غار دربند رشی شهرستان رودبار گیلان قدیمی ترین سکونتگاه انسان در ایران
گردشگری › آثار تاریخی
- 98/01/25
غار دربند رشی معروفترین جاذبه تاریخی رودبار
غار دربند رشی یکی از برجسته ترین دیدنی های رودبار به شمار میرود که در جنوب روستای رشی در بخش رحمت آباد و بلوکات این شهرستان واقع شده است. غار دربند قدیمی ترین سکونتگاه تاریخ گذاری شده انسان در ایران است. این غار باستانی که در ارتفاع 750 متری از سطح دریا واقع شده است، یکی از مهمترین جاذبه های تاریخی رودبار به شمار میرود که از دو غار به نامهای کویل گر (با طول 60 متر) و جوکویله (با طول 30 متر) تشکیل شده است

غار دربند جوکویله نخستین بار بوسیله دکتر ولی جهانی (باستان شناس) در سال 1384 شناسایی و بررسی شد که طی آن شماری بقایای استخوان جانوران و انسان و همچنین تعدادی قطعات سفال (هزاره اول ق م) گردآوری شد. در بررسی غار مجاور (کویل گر) شماری قطعات سفال گردآوری کرد که همانند سفالهای غار دربند ب مربوط به هزاره اول ق م هستند. پس از بررسی اولیه پروندة ثبت این غار آماده و در مرداد 84 با شماره 13219 به ثبت آثار ملی رسید. در بررسیهای مجددی توسط بیگلری، جهانی و شیدرنگ در این غار علاوه بر بقایای سنگوارهای جانوران (از جمله خرس غار)، تعدادی ابزار سنگی شامل یک ساطور، تراشه روتوش شده، سنگ مادر و ضایعات تراش سنگ از سطح رسوبات گردآوری شد که مربوط به دوره پارینه سنگی قدیم است.

در اردیبهشت ماه 1391 نخستین فصل گمانه زنی در غار دربند ب به سرپرستی دکتر فریدون بیگلری از موزه ملی ایران و با معاونت دکتر ولی جهانی، مسئول مرکز باستان شناسی گیلان و مشارکت متخصصین میان رشتهای انجام شد. در نتیجه این گمانه زنی مجموعه غنی از بقایای باستان شناختی شامل سنگواره جانوران و دست ساختههای سنگی بجای مانده از ساکنان غار کشف شد که باستان شناسان را شناخت یکی از ناشناخته ترین و کهن نرین ادوار پیش از تاریخ ایران یاری میکند. طبق مطالعات جدید این غار پیش از 200 هزار سال پیش مسکن شکارچیان عصر سنگ بوده است.