دلایل کمبود انرژی و احساس کسالت و درمان آن
پزشکی و سلامت › تغذیه
- 97/09/04
دیابت علت کمبود انرژی:
گروهی از بیماران دیابتی که همواره قند خون تنظیم نشده دارند، چه آنهایی که دارو مصرف می کنند و چه آنهایی که داروی خاصی را استفاده نمی کنند، معمولا در ملاقات با پزشک خود احساس خستگی و بی حالی را گزارش می کنند. پس اگر شما احساس بی حالی و خستگی دائمی، تاری دید، پر ادراری و پرنوشی دارید، توصیه می شود که آزمایش قند خون ناشتا را حتما انجام دهید.
افسردگی سبب کمبود انرژی :
افسردگی یک اختلال هیجانی همراه با احساس خستگی غیر قابل توضیح، عدم اشتها و احساسات منفی است که سبب کمبود انرژی در طول روز می شود. مبتلایان به این اختلال نیاز به مراجعه به پزشک و شروع یک برنامه درمانی برای افزایش سطح خلق و خوی و انرژی از طریق مشاوره، ورزش، و در برخی موارد تجویز داروهای ضد افسردگی دارند.
ابتلا به عفونت دستگاه ادراری سبب کمبود انرژی :
معمولا زنان زمانی که مبتلا به عفونت دستگاه اداری یا یک عفونت قارچی می شوند، کاهش انرژی در طول روز را تجربه می کنند. در واقع عفونت موجود در بدن باعث ایجاد خستگی می شود. برای اطمینان از عدم وجود عفونت باید حتما با پزشک مشورت کرد.
مشکلات تیروئید سبب کمبود انرژی :
کم کاری تیروئید منجر به اختلال در متابولیسم بدن شده و تخلیه انرژی در آنها به کندی صورت می گیرد. افزایش وزن ناشی از کم کاری تیروئید نیز یکی از دلایل احساس کمبود انرژی در طول روز است. تجویز پزشک برای پی بردن به اختلالات تیروئید از طریق آزمایش خون می تواند مفید باشد.
کم خونی سبب کمبود انرژی :
کم خونی به ویژه ناشی از فقر آهن در زنان می تواند علت عمده کمبود انرژی باشد. شما نیاز به سلول های قرمز خون برا یحمل اکسیژن به بافت ها و اندام دیگر حیاتی دارید. برای مبارزه با کم خونی از مواد غذایی غنی از آهن مانند لوبیا، غلات سبوس دار، جگر و گوشت قرمز بدون چربی استفاده کنید.
مواد مغذی افزایش انرژی
نوشیدن آب سیبزمینی:
شاید حتی فکرِ خوردنِ یک لیوان آب سیبزمینی چندان خوشایند نباشد، اما آب سیبزمینی یک درمان خانگی عالی برای درمان بی حالی و کسالت است. انداختن چند برش سیبزمینی در لیوان آب، آن را به یک نوشیدنی سرشار از پتاسیم تبدیل میکند که باعث میشود کمتر احساس خستگی و تنبلی کنید، زیرا این نوشیدنی یک مادهی معدنی را وارد بدن میکند که بسیاری از افراد، مقادیر کافی از آن را دریافت نمیکنند.
بدن، پتاسیم را نیز مانند منیزیم تولید نمیکند و ما باید آن را از منابع خارجی دریافت کنیم. از آنجا که رژیم غذاییِ این روزها به لحاظ مواد مغذی، کممایه است، تعجبی ندارد که بدنمان دچار کمبود پتاسیم باشد.
پتاسیم به تنهایی به شما انرژی نمیدهد، اما همراه با منیزیم (همینطور کلر و کلسیم)، الکترولیتی را ایجاد میکند که برای عملکرد درست سلولها و آزادسازی انرژی و هدایت الکتریسیته، حیاتی است. بدون پتاسیم، عضلات ما به درستی حرکت نخواهند کرد و تکانههای عصبی ما به درستی فعال نمیشوند.
با دریافت مقدار مناسبی پتاسیم، میتوانید احساس بی حالی و کسالت همیشگی خود را از بین ببرید.
مواد لازم: ۱ عدد سیبزمینی با پوست؛ ۱ لیوان آب تازه.
دستورالعمل:
سیبزمینی را قطعه قطعه کنید (نیازی به کندن پوست آن نیست) و آن را داخل لیوان آب بریزید و یک شب تا صبح در یخچال بگذارید و صبح قبل از خوردن هر چیز دیگری، آن را بنوشید.
تقویت گلبولهای قرمز کاهش کسالت:
آهن عنصر ضروری و مورد نیاز بدن است و بدون آن، بدن نمیتواند به اندازهی کافی، گلبولهای قرمز تولید کند. گلبولهای قرمز حاوی هموگلوبین هستند.
هموگلوبین در ساختارِ خودِ عنصر آهن قرار دارد و نقش آن انتقال اکسیژن به سرتاسر بدن است. بسیاری از افراد تصور میکنند مصرف اکسیژن با ورود آن به ریهها، پایان مییابد، اما اکسیژن باید کل بدن را طی کند و به تمام سلولها و اندامهای بدن برسد تا به آنها توانایی کار کردن بدهد.
همانطور که میتوانید تصور کنید، کمبود اکسیژن منجر به کاهش عملکرد بدن میشود و در نهایت، خستگی را به همراه دارد. به این وضعیت، کمخونیِ ناشی از فقر آهن میگویند. برای مقابله با آن، با برگهای گزنه (ترجیحا برگهای تازه، اما برگهای خشک هم مؤثر هستند) چای درست کنید. گزنه سرشار از آهن و ویتامین C است.
وجود ویتامین C در این گیاه ضروری است، زیرا ثابت شده است که ویتامین C به افزایش جذبِ آهنِ غیرِ-هِم (ناخونآهن) که همیشه به راحتیِ خونآهن جذب نمیشود، کمک میکند. افزودنِ مقداری قاصدک، محتوای آهن این چای را بیشتر میکند، اما یادتان باشد طعم این چای تلخ است، بنابراین بهتر است آن را با عسل میل کنید.
مواد لازم:
۱ فنجان قاصدک و گزنهی تازه یا ۲ قاشق چایخوری قاصدک و گزنهی خشک؛ ۱ فنجان آب جوش تازه؛ لیوان مورد علاقه؛عسل.
دستورالعمل:
قاصدک و گزنه را داخل لیوان بریزید، سپس آب جوش را به آن اضافه کنید و روی لیوان را بپوشانید. پس از ده دقیقه، چای گیاهی شما آماده است. قبل از نوشیدن، گیاهان را از داخل لیوان خارج کنید، مقداری عسل به آن اضافه کنید و این چای را دو بار در روز بنوشید.
مصرف جینسنگ ، درمان بی حالی و کسالت
احتمالا معروفترین گیاه علفی چینی، جینسِنگ است؛ نام ثقیلی که با در نظر گرفتن طب گیاهان سنتی چینی، قدمتِ آن به صدها هزار سال قبل باز میگردد. این گیاه سرشار از گونههای همیشهسبز و حاوی ترکیبات طبیعی است.
جینسنگ اغلب به عنوان یک گیاه «آداپتوژن» در نظر گرفته میشود، به این معنا که به سازگاری بدن با استرس کمک میکند، خواه این استرس ناشی از قرار گرفتن در معرض سرما یا گرمای شدید باشد، خواه به خاطر گرسنگی یا خستگی. تصور میشود این گیاه با بهبود بخشیدن عملکرد سیستم آدرنال، به رویارویی بدن با استرس کمک میکند.
وقتی صحبت از واکنش هورمونی به استرس میشود، سیستم آدرنال، مرکز فرماندهی بدن است. کورتیزول، هورمون «استرس» میتواند بر کیفیت خواب ما اثر بگذارد و تعیینکنندهی به خواب رفتنِ دوبارهی ما در شب باشد، زیرا با ترشح هورمون کورتیزول، ملاتونین سرکوب میشود.
ما برای داشتنِ چرخهی منظم خواب و بیداری به ملاتونین نیاز داریم. اگر سطح کورتیزول بالا باشد، حتی پس از استراحت کامل، احساس خستگی مزمن میکنیم. صبحها، سطح کورتیزول بدن ما در نقطهی اوج خود قرار دارد و سپس به تدریج در طول روز، کم میشود، اما اگر سطح آن بالا باقی بماند، این ریتم روزانه، همینطور خواب باارزشی که برای سرحال شدن به آن نیاز داریم، مختل میشوند. دریافت مقدار کمی جینسنگ ممکن است به تنظیم کورتیزول و عملکرد درست بدن، کمک کند.
مواد لازم:
۱ قاشق چایخوری ریشهی خشک جینسنگ یا ۲٫۵۴ سانتیمتر ریشهی تازهی جینسنگ؛ ۱ فنجان آب تازه؛ عسل یا آبلیمو در صورت تمایل.
دستورالعمل:
۲٫۵۴ سانتیمتر از ریشهی جینسنگ را به قطعات کوچک برش بدهید یا یک قاشق چایخوری ریشهی خشک آن را داخل صافیِ چای در فنجان قرار دهید. آب جوش را به آن اضافه کنید و رویِ فنجان را بپوشانید. پس از ده دقیقه، آن را به جای قهوه یا چای صبحانه، به همراه عسل یا آبلیمو بنوشید. برای اینکه شاهد اثرات جینسنگ باشید، باید این نوشیدنی را هر روز بنوشید.
مصرف بیشتر مرکبات درمان کسالت
تقریبا تمام انواع مرکبات دوستداشتنی هستند. از آب لیمو شیرین گرفته تا آب پرتقال و تمام آبمیوههای دیگر که همیشه به عنوان درمانهای خانگی مورد استفادهی ما بودهاند. برای درمان بی حالی و کسالت توصیه میکنیم روز خود را با یک لیوان آب لیموترش آغاز کنید.
عطر لیموی ترش تازه درون لیوان آب به تنهایی میتواند شما را سرحال کند و جذبِ آب، شما را برای یک روز عالی آماده کند. خواص لیموترش بیشمار است. آب لیموترش به بهبود شماری از بیماریها کمک میکند، مثلا از یبوست پیشگیری میکند، اما خاصیت دیگرش این است که به یک بدن خسته، جان تازهای میدهد.
اگر احساس میکنید در اواسط روز بیحال هستید، یک لیوان دیگر آب لیموترش درمان بی حالی و کسالت شماست. نمیتوان همهی عناصر شیمیایی و مولکولی آب لیموترش را که با خستگی مبارزه میکنند، برشمرد، فقط میتوان گفت که در میان تمام مرکبات، انرژیبخش بودن و خواص درمانی این نوشیدنی اثبات شده است.
نکته: فرق میان آب لیموترش و لیموناد در این است که لیموناد حاوی شکر است اما آب لیموترش حاوی شکر نیست.
دستورالعمل:
آب نصف یک لیموترش تازه را بگیرید و به یک لیوان آب اضافه کنید. اگر زمستان است، از آب گرم و اگر تابستان است، از آب سرد و یخ استفاده کنید. دو بار در روز این نوشیدنی را بنوشید و یک لیوانِ آن را به اواسط روز که احساس خستگی میکنید، اختصاص بدهید.