دلایل خارش بدن و درمان طبیعی آن

پزشکی و سلامتپزشکی

- 97/10/16
دلایل خارش بدن  و درمان طبیعی آنخارش یک مشکل است که هر کس ممکن است تجربه کند و می تواند موضعی محدود به یک ناحیه از بدن و یا عمومی ( در تمام بدن ) باشد گاهی اوقات، خارش ممکن است در شب بدتر شود. درمان خارش عمومی اغلب دشوار است خارش همچنین می تواند بدون ضایعات پوستی یا با ضایعات ( برآمدگی، تاول، بثورات جلدی یا ناهنجاری های پوستی ) رخ دهد .
خارشی که همراه با یک اختلال پوستی، قابل مشاهده باشد باید توسط یک پزشک بررسی و در برخی موارد، توسط متخصص پوست برای تشخیص تخصصی ( اگزما، گال و غیره ) بررسی شود. علل خارش ممکن ناشی از بیماری های داخلی مانند ( بیماری کلیه یا کبد، بثورات پوستی، آلرژی و درماتیت ) باشد .
اگر علت خارش مشخص نیست. مراجعه به پزشک مهم است دکتر می تواند علت زمینه ای را پیدا و نسبت به درمان، برای تسکین خارش اقدام کند. داروهای خانگی مانند کرمهای مرطوب کننده برای تسکین خارش کار خوبی است .

خارش را می تواند در تمام بدن یا محدود به یک نقطه با علل احتمالی متعدد و متنوع رخ دهد خارش ممکن است در اثر مشکل بسیار جدی مانند ( نارسایی کلیه یا دیابت ) و یا می تواند در اثر چیزی با شدت کمتر از قبیل پوست خشک و یا نیش حشرات باشد .
درماتیت – التهاب پوست
اگزما – یک اختلال پوستی مزمن با خارش و بثورات پوسته دار
پسوریازیس – یک بیماری خود ایمنی است که باعث قرمزی پوست و تحریک
درماتوگرافیسم – برجستگی، قرمزی، بثورات خارش دار در فشار بر روی پوست
عفونت ها – عفونت های ( آبله مرغان، سرخک، شپش ها، کرمک و گال ) نیز باعث خارش می شوند .
عفونت های دستگاه تناسلی مانند بیماری های مقاربتی ( STDs ) سبب خارش می شوند .
مواد تحریک کننده پوست – موادی که باعث تحریک پوست و خارش آن می شود شایع است گیاهان مانند پیچک سمی و بلوط و حشرات مانند پشه موادی تولید می کنند که باعث خارش می شوند بعضی از مردم در تماس با پشم، عطر، صابون، رنگ و مواد شیمیایی خارش پیدا میکند حساسیت های غذایی نیز می تواند سبب خارش شود .
اختلالات داخلی – بیماری های داخلی مانند ( ناخوشی کبد و وقفه در جریان صفرا (کلستاز) ، کم خونی، سرطان خون، بیماری تیروئید، لنفوم و نارسایی کلیه ) باعث خارش می شود .
اختلالات سیستم عصبی – بیماری های اختلالات سیستم عصبی شامل ( دیابت، مولتیپل اسکلروزیس، زونا، pinched nerves ) می تواند باعث خارش شوند .
داروها – داروهای ( ضد قارچ، آنتی بیوتیک ها ومسکن مخدر ) اغلب باعث خارش گسترده می شود .
بارداری – برخی از زنان هنگامی که باردار هستند خارش را تجربه می کنند. این حالت معمولا ( در سینه، بازوها، شکم و یا ران ) رخ می دهد .

بیماری کبد علت خارش بدن


بیماری های کبدی مختلف می توانند با خارش همراه باشند و بطور کلی 20 تا 50 درصد بیماران مبتلا به یرقان (زردی) خارش دارند. خارش در این افراد احتمالاً منشأ مغزی دارد، زیرا مشاهده شده است که در سیستم اعصاب مرکزی، سطح پپتیدا اوپیوئید (مخدر) افزایش یافته و گیرنده های آنها کاهش یافته است .
در این افراد، سطح اسیدهای صفراوی سرم با شدت خارش هماهنگی ندارد.سیروز صفراوی اولیه نیز یکی از بیماری های کبدی است که بیشتر در خانم های بالای 30 سال رخ داده و می تواند با خارش شدیدی همراه باشد .
از بیماری های داخلی، نوعی پرخونی به نام پلی سیتمی ورا وجود دارد که در آن بیش از یک سوم افراد از خارش رنج می برند. خارش این افراد بیشتر با تغییرات حرارت و به خصوص دقایقی بعد از استحمام است. علت خارش در این بیماری مشخص نیست، ولی آسپیرین موجب تخفیف فوری خارش در آنها می شود (تحت نظر پزشک) .

از بحث بیماریهای داخلی که بگذریم، بیماری های پوستی متعددی وجود دارند که خارش در آنها وجود داشته یا علامت و شکایت اصلی است. به عنوان مثال مشخصه اصلی بیماری هایی مانند اگزمای سرشتی، گال و درماتیت هرپتی فرم، خارش فراوان است. بیشتر خارش ها با گرما تشدید می شوند .

همچنین استرس، اضطراب و ترس می تواند خارش را تشدید نمایند. اکثر خارش ها، شب هنگام زمانی که فرد از کار و فعالیت روزانه فارغ می شود، تشدید می یابند

کانال گوش خارجی، پل و سوراخ بینی و ناحیه اطراف مقعد و ناحیه تناسلی نواحی مستعد خارش محسوب می شوند. برخی خارش ها در حیطه بیماری های پوست و مو بسیار مرتبط با مسایل روحی و روانی هستند که به همین علت به آنها درماتیت های عصبی (نورودرماتیت) می گویند .

در این بیماریها، فرد تمایل بسیار زیادی به خاراندن برخی نواحی در دسترس پوست مثل ناحیه پشت گردن، پلک فوقانی، ناحیه تناسلی و پشت پا یا جلوی ساق پا دارد .

علت و درمان خارش بدن


خارش زیاد در این بیماران، موجب پیدایش پوست ضخیم شبیه به بیماری پسوریازیس (داءالصدف) می گردد. در درمان این افراد باید به مسائل روحی توجه شود و درمان جسمی کافی نمی باشد .بسیاری از مواد مخدر نیز باعث خارش می شوند و در لیست مواد خارش زا، باید این مواد را نیز در نظر داشت .

روش های درمانی خارش پوست


قبل از استفاده از گیاهان دارویی بهتر است ابتدا علت خارش مشخص شود. بعضی از مواد طبیعی که به رفع خارش کمک می کند به قرار زیر است.

روغن نارگیل/آب لیمو درمان خارش پوست:


مخلوط مساوی این 2 ماده التهاب و خارش را کاهش می دهد. این مخلوط را در شیشه بریزید و روی قسمت های موثر اسپری کنید. این روغن خاصیت ضدویروسی وضدقارچی داردو در برابر بسیاری از عفونت ها مؤثر است.

جودوسر درمان خارش پوست:


2 پیمانه جو دوسر را به آب ولرم حمام اضافه کنید و به مدت20 دقیقه در آن بنشینید.

منتول درمان خارش پوست:


هر نوع پماد حاوی منتول مانند پماد ویکس بلافاصله خارش را از بین می برد.

ژل آلوئه ورا درمان خارش پوست:


مالیدن ژل آلوئه ورا روی پوست، خارش را از بین می برد و پوست را نرم می کند.

جوش شیرین درمان خارش پوست:


این ماده برای رفع خارش بسیار موثر است کافی است با کمی آب مخلوط کنید و روی قسمت موثر بمالید.
advertising