موسیقی قدیم ایران
مجله › موزیک
- 97/10/15
از قرن چهارم تا نهم هجری قمری، موسیقی ایران وضعیت خوبی داشتهاست. اغلب دانشمندان و فلاسفه در کتابها و رسالات خود مبحثی را به موسیقی اختصاص دادهاند. از آن جمله ابو نصر فارابی، بو علی سینا، صفی الدین ارموی، قطب الدین شیرازی و عبدالقادر مراغی را میتوان نام برد. در کتابهای قدیم موسیقی ایران تا قرن نهم هجری از واژه «مقام»، «پرده» و «شدّ» استفاده کردهاند.
در موسیقی قدیم ایران برای نام گذاری پردهها یا نغمهها از حروف ابجد استفاده میشده و همچنین دوازده مقام اصلی وجود داشتهاست که عبارتند از:
1-عشاق
2-نوا
3-بوسلیک
4-راست
5-حسینی
6-حجاز
7-راهوی
8-زنگوله
9-عراق
10-اصفهان
11-زیرافکند
12-بزرگ
این دوازده مقام از هفده درجه یا مایه یا تنالیته اجرا میشدند. علاوه بر مقامهای گفته شده، 24 شعبه یا گوشه نیز وجود داشته که عبارتند از:
1-دوگاه
2-سهگاه
3-چهارگاه
4-پنجگاه
5-عشیرا
6-نوروز عرب
7-ماهور
8-نوروز خار
9-بیاتی
10-حصار
11-نهفت
12-عُزال
13-اوج
14-نیرز (نیریز)
15-مُبَرقع
16-رکب
17-صبا
18-همایون
19-زاول (زابل)
20-اصفهانک
21-بستهنگار
22-خوزی
23-نهاوند
24-مُحَیّر
موسیقی ایران در دوران قبل از اسلام در دورهٔ ساسانیان آهنگهای منسوب به «باربد» شامل «هفت خسروانی»، «سی لحن» و «سیصد و شصت دستان» بودهاست که با هفت روز هفته و سی روز ماه و سیصد و شصت روز سال مطابق بودهاست. در دربار خسرو پرویز در هر برنامه موسیقی، نظم و ترتیب خاصی برای اجرای آهنگها وجود داشتهاست. حکیم نظامی گنجوی در منظومه «خسرو و شیرین» سی لحن باربد را به نظم درآورده است.
در دورهٔ بعد از اسلام هم یک برنامه موسیقی «نوبت» نامیده میشده که شامل «قول»، «غزل»، «ترانه» و «فروداشت» بودهاست. در زمان عبدالقادر مراغی از کلمه «قطعه» استفاده میشده که مترادف با کلمه «آهنگ» است.