آیا به سنگ سار کردن در قرآن اشاره شده؟
خواندنی › احادیث و روایات
- 97/08/24
وَاللاتِی یَأْتِینَ الْفَاحِشَةَ مِنْ نِسَائِكُمْ فَاسْتَشْهِدُوا عَلَیْهِنَّ أَرْبَعَةً مِنْكُمْ فَإِنْ شَهِدُوا فَأَمْسِكُوهُنَّ فِی الْبُیُوتِ حَتَّى یَتَوَفَّاهُنَّ الْمَوْتُ أَوْ یَجْعَلَ اللَّهُ لَهُنَّ سَبِیلا
در میان زنان شما كسانی كه مرتكب زنا می شوند، باید از میان خودتان چهار شاهد علیه آنها داشته باشید. اگر شهادت دهند، پس چنین زنانی را در خانه هایشان نگاه دارید تا مرگشان فرا رسد، یا اینكه خدا راه خروجی برایشان پدید آورد.
سنگسار در قرآن
به گفته مصطفی محقق داماد در قرآن به صراحت آیهای که بر تشریع سنگسار دلالت کند، وجود ندارد و هیچ کدام از مفسران نیز نخواستهاند حکم رجم را از قرآن استنتاج کنند.
روزی عمر بن خطاب بر روی منبر اعلام کرد:
خداوند رسول خدا را به حق فرستاد و بر او کتاب را نازل کرد. پس در بین آنچه بر وی نازل شده بود آیه سنگسار بود. پس ما آن را خواندیم فهمیدم و با تمام وجود درک کردیم. رسول خدا سنگسار کرد و ما هم سنگسار نمودیم. پس ترسیدم که اگر مدتی بر مردم بگذرد کسی بگوید که قسم به خدا ما این آیه را در کتاب خدا نمیبینیم. پس به سبب ترک یکی از واجبات الهی به گمراهی بیفتند. زمانی که از عمر پرسیده شد که اگر این آیه جزو قرآن بوده پس چرا آن را به متن قرآن اضافه نمیکند، اینگونه پاسخ داده که تنها دلیلی که این کار را نمیکند ترس از این است که مردم بگویند «عمر به قرآن کتاب خدا مطلبی را افزودهاست». در روایتی زر بن حبیش به ابی (از صحابی محمد) میگوید که زمانی که آیه سنگسار جزو قرآن بود را بیاد دارد و این آیه در سوره احزاب بودهاست. گروهی با استناد به احادیثی که عمدتاً از عمر، نقل شدهاست، مدعی شدهاند که در قرآن آیهای دربارهٔ رجم وجود داشته که در نسخه فعلی قرآن نیامده است. از آنجا که این دیدگاه مبتنی بر تحریف قرآن است، لذا این احادیث مقبول علمای اسلام نیست.
بر اساس این احادیث برخی از علمای اهل سنت(برخلاف اصول و مبانی اسلامی در باب نبوت) به صورت سنتی معتقد بودند که محمد تحت نظارت جبرئیل برخی از آیات را در قرآن قرار نداده اگرچه آن آیات هنوز حجیت خود را داشتند.
جان بورتان بر این باور است که اصل ماجرای ظهور سنگسار در اسلام به عنوان مجازات ممکن است به قضاوتهای محمد دربارهٔ یهودیانی که به نزد او آورده شدهاند بازگردد. مواردی که در آن محمد، یهودیان را به کتمان آنچه در تورات آمده متهم میکند. بورتان با اشاره به اینکه تفاسیر قدیمی قرآن تنها به مجازات سنگسار در آیات مربوط به بحث میان محمد و یهودیان اشاره میکنند، میگوید که ممکن است ظهور مجازات سنگسار نتیجه تلاش مفسرین برای فهم آیاتی از قرآن بوده باشد که پایه قضاوت محمد در مورد یهودیان را تشکیل میدادهاست.
فرانسیس ادوارد پیترز بر این باور است که یهودیان مدینه وجود مجازات سنگسار در تورات را انکار میکردند و به نظر میآید که محمد بصورت عملی وفاداری خود به تورات را از طریق انجام سنگسار نشان دادهاست. اگر چه قرآن نیز به صراحت در مورد مجازات زناکار صحبت کرده . (مانند سوره نور ) [نیازمند بازبینی منبع]
در قرآن آیه ۲ سوره نور صد ضربه شلاق برای زن و مرد زناکار و برای زن در سوره نساء آیه ۱۵ به شرط شهادت ۴ نفر (با ضمیر مرد) حبس خانگی تا زمان مرگ را مطرح کردهاست.