آموزش مهارت برقراری ارتباط با دیگران به کودکان
سبک زندگی › فرزندان
- 97/08/17توصیه هایی که می تواند به شما کمک کند تا فرزندی اجتماعی داشته باشید
باید به خاطر داشته باشیم که کودک ما مانند همه افراد دوست دارد در خانه و محيطهای ديگر، خود را عضوی فعال و موثر احساس کند. اینکه همه کارها را مادر و پدر انجام دهند به تدریج این حس را به او القا میکند که سربار است و باید گوشهای بنشیند. چنین حالتی به تدریج توانایی او را در برقرار کردن ارتباط با دیگران و حضور در فعالیتهای جمعی کاهش میدهد بنابراین باید از شرکت دادن او در فعالیتهای خانوادگی آغاز کنیم و نقش و مسئولیتی به او بدهیم تا از اين طريق احساس شخصيت کند، برای حاضر شدن در گروهها نیز آماده شود، علاوه بر این، این کار وی را متعهد و مسئولیتپذیر بار خواهد آورد.
اگر میخواهید کودکی اجتماعی داشته باشید، باید عادتهای اجتماعی فرزندتان را تقویت کنید. پس از شرکت دادن وی در فعالیتهای خانوادگی در محیط خانه نوبت به گام دوم میرسد، باید به سراغ اجتماعات کوچک بروید. برای شروع، معرفی یک دوست جدید هم سن و سال به عنوان همبازی به فرزندتان کافی است. میتوانید این دوست را به خانه دعوت کنید. این کار دو حسن دارد؛ اینکه بر نحوه مراودات آنها نظارت کامل داريد و از سوی دیگر تعداد پديدههای جدیدی که فرزندتان با آن روبهرو میشود، کم است و به عبارتی شما قدم به قدم پیش رفته اید.
گام بعدی این است که دایره رفت و امدهای او را وسیعتر کنید. پس این بار فرزندتان را به خانه دوستش بفرستید. با توجه به اینکه شما شناخت کاملی از دوست او و خانواده اش دارید این کار مشکلی را ایجاد نخواهد کرد. پس با خیال راحت وی را از دایره ارتباطات در خانه خارج و به سمت اجتماع هدایت کنید. حال که فرزند شما توانسته با خوبی در خانه مسئولیتهایی را در حد توان خود انجام دهد، دوستی داشته باشد و گاهی اوقات به خانه او نیز برود، باید برای ورود به اجتماعات بزرگتر او را آماده کنید، برای این کار عضو جدیدی را وارد گروه دونفره دوستیاش کنید. سپس از والدین این کودک هم بخواهید تا اجازه دهند بچهها به نوبت در خانه یکدیگر با هم بازی کنند. توجه داشته باشید به این ترتیب دایره دوستان فرزندتان وسعت میگیرد و گروه دوستی او بزرگتر میشود.
در این مرحله نوبت به حاضر شدن فرزندتان در جمعهای بزرگتر ميرسد. میتوانید او را در یک کلاس ثبتنام کنید، توجه داشته باشید که براي این کار فعالیتی را انتخاب کنید که او به آن علاقهمند باشد. میتوانید با والدین دوستان فرزندتان هم مشورت کنید تا اگر آنها هم مایل باشند، کودک خود را ثبتنام کنند، شاید اینگونه علاقه دختر یا پسر خود را برای حضور در چنین برنامههایی افزایش دهید. شما تا اینجا موفق عمل کردهاید، اما یادتان باشد، کودکان و نوجوانان نيز مانند افراد بزرگسال خانواده دوست دارند در امور مربوط به آنها طرف مشورت شما باشند تا بتوانند نظرشان را نیز بگویند. از سوی دیگر حضور در تصمیمات خانوادگی و نظرخواهی از آنها میتوانند به اعتماد به نفسشان بیفزاید زیرا این شاخصه مهمترین اصل در حضور او در جامعه و داشتن ارتباط موفق و اصولی با سایر افراد است.
اگر نظر فرزندتان درست و منطقی بود، از او تشکر کنید و بگویید «چقدر خوب گفتی، آفرین» با این کار او مهارت ابراز نظر در جمع را پیدا میکند. اگر هم گفته وی قابل قبول نبود، با ملاطفت و به آرامی او را متقاعد کنید و دلایل خود را برای او توضیح دهید. مادر بیشترین تاثیر را در اجتماعی کردن کودک دارد تا به آنجا که میتوان گفت نقش وی در این زمینه 90درصد است اما تاثیرگذاری پدر در این زمینه بسیار کمتر است. شاید دلیل آن حضور بیشتر مادر در کنار کودک و احساس وابستگی باشد که افراد در این گروه سنی خود به مادرانشان دارند. در واقع پدران و مادران نخستین مدل رفتاری برای کودکان خود هستند. ناتوانی آنها در برقراری مراودات اجتماعی میتواند نتیجه نامطلوبی را در شکلگیری این توانمندی در کودک داشته باشد.