برج قربان اثر تاریخی شهر همدان
گردشگری › آثار تاریخی
- 97/08/02
این بنا به دلیل این که در جریان شورش افغانها در اواخر دوره صفویه، فردی به نام قربان این محل را سنگرگاه خود قرار داده و ضمن دفع شورشگران از اهالی محل دفاع کرد ، مسجد و بقعه به نام او یعنی برج قربان نام گرفت.

اين بنا از يك برج 12 ضلعي آجري با گنبد هرمي شكل 12 ترك آجري تشكيل شده است. طول اضلاع 12گانه برج از بيرون بيش از 2 متر و از درون كمي بيش از يك متر است.
جبهه خارجي بنا را طاق نماهايي با عمق 15 سانتي متر و پهناي 123 سانتي متر در هر ضلع تشكيل مي دهد كه هر يك به وسيله يك گوشواره از سطح خارجي جرزهاي 12گوشه به عقب نشسته و در جبهه داخلي برج نيز طاق نماهايي به عمق 20 و عرض 90 سانتي متر قرار گرفته است. اين بنا فاقد هرگونه كتيبه و گچبري و تزئينات است.
از گنبد هرمي شكل اين برج تقريباً 50/2 متر باقي مانده وبقيه آن منهدم شده بود و بعداً در سالهاي 1328و1329 هجري شمسي به دستور محمد تقي مستوفي، رئيس سازمان باستان شناسي آن زمان تعمير ومرمت شده است .
در وسط برج قربان روي طاق سردابه سنگ قبري ساده و معمولي قرار دارد كه اين متن به صورت برجسته و در 6 سطر روي آن حجاري شده است: «يا غفارالذنوب هذا قبرالمرحوم المغفور الوصل رحمه الله تعال محمد، في شهر ذيحجه الحرام سنه 1090 » اين سنگ در دوره صفويه ساخته شده است.
جد اعلاي ابوالعلاء همداني، عرب تبار بوده ولي او و پدرانش همداني بوده اند. تاريخ وفات او را 488 ذيحجه نوشته اند.
اين برج در تاريخ 28 / 4 / 1354 در فهرست آثار تاريخي و ملي ايران به ثبت رسيده است.
برای دیدن این بنا شما می توانید در بهار و تابستان همه روزه از ساعت 9 تا 19 ، پاییز و زمستان از ساعت 9 الی 17 از این مکان مراجعه کنید و از دیدن یکی از آثار تارخی همدان لذت ببرید.