اسباب بازی های مناسب کودکان زیر سه سال

سبک زندگیفرزندان

- 97/08/06
اسباب بازی های مناسب کودکان زیر سه سالبازی کردن یکی از مهم‌ ترین فعالیت‌ هایی‌ است که قبل از رسیدن به سن مدرسه، به رشد اجتماعی، هوش و خلاقیت کودک کمک می‌کند. علاوه ‌بر آن «بازی» پایه ‌ی‌ روانی افراد را شکل می‌دهد و کودکانی که اسباب‌ بازی‌های مناسب و متنوعی دارند، قادر به پرورش مهارت‌ ها و استعدادهای بیشتری هستند.

انواع اسباب بازی کودکان به دو گروه تقسیم می ‌شوند:



اسباب بازی های سازمان ‌يافته


این گروه از اسباب‌‌ بازی‌ها شکل مشخص و از پيش‌ تعيين‌ شده ‌ای دارند و دامنه‌ ی تأثیرآنها محدود است. این دسته از اسباب ‌بازی‌ها در موقعيت‌ های يادگيری خاص به‌ کار می‌روند. مانند : اسباب‌بازی‌های ويژه‌ی خردسالان؛ اسباب ‌بازی‌هایی برای جلب توجه یا تحرک کودک؛اسباب ‌بازی‌هایی که برای تقويت مهارت‌های دست و هماهنگی چشم و انگشتان به‌ کار می‌روند؛ اسباب‌ بازی‌هایی که برای تقويت قوه‌ی تمیيز و تقويت قدرت تکلم کودک به کار می‌روند.

اسباب بازی های سازمان ‌نيافته


از میان اسباب‌ بازی‌های سازمان‌ نيافته می‌توان به مکعب ‌ها و لگوها اشاره کرد. وسايلی همچون مداد رنگی، خمیربازی و آبرنگ جزو این دسته‌ از اسباب‌بازی‌ها هستند که منجر به بروز خلاقیت می‌شوند.

اسباب بازی مناسب کودکان از تولد تا سه‌ ماهگی


در این سن، مراقبان کودک باید به ‌صورت نوزاد نزدیک شوند، به چشم‌ هایش نگاه کنند و با لحن کودکانه ‌ای با او حرف بزنند. پژوهش‌ها نشان داده‌اند که نوزادان به حرف‌های کودکانه‌ی والدین بیشتر واکنش نشان می‌دهند و سعی می‌کنند تا از آنها تقلید کنند. این کار در یادگیری مهارت‌های کلامی به آنها کمک می‌کند.
در این سن جغجغه‌های رنگی، کوچک و سبک با رنگ‌های شاد می‌توانند توجه کودک را به صدا و حرکات جلب کنند. ترکیب صدا و تصویر باعث می‌شود تا کودک بین حرکات و تصویری که می‌بیند ارتباط برقرار کند، این امر به رشد مغزی کودک کمک می‌نماید. همچنین از آنجا که نوزادان به ‌طور ناخودآگاه به موسیقی واکنش نشان می‌دهند، موسیقی‌های آرامش‌ بخش و لالایی‌های آرام می‌توانند کودکان را آرام و هوشیارتر کنند؛ اما باید به این نکته توجه نمود که استفاده‌ی بیش‌ازحد از اسباب ‌بازی‌های صدادار ممکن است کودکان را در صحبت کردن تنبل کند.
اسباب بازی های مناسب کودکان زیر سه سال

اسباب بازی مناسب کودکان از سه‌ تا شش‌ ماهگی


کودک در این سن به‌ تدریج دستان خود را می‌شناسد. می‌توانید جغجغه‌ها را به دست خودش بسپارید، از آویزهای تخت استفاده کنید و گاهی آویز را پایین بیاورید و اجازه دهید تا فرزند شما با دست عروسک‌ ها را تکان دهد. در این سن، تشک‌های رنگی بازی که در بازار وجود دارند، می‌توانند انتخاب خوبی برای نوزادان باشند. می‌توانید بچه‌ ها را روی شکم بخوابانید و توپ کوچک یا عروسکی را که دوست دارد درمقابلش نگه دارید؛ وقتی کودک موفق به گرفتن آن شد تشویقش کنید. دست ‌و پا زدن بچه‌ها به شروع سینه‌خیز رفتن‌ و پیشرفت مهارت‌های حرکتی‌ در آینده کمک می‌کند. از آنجا که کودک در این سن به‌ دلیل در آوردن دندان یا سفت شدن لثه‌ ها، دچار خارش لثه‌ است؛ دوست دارد که دائما وسیله‌ ای را داخل دهانش ببرد و آن را بمکد. حلقه‌ ی قابل ‌شست ‌و شویی که بتواند آن را در دست بگیرد و در دهان بگذارد به کودک کمک بسیاری می‌کند.

اسباب بازی مناسب کودک از شش ‌ماهگی تا یک ‌سالگی


مهم نیست که کودک‌ شما پسر باشد یا دختر، عروسک‌ها در این سن اسباب بازی مناسبی هستند. می‌توانید عروسکی پارچه‌ ای را در دست بگیرید و خودتان به‌ جای عروسک حرف بزنید. این کار به تقویت مهارت‌های شنیداری و کلامی کودک کمک می‌کند. بعضی از بچه‌ها در این سن از حمام رفتن وحشت دارند و ممکن است که حمام بردن‌شان با چالش همراه باشد . اسباب‌ بازی ‌های قابل ‌شست‌ و‌شو و حباب بازی، کمک می‌ کنند تا کودک برای رفتن به حمام کمتر بهانه ‌گیری کند. در این بازه‌ی سنی، اسباب ‌بازی‌های گوناگونی را از نظر جنس، شکل و اندازه‌ در اختیار نوزاد خود قرار دهید تا حواس کف دست او تحریک شود و راه‌های گوناگونی را برای در دست گرفتن اشیاء پیدا کند.

اسباب بازی مناسب برای کودک از یک ‌‌سالگی تا دو سالگی


کودک یک ساله در این سن قدم‌ برداشتن را یاد می ‌گیرد و اولین وسیله‌ ی بازی جذابی که در راه رفتن به او کمک می‌کند، واکر است. وقتی کودکان واکرهای کودکانه را در دست می‌ گیرند، انگار کسی همراهی ‌‌شان می‌ کند. بچه‌ها از راه رفتن با واکرها لذت می‌برند و صدای غژغژ و حرکت چرخ‌های رنگی آن را دوست دارند.
کتاب‌ها نقش مهمی در شکل‌ گیری شخصیت بچه‌ ها در آینده دارند، بنابراین در این سن کتابخوانی برای کودکان را به‌طور جدی آغاز کنید. گاهی با کودکان‌ خود به کتاب فروشی بروید و اجازه دهید تا بچه‌ها خودشان کتاب‌ها یشان را انتخاب کنند.
مثلا شب‌ها قبل از خواب برای فرزند خود داستان بگویید، یا به‌ عنوان تشویق به ‌خاطر انجام کاری مثبت، برای او قصه بگویید تا به ‌صورت ناخودآگاه انجام این کار او را به ذوق آورد. هنگام تعریف کردن هر داستان صدای شخصیت‌ها را تقلید کنید. گاهی هم کتاب‌های شعر کودکانه را برایش بخوانید و اجازه دهید تا آخر بیت‌ها را بگوید. این کار به یادگیری کلامی و تقویت حافظه کودکان کمک می ‌کند. کتاب‌های رنگ‌ آمیزی هم می‌توانند به مهارت‌های دیداری و حرکتی کودک کمک کنند. کودک به‌طور ملموس با رنگ‌ها برخورد می‌کند و شما می‌توانید در همین حین رنگ‌ها را به کودک آموزش دهید.

اسباب بازی مناسب برای کودکان از دو سالگی تا سه‌ سالگی


در این سن توجه بچه‌ ها به ‌تدریج به محیط زندگی و به‌ ویژه اتاق‌ خود بیشتر می‌شود. بهترین چیزی که کودک از غرق شدن در آن لذت می ‌برد، رنگ‌ ها هستند. رنگ‌ های انگشتی که ضرری برای پوست کودک ندارند و به ‌راحتی پاک می‌شوند گزینه‌ی خوبی برای بازی کودکان به حساب می‌آیند. می‌ توانید کاغذ بزرگی به دیوار اتاق کودک بچسبانید و از او بخواهید تا با مداد رنگی یا دیگر وسایل نقاشی‌ خود روی آن نقاشی بکشد. این کار به دلیل عدم محدودیت فضایی، برای کودک بسیار دل چسب است. تحقیقات نشان داده‌اند که جورچین‌ها برای هماهنگی حرکات و حل مسئله های کوچک مفید هستند. می‌توان این بازی‌ها را به‌ صورت دو یا سه نفری انجام داد تا کودک آرام‌آرام فرایند بازی گروهی را هم یاد بگیرد. جورچینی با قطعات بزرگ به بچه‌ها کمک می‌کند تا اشکال را یاد بگیرند.
اسباب بازی کودک ساده‌ تر باشد، کودک در استفاده از آن نقش بیشتری بازی می‌کند که این امر منجر به خلاق شدن او می‌شود. در این سن وسایل بازی آشپزخانه هم برای تمام بچه‌ها جالب است. بازی با این وسایل درعین‌ حال نقش‌ پدر و مادر را به کودک می‌آموزد.
advertising