دهاویلند کومِت نخستین جت مسافربری دنیا

خودروسایر

- 97/08/16
دهاویلند کومِت نخستین جت مسافربری دنیادهاویلند كومِت اولین هواپیمای جت مسافربری بود که توسط کمپانی انگلیسی دهاویلند ساخته شد و نخستین پرواز آزمایشی آن در سال ۱۹۴۹ انجام شد. کومت دارای چهار موتور توربوجت بود که داخل بالهای هواپیما قرار گرفته بود. در کل ۱۱۴ فروند از این نوع هواپیما تولید شده است. سرعت این هواپیما حدود ۷۵۰ کیلومتر در ساعت بود و سقف پروازی معادل ۴۲۰۰۰ پا از سطح دریا داشت.
دهاویلند كومِت نخستین جت مسافربری دنیا
مسافران ژوهانسبورگ نخستین کسانی بودند که با جت مسافرت کردند. «دهاویلند کومت» پس از چند سانحه بعدا به نیروی هوایی انگلستان اختصاص داده شد و انواع دیگر جت مسافربر جای آن را در خطوط هوایی گرفت. .این جتكه بدنه ای مدرن، تقریبا به شكل امروزی و پنجرههای بزرگ مربعی داشت. در اوایل سال 1954 ـ مصادف با 1332 خورشیدی ـ 2 سانحه مرگبار برای این هواپیما پیش آمد. تحقیقات بعدی نشان داد كه علت این سوانح خستگی سازه بدنه در گوشه های پنجره ها بوده است. میدانیم كه به دلیل فشار كم هوا در ارتفاعات بالا، داخل كابین هواپیماهای مسافربری در طول پرواز با هوای فشرده پر میشود تا امكان تنفس برای مسافران فراهم شود. این مسأله منجر به انبساط و انقباض دائمی هواپیما در هر بار برخاستن و نشستن میشود.

این بارگذاری تناوبی باعث ایجاد پدیدهای در مواد سازنده بدنه هواپیما میشود كه خستگی نام دارد. خستگی اثر خود را بیشتر در گوشه های تیز، جاهایی كه تمركز تنش در آنها وجود دارد، نشان میدهد. از این رو پنجره هواپیماهای مسافربری در نسلهای بعد به شكل بیضی یا مستطیل های گوشه گرد ساخته شده و میشوند. انتظار میرود با توسعه دانش مواد، هواپیماهای آینده بتوانند از بند این محدودیتها خلاصی یافته و احتمالا دید وسیعتری را از آسمان آبی به مسافران خود هدیه دهند.
advertising