر می شود. والدین که یکی از الگوهای اصلی برای کودک به شمار می روند، به یکدیگر و به کودک دروغ می گویند و در واقع کودک دروغ گویی را از بزرگسال ها یاد می گیرد.
دروغ گفتن به خاطر قبول نکردن اشتباه خود
گاهی اوقات بچه ها بدون تفکر دروغ می گویند و پس از آن در خود فرو می روند. مادر عصبانی می گوید: “چه کسی اجازه داد به وسیله ها دست بزنی؟” بچه به طور خودکار می گوید: ” من نبودم” این در حالی است که او می داند که واقعا او انجام داده است. شما می دانید که او انجام داده است و او هم می داند که شما این موضوع را می دانید. او اشتباه خود را می داند ولی حاضر نیست که آن را قبول کند.
برخورد نامناسب مثل تشویق کودک بعد از دروغ گفتن، باعث می شود کودک به دروغ گفتن ادامه دهد. دروغ ها علل مختلفی می توانند داشته باشند، بعضی اوقات، امیدها و خواسته های کودکان علل دروغ گویی آن ها است که در این صورت نباید با کودک به شدت برخورد کرد.
ترس از گفتن واقعیت، کمبود محبت و جلب توجه کردن به وسیله دروغ گفتن ، عدم احساس امنیت کودک و تمایل کودک به محک زدن توانایی های خود، عمده ترین عوامل گرایش کودک به دروغگویی آگاهانه است. داشتن برخوردی منطقی و راهنمایی و صبر بهترین و مطمئن ترین راه حل برای جلوگیری از استمرار دروغ گفتن در کودکان می باشد.
دروغ گفتن کودکان با بزرگسال بسیار متفاوت است و دروغ گفتن در هر سنی نیاز به بررسی دارد. در هر صورت در برابر دروغ گفتن کودکان نباید بی تفاوت بود و همچنین داشتن عکس العملی منفی نیز اشتباه می باشد.