سیستم کلاچ چیست و چگونه کار می کند
خودرو › سایر
- 98/07/16اجزای تشکیل دهنده کلاچ
کلاچ در حقیقت اولین قطعهی مکانیکی در سیستم انتقال قدرت خودروها است که وظیفهی قطع و وصل ارتباط محور خروجی پیشرانه با محور جعبه دنده را برعهده دارد. نیروی تولید شده توسط پیشرانه بهطور مستقیم از طریق میل لنگ به چرخ طیار (Flywheel) منتقل می شود. فلایویل یا چرخ طیار یک دیسک فلزی بزرگ با جرم زیاد است که وظیفهاش انتقال گشتاور پیشرانه به جعبه دنده است و کلاچ دقیقاً میان این دو قسمت نصب می شود تا وظیفهی قطع و وصل انتقال گشتاور را برعهده بگیرد. کلاچ بهطور کلی از چهار بخش اصلی تشکیل شده است که در ادامه به معرفی هر یک پرداخته شده است.
صفحه (دیسک) کلاچ
قطعهای دایرهای که سطح دو طرف آن با مادهای با ضریب اصطکاک بالا (لنتهای صفحه کلاچ) پوشیده شده است. این صفحه بهطور مستقیم روی چرخ طیار نصب میشود و عملکرد آن بسیار شبیه لنتهای ترمز است. در مرکز این دیسک صفحهی ارتعاشگیر نصب میشود که به کمک فنرهای پیچشی ارتعاشات و ضربههای ناشی از انتقال آنی گشتاور پیشرانه را حذف میکند تا در هنگام تعویض دنده یا آغاز حرکت از حالت سکون، میزان تقه زدن خودرو تا حد زیادی کاهش یابد.
صفحه ی فشار و پوشش کلاچ
برای آنکه صفحهی کلاچ بتواند گشتاور چرخ طیار را به جعبهدنده منتقل کند، باید با اعمال نیروی زیاد به سطح آن بچسبد؛ وظیفهی صفحات اصطکاکی، ممانعت از لغزش صفحه روی سطح چرخ طیار است. صفحهی فشار و پوشش کلاچ وظیفهی اعمال نیروی مورد نیاز چسباندن صفحه به چرخ طیار را برعهده دارند و بهطور مستقیم به سطح چرخ طیار پیچ میشوند. صفحه کلاچ میان چرخ طیار و صفحهی فشار قرار میگیرد.
فنر دیافراگمی
همان طور که اشاره شد، کلاچ وظیفهی قطع و وصل گشتاور تولیدی پیشرانه را برعهده دارد و مشخص شد که مکانیزم انتقال گشتاور از طریق چرخ طیار بهچه صورت است. برای قطع کردن ارتباط پیشرانه و جعبهدنده باید به روشی نیروی اصطکاک میان صفحه کلاچ و چرخ طیار کاهش یابد تا صفحه بتواند روی سطح چرخ طیار بلغزد. بههمین منظور فنری خاص به نام فنر دیافراگمی میان صفحهی فشار و پوشش کلاچ تعبیه شده است. این فنر که به شکل دایره ساخته میشود، از تعدادی زبانه در مرکز تشکیل شده که با فشردن آنها به سمت داخل، لبههای خارجی به سمت مخالف نیرو وارد میکنند تا نیروی وارد شده به صفحه کلاچ از طریق صفحهی فشار به میزان چشمگیری کاهش یابد.
یاتاقان رهاکننده
به منظور اعمال فشار روی زبانههای فنر دیافراگمی از یک یاتاقان استفاده میشود. راننده با فشردن پدال کلاچ نیرویی را از طریق مکانیزم کابلی یا هیدرولیکی به یاتاقان رهاکننده وارد میکند که سبب فشرده شدن یاتاقان به سطح زبانههای فنر دیافراگمی میگردد و ارتباط پیشرانه و جعبهدنده قطع میشود.
مشکلات رایج کلاچ ها
کلاچ نیز همانند تمام مکانیزمهای دیگر در کنار مزایای بیشمار ایراداتی هم دارد که البته تا حدودی قابل کنترل هستند. بین دهههای 50 تا 70 میلادی عمر مفید کلاچ خودروها بین 80 تا 110 هزار کیلومتر بود که با گذشت زمان و پیشرفت فناوری ضمن بهبود شرایط استفاده، این رقم به بیش از ۱۲۸ هزار کیلومتر افزایش یافته است.
بزرگترین و شایعترین معضل کلاچها، خورده شدن (یا به اصطلاح تمام شدن) صفحه کلاچ است. همانطور که پیشتر اشاره شد، سطح دو طرف دیسک کلاچ با مواد با ضریب اصطکاک بالا (شبیه جنس لنتهای ترمز) پوشیده شده تا بتواند اصطکاک لازم را با چرخ طیار ایجاد نماید. به مرور زمان و به خصوص با استفادهی نادرست (مانند نیم کلاچ کردنهای طولانی مدت و رها کردن ناگهانی پدال کلاچ) پوششهای سطح دیسک خورده میشوند و در نتیجه دیسک نمیتواند اصطکاک لازم را با سطح چرخ طیار ایجاد نماید و شروع به لغزیدن میکند. با لغزش صفحه کلاچ گشتاور پیشرانه به خوبی به جعبهدنده انتقال نمییابد و در بدترین حالت، هیچ گشتاوری منتقل نمیشود و خودرو از حرک باز می ایستد.
اگرچه خورده شدن سطح صفحه کلاچ رایج ترین مشکل در این مکانیزم است، اما گاهی معضل سیستم، جدا نشدن صفحه از چرخ طیار است. در این حالت همواره ارتباط پیشرانه با جعبه دنده وجود دارد و امکان تعویض دنده یا توقف خودرو با پیشرانهی روشن وجود ندارد. این مشکل به چند دلیل عمده ناشی میشود:
- پارگی یا شل شدن کابل پدال کلاچ که سبب اعمال فشار روی یاتاقان رهاکننده میشود
- وجود نشتی در سیلندر اصلی یا فرعی پدال کلاچ (پدالهای هیدرولیکی)، کاهش فشار روغن و در نتیجه کاهش فشار اعمالی بر یاتاقان رهاکننده
- نفوذ هوا به داخل مدار هیدرولیک پدال کلاچ که باعث کاهش فشار روغن و فشار اعمالی بر یاتاقان رهاکننده میشود
- تنظیم نبودن مکانیزم انتقال نیروی پدال کلاچ در کلاچهای مکانیکی
- عدم کارکرد بهینهی قطعات کلاچ با یکدیگر
کلاچ خشک و کلاچ خیس
اساس فیزیکی کلاچ ها بر اصطکاک استوار است؛ در حقیقت نیروی اصطکاک ایستایی صفحه کلاچ سبب قطع و وصل انتقال گشتاور از پیشرانه به جعبه دنده میشود. نیروی اصطکاک ناشی از تماس دیسک کلاچ با چرخ طیار، تولید گرما و در شرایط بحرانی سوختن صفحه را بهدنبال دارد. برای حل این معضل، مهندسان کلاچهایی طراحی کردهاند که در روغن غوطه ور هستند (معمولا این کلاچها در محفظه ی پیشرانه قرار میگیرند تا توسط روغن موتور عمل خنکسازی صورت پذیرد) تا گرمای ناشی از اصطکاک را از طریق روغن دفع نمایند. این کلاچها که در اصطلاح کلاچ خیس نامیده میشوند، بهجای یک، از چند صفحه کلاچ که روی یکدیگر نصب شدهاند، بهره میبرند. در حالت کلی این کلاچها بازده کمتری نسبت به کلاچهای خشک یا معمولی دارند، اما فضای کمتری اشغال میکنند و به همین دلیل بیشتر در موتورسیکلتها استفاده میشوند.