کاربرد واکر و موارد استفاده از آن چیست
پزشکی و سلامت › پزشکی
- 97/10/07
بیماریهای متفاوتی از شکستگی استخوان ران گرفته تا اختلال تعادل ناشی از بیماری پارکینسون ممکن است فرد را مجبور به استفاده از وسایل کمک حرکتی مانند واکر کند.
در مریض هایی که نیروی عضلات اندام زیرین آنها کاهش پیدا کرده است، دامنه حرکتی مفصل ران یا زانو یا مچ پای آنها کاسته شده، درد و یا ناهنجاری مفصلی دارند و یا مشکلی در تعادل دارند واکر میتوان یاری کننده باشد.
بسیار مهم است تا بیماران بعد از درمان آسیبی که به اندام تحتانی یا لگن آنها رسیده یا عمل جراحی که برای آنها انجام شده هرچه زودتر راه بروند. (منظور از اندام تحتانی قسمتی از بدن است که در پایینتر از لگن قرار دارد). در بسیاری از این بیماران پزشک اجازه راه رفتن بر روی اندام مشکل دار را تا مدتی نمیدهد. در این مدت بیمار باید از واکر یا عصا استفاده کند.
واکر به علت داشتن چهار عدد پایه از عصا پایدارتر است. واکر مناسب کسانی است که در آنها حفظ پایداری در حالت ایستاده مشکل است مانندافراد مسن یا افرادی که به علت ابتلا به بعضی بیماری های مزمن و یا سکته مغزی دچار ضعف عضلانی بخصوص در اندام تحتانی هستند. این افراد برای ایستادن نیاز به یک تکیه گاه محکم و پایدار دارند. واکر با داشتن چهار عدد پایه خود یک جسم پایدار است که میتوان به آن تکیه داد
افرادی که تازه آسیب دیده اند یا تحت عمل جراحی قرار گرفته اند. این افراد طرز راه رفتن با یک وسیله کمکی را خوب نمیدانند. در بین وسایل کمکی راه رفتن با واکر ساده تر است و بیمار میتواند راه رفتن را با یک واکر آغاز کند. وقتی چند روزی گذشت و حال عمومی بیمار بهتر شد، سرگیجه او کاهش پدا کرد، احساس ضعف کمتری داشت و به عضلات خود مسلط تر شد میتواند از عصا استفاده کند
1. انواع واکر
اگر دچار شکستگی استخوان پا شده باشید یا به علت بیماریهای گوناگون نتوانید تعادل خود را بهدرستی حفظ کنید، واکر میتواند راه رفتن را برای شما آسانتر کند.
با مشورت با پزشک یا فیزیوتراپیستتان میتوانید یکی از انواع واکر را انتخاب کنید:
واکر استاندارد: این واکر دارای چهارپایه است که نوک آنها را لاستیک غیرلغزندهای پوشانده است. شما برای حرکت کردن باید پایهها را از زمین بلند کنید.
واکر دوچرخه: این واکر که دو چرخ روی دو پایه جلوییاش دارد، در صورتی که در برخی مواقع نه همیشه، نیاز به انداختن وزنتان روی واکر داشته باشید، سودمند است.
واکر سهچرخه: این واکر مانند واکر چهارچرخه به حفظ تعادل شما کمک میکند، اما وزن سبکتر و قابلیت مانور دادن بیشتری دارد.
واکر چهارچرخه: این واکر برای افرادی مناسب است که نیاز به خم شدن و تکیه دادن روی واکر برای حفظ تعادل ندارند.
واکر زانو: این واکر شبیه روروک یا اسکوتر است، اما یک صفحه برای گذاشتن زانو روی آن دارد.
2. انتخاب دسته واکر
اغلب واکرها با دستههای پلاستیکی عرضه میشوند، اما گزینههای دیگری هم برای شما در دسترس است. ممکن است از دستههای فومی یا پوششهای نرم دسته استفاده کنید، بهخصوص اگر دستانتان عرق میکند. اگر به علت آرتریت، دردهای مفصلی یا مشکلات عصبی در انگشتانتان در گرفتن دسته با انگشتانتان مشکل دارید، شاید بهتر باشد دسته بلندتری سفارش دهید.
3. اندازه کردن واکر
واکرتان را طوری تنظیم کنید که بازوهایتان در وضعیت راحتی قرار گیرد. با این کار هنگام استفاده از واکر فشار کمتری به شانهها و پشتتان وارد میشود. برای اینکه معلوم شود آیا ارتفاع واکر درست است، داخل واکر بایستید. زاویه خم شدن آرنجتان را بررسی کنید. شانههایتان را در حالت استراحت نگه دارید. دستهایتان را روی دسته بگذارید. آرنجتان باید در یک زاویه راحت حدود ۱۵ درجه قرار گیرد. ارتفاع مچ را از زمین بررسی کنید. درون واکر بایستید و بازوهایتان را شل و کنار پهلویتان آویزان کنید. بالای دسته واکر باید به موازات شیار داخل مچ دستتان باشد.
4. برداشتن نخستین قدم با واکر
اگر میخواهید هنگامیکه حرکت میکنید، وزنتان را روی واکر بیندازید، راه رفتن را با فشار دادن واکر به اندازه یک قدم به جلو شروع کنید. پشتتان را راست نگه دارید. روی واکر قوز نکنید.
5. قدم برداشتن به داخل واکر
در مرحله بعد یک پایتان یا پای آسیبدیدهتان را درون منطقه واکر بگذارید. پایتان را نزدیک به میله جلویی واکر قرار ندهید. هنگامیکه به داخل قدم برمیدارید، واکر را ثابت نگه دارید.
6. قدم برداشتن با پای دیگر
درنهایت، در حالی که پای دیگرتان را جلو میگذارید، روی دستهها بهطور مستقیم به پایین فشار دهید. این روند را با حرکت دادن واکرتان به جلو و گام برداشتن به داخل آن در هر بار ادامه دهید.
7. روی واکر خم نشوید
هنگامیکه از واکر استفاده میکنید، زمان حرکت قامت خود را راست نگه دارید. این کار به حفاظت از پشت شما کمک میکند. همیشه به داخل واکر گام بردارید، نه اینکه پشت واکر حرکت کنید. واکر را خیلی به جلویتان نرانید و دستههای آن را در ارتفاع بیش از حد بالا تنظیم نکنید.
همچنین هنگامیکه میپیچید و به آهستگی حرکت میکنید، گامهای کوچکی بردارید. هنگام استفاده از واکر روی سطوح لغزنده، با فرش پوشیدهشده یا ناهموار مراقب باشید. کفشهای پاشنهکوتاه بپوشید که کف آنها بهخوبی روی زمین میچسبد.
8. لوازم جانبی واکر
میتوانید با انتخاب گزینهها و لوازم جانبی استفاده از واکر را آسانتر و سودمندتر کنید. برای مثال:
برخی از واکرها برای راحتی حمل کردن و در انبار گذاشتن تا میشوند.
بعضی از واکرهای چرخدار دارای ترمزدستی هستند.
برخی از واکرها دارای سینیهایی هستند که به شما کمک میکند غذا و نوشیدنی و سایر اقلام را به سمت میز ببرید.
یک کیسه کوچک متصل به واکر را میتوان برای انتقال کتابها و مجلات به کار برد.
داشتن محل نشستن برای افرادی که بنیه کمی دارند و نیاز دارند راه رفتنشان را متوقف و استراحت کنند، سودمند است.
سبدهای متصل به واکر برای افرادی مفید است که با استفاده از واکر خرید میکنند.
درنهایت، توجه داشته باشید که واکری که انتخاب میکنید، بیش از حد سنگین نباشد و اقدامات نگهداری و تعمیرات را برای آن انجام دهید. کلاهکهای لاستیکی فرسوده یا شلشده یا ترمزهای خیلی سفت ممکن است خطر افتادن هنگام استفاده از واکر را افزایش دهند. برای اقدامات نگهداری با پزشک یا فیزیوتراپیستتان مشورت کنید.