چگونه خرید اینترنتی مطمئن و امن داشته باشیم
سبک زندگی › کار و تجارت
- 97/08/01از وبسایت های مطمئن خرید کنید
یکی از مزایای خرید از فروشگاه های واقعی این است که شما خودِ فروشگاه و موجودی کالا را به چشم می بینید، اما در وب، برخی فروشگاه ها و کسب و کارها اصلا وجود خارجی ندارند و صاحبان آنها وبسایت را صرفا برای دستیابی به اطلاعاتِ کارت اعتباری و سایر مشخصات بازدید کنندگان ساخته اند. بهمنظور خرید اینترنتی مطمئن، فقط به خرده فروشان معتبر که قبلا هم از آنها خرید کردهاید، مراجعه کنید.
مشخصات وبسایت را بررسی کنید
با اینکه خرید کردن از وبسایت های ناآشنا توصیه نمیشود، اما گاهی پیش می آید که بهطور اتفاقی در یک وبسایت که از قبل با آن آشنایی نداریم چیزی را می بینیم و واقعا دلمان می خواهد آن را بخریم. در این مواقع مشخصات وبسایت را کاملا بررسی کنید. آیا این شرکت در رسانه های اجتماعی فعالیت دارد؟ اگر اینطور است دیدگاه های مشتریانش چگونه است؟ برای اطمینان بیشتر با شماره ای که در وبسایت درج شده تماس بگیرید. در یک وبسایت معتبر معمولا نشانی ایمیل، شماره تلفن یا آدرس واقعیِ محل شرکت یا فروشگاه قرار داده شده است. اگر چنین اطلاعاتی در وبسایت وجود ندارد، ممکن است شرکت جعلی باشد.
از Wi-Fi عمومی برای خرید آنلاین استفاده نکنید
هرگز از طریق اتصال به Wi-Fi عمومی خرید آنلاین انجام ندهید. شبکه های Wi-Fi از امواج رادیویی عمومی استفاده می کنند. شاید دلتان بخواهد هنگامی که در کافه ی موردعلاقه تان درحال نوشیدن یک فنجان قهوه هستید، سری هم به اینترنت بزنید و خریدهایتان را انجام دهید، اما یک سارق اینترنتی هم به راحتی می تواند، با استفاده از یک تکنولوژی نه چندان پیشرفته و رمز عبور Wi-Fi رایگان، به اطلاعات شخصی از جمله اسم و اطلاعات کارت اعتباری شما دسترسی پیدا کند.
رمز عبور حساب کاربریتان باید بسیار قوی باشد
اگر کسی به رمز عبور شما دسترسی داشته باشد، می تواند وارد حساب کاربری تان شود، آدرس گیرنده را تغییر بدهد و هر چه را می خواهد سفارش دهد، درحالیکه صورت حسابش از شما کسر می شود. یک رمز قوی برای حسابتان ایجاد کنید. برای چند حساب کاربری از یک رمز عبور مشابه استفاده نکنید، حتی اگر قوی باشد. در این صورت حداقل اگر یکی از حسابهایتان هک شود، بقیهی حسابهایتان به راحتی قابل دسترسی نخواهد بود.
امنیت وبسایت را بررسی کنید
این کار به سادگی امکان پذیر است. آیا در سایتی که در حال خرید از آن هستید، در کنار آدرس URL یک آیکون قفل کوچک قرار دارد؟ این قفل به شما میگوید که صفحه ی وبی که در حال بازدید از آن هستید، سیستم محافظت از حریم خصوصی را نصب کرده است. در این حالت آدرس URL با https آغاز خواهد شد نه با http. این وبسایت ها اطلاعاتی مانند رمز عبور و اطلاعات مالی را به صورت ایمن انتقال میدهند. اگر آیکون قفل کوچک یا حرف s را پس از http نمیبینید، این صفحهی وب سیستم حفاظت از حریم خصوصی ندارد. بنابراین قبل از ارائهی اطلاعات شخصی حتما این موارد را بررسی کنید.
دربارهی اطلاعات شخصی خودتان احتیاط کنید
بسیاری از وبسایت های خرید اینترنتی فقط به اطلاعات محدودی نیاز دارند. هیچ وبسایتی نیاز به شماره ی ملی یا کارت هویت شما ندارد. اگر چنین اطلاعات بسیار شخصی از شما خواسته شد، با شماره ی خدمات به مشتری تماس بگیرید و دلایل را جویا شوید یا اینکه دنبال یک وبسایت دیگر بگردید.
از درگاه های پرداخت ایمن استفاده کنید
بسیاری از سایت ها درگاه های ایمن برای پرداخت دارند. اگر درگاه پرداختیِ سایت ناشناخته بود یا تاکنون آن را ندیده اید، بهتر است از آن وبسایت خرید نکنید. به عنوان نمونه، یکی از درگاه های ایمن پرداخت اینترنتی که تقریبا همه با آن آشنایی دارند «شاپرک» است.
صورت حساب ها را به دقت بررسی کنید
حداقل هفته ای یکبار باید صورت حساب هایتان را بررسی کنید. اگر از طرف بانک (یا صادرکنندهی کارت) پیامک مبنی بر کسر مبلغ از حسابتان را دریافت میک نید، کارتان راحتتر است. می توانید پیام ها را بررسی کنید و از جزئیات خریدها مطلع شوید.
جزئیات را به خاطر بسپارید
پس از انجام خرید، کد تأیید سفارش و کد رهگیری پستی را در یک مکان امن یادداشت کنید. اگر در تحویل سفارش مشکلی پیش بیاید این اطلاعات به فروشنده کمک می کند مشکل را حل کند.
تخلفات شرکت های آنلاین را گزارش کنید
اگر درباره ی عملکرد یک شرکت یا یک کسب و کار اینترنتی که از آن خرید کرده اید و اطلاعات کارت اعتباریتان را به آن داده اید مشکوک هستید با شرکت صادر کننده ی کارت اعتباریتان تماس بگیرید و حسابتان را ببندید. در صورت اثبات تخلف می توانید از آن شرکت نیز شکایت کنید.