مشخصات اولین پیکاپ رنو آلاسکان مدل 2017
خودرو › آفرود
- 97/08/14
وانت رنو دارای یک کاپوت جدید، جلوپنجره مشبک، چراغهای جلو، ضربهگیر و گلگیرهای جلوی مدرن است. تغییرات آلاسکان در دیگر اجزاء پرهزینهتر بوده و بر قیمت نهائی افزوده است طراحی کابین محکم و شبیه یک SUV است. همچنین به خاطر طراحی دو کابین، شما 4 در و فضایی مناسب برای 4 سرنشین در اختیار دارید

ظاهراً در طراحی صندلی حتی از ناسا نیز "الهام" گرفته شده است؛ چیزی که به ندرت اتفاق می افتد. ناوارا در سفرهای طولانی، خیلی راحت نیست. اما سفر ما با آلاسکان نسبتاً کوتاه بود، بنابراین انتظار بیشتری داشتیم.
سیستم تعویض دنده 7 سرعته اتوماتیک (قابل انتخاب) نسبت به مدل 6 سرعته دستی عملکرد بهتری دارد. همچنین باید بدانیم که شاسی آلاسکان با دقت زیادی طراحی شده است که آن را نسبت به رقبا برجسته تر می کند.

به نظر میرسد که در زیر ظاهر این وانت، گزینههای رانندگی آلاسکان (شامل شاسی و سیستم محرکه خودرو) با همتای نیسان خود به اشتراک گذاشته شود. برای این وانت دو گزینه پیشرانهی دیزلی ۲.۳ لیتری با توربوی دوگانه در نظر گرفته شده است که هر کدام ۱۶۰ اسب بخار و ۱۹۰ اسب بخار قدرت دارد. این پیشرانهها علاوه بر یک توربوشارژر اصلی، دارای یک توربوشارژر کوچکتر هستند که عمدتا در دورهای کم کار میکند و واحد بزرگتر آن در دورهای بالاتر عمل خواهد کرد.سایر پیشرانههای موجود در وانت پیکآپ آلاسکان شامل یک پیشرانهی بنزینی ۲.۵ لیتری با قدرت ۱۶۰ اسب بخار است. گزینههای انتقال قدرت خودرو به یک جعبهدندهی شش سرعته دستی یا هفتسرعته اتوماتیک محدود میشود

یکی از اقتصادی ترین موتورهای موجود در بازار را در اختیار دارد. همچنین به احتمال زیاد با قیمت رقابتی عرضه می شود. علاوه بر این ها، رنو دارای شبکه گسترده ای برای خدمات پس از فروش است. در آخر، برای افرادی که به دنبال یک پیک آپ نسبتاً خوش قیافه می گردندکه بتوان از مسیرهای نا هموار عبور کنند، نبود آلاسکان در بازار ب کمی آزاردهنده است. اما وجود رقبای سرسخت ژاپنی و آلمانی، می تواند تاخیر رنو را برای حضور در این بازار کمی توجیه کند.