در زمان بارداری قندخون چه میزان باید باشد
پزشکی و سلامت › بارداری و کودک
- 97/11/27
خطرات دیابت در بارداری
دیابت در بارداری احتمال نقص در جنین را افزایش می دهد به خصوص اگر گلوکز خون در ده روز اول بارداری به خوبی کنترل نشود. افزایش قند خون همچنین باعث افزایش رشد جنین می شود بنابراین زایمان به سختی انجام می شود و احتمال آسیب به سیستم عصبی جنین وجود دارد. احتمال سزارین جنین بزرگ زیاد است. جنینی که مادر دیابتی دارد در معرض مشکلات تنفسی، کلسیم خون پایین و گلوکز خون پایین است.
عواملی که موجب ابتلا به دیابت بارداری می شوند
داشتن اضافه وزن قبل از بارداری یا در طی بارداری (اگر ۲۰ در صد یا بیشتر از وزن ایده ال و طبیعی اضافه وزن داشتهباشند ).
از نظر ژنتیکی به یکی از نژادهای هیسپانیک، سیاه پوست، بومیان آمریکایی یا آسیایی تعلق داشته باشند.
وجود قند در ادرار مادر
قند خون در حالت ناشتا زیاد باشد یا در آزمایش تحمل گلوکز به عدم تحمل گلوکز مبتلا باشند (مقدار قند خون بیش از حالت طبیعی باشد اما نه آن قدر بالا که دیابتی محسوب شوند).
سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت (ابتلا والدین به دیابت یا خواهر و برادر مبتلا به دیابت).
سابقه به دنیا آوردن حداقل یک نوزاد با وزن بالای ۴کیلوگرم .
سابقه به دنیا آوردن نوزاد مرده.
ابتلا به دیابت حاملگی در بارداری قبلی.
زیاد بودن مایع آمنیوتیک (وضعیتی که به آن پلی هیدروآمنیوس میگویند).
خیلی از زنانی که به دیابت حاملگی مبتلا میشوند هیچکدام از فاکتورهای خطر ذکر شده ی بالا را ندارند، اما با این حال به دیابت حاملگی مبتلا میشوند.
عوارض دیابت بارداری
سقط مکرر
مرده زایی
تولد نوزاد درشت
تولد نوزاد نارس
افت قند خون در نوزاد
افزایش احتمال فشار خون بارداری
قند خون نرمال در بارداری
تشخیص دیابت در بارداری:
دیابت ... در حالتی تشخیص داده می شود که قند خون تحت دو آزمایش گلوکز افزایش یابد. اولین آزمایش، بین هفته بیست و چهارم بارداری و بیست و هشتم بارداری انجام می شود که شامل مصرف پنجاه گرم محلول قنددار و بررسی گلوکز خون یک ساعت بعد است. اگر گلوکز خون بالای صدوسی میلیگرم بر دسی لیتر باشد، پزشک آزمایش دوم را تجویز می کند. در آزمایش دوم گلوکز خون هنگامی که ناشتا هستید اندازه گیری می شود و هر یک ساعت به مدت دو تا سه ساعت گلوکز اندازه گیری می شود. گلوکز ناشتا بالای نود و پنج، یک ساعت بعد بالای صدوهشتاد، دو ساعت بعد بالای صدوپنجاه و پنج و سه ساعت بعد بالای صدوچهل نشانه دیابت بارداری است.
رنج نرمال قند خون در بارداری:
برای خانم های باردار که مبتلا به دیابت نیستند، مقدار متوسط گلوکز باید بین شصت و نه و هفتادوپنج باشد. یک ساعت بعد از غذا خوردن باید گلوکز بین 105- 108 باشد. اگر قبلا دیابت داشته اید یا دیابت شما تشدید شده است، سعی کنید گلوکز را در پایین ترین حد نزدیک به نرمال نگه دارید. مطالعات نشان میدهد رنج قند خون نرمال در بارداری باید در حالت ناشتا باید کمتر از 95، یک ساعت بعد از غذا کمتر از 140 و دوساعت بعد از غذا 200 باشد.
درمان دیابت بارداری :
معالجه دیابت بارداری یعنی گام برداشتن برای نگهداری قند خون خود در حد نرمال ضمنا” کنترل کردن قند خون توسط
تغذیه:
توصیههایی برای تغذیه در دوران بارداری برای افراد مبتلا به دیابت بارداری :
غذای مورد استفاده خود را در دفعات بیشتر و با حجم کمتر استفاده کنید (در ۶-۵ وعده غذایی)
مصرف غذاهای چرب، سرخ کرده و شور را به حداقل برسانید.
مصرف شیرینیجات وچربیها را به حداقل برسانید.
روزانه حتما از مواد غذایی فیبردار مانند حبوبات وغلات سبوس دار استفاده کنید.
به خاطر داشتهباشید که نیاز شما به گروه شیر و لبنیات بیشتر از زمانیست که باردار نیستید.
ورزش: با تیم پزشکی خود تماس بگیرید و مشورت کنید چه نوع ورزشی برای شما مناسب است وچنانچه در حال حاضر ورزش میکنید بپرسید چه ورزشهای دیگری نیز میتوانید انجام دهید.
انسولین:در خانمهای باردار مبتلا به دیابت مصرف هر گونه قرص خوراکی کاهنده انسولین ممنوع میباشد. ودر صورت نیاز پزشک شما برایتان درمان با تزریق انسولین را آغاز خواهد کرد.
ملاحظات قند خون در بارداری
بارداری زمان حساسی است هم از نظر احساسی و هم از نظر فیزیولوژی. حفظ قند خون در حالت نرمال از مشکلات زیادی جلوگیری می کند.
برنامه ی غذایی سالم برای بارداری
برای اینکه قند خون در حدود طبیعی نگه داشته شود، داشتن برنامۀ غذایی سالم بسیار مهم می باشد. خانم حامله ای که دچار تهوع، استفراغ و یبوست شده است یا تمایل به غذاهای مخصوصی دارد، بهتر است زیر نظر متخصصین باشد تا برنامۀ غذایی سالم و متناسبی با دیابت و حاملگی اش برای او تنظیم کنند.