علت جوش زدن صورت و انواع آن
پزشکی و سلامت › پوست و مو
- 97/08/13نواحی اصلی جوش صورت
جوش ها بیشتر در نواحی زیر ظاهر می شوند:
صورت: این نوع جوش تقریبا برای همه افرادی که جوش می زنند اتفاق می افتد.
پشت: این نوع جوش در نیمی از افرادی که جوش می زنند روی می دهد.
سینه: این نوع جوش برای حدود ۱۵ درصد از افرادی که جوش می زنند اتفاق می افتد.
انواع جوش صورت
شش نوع جوش اصلی وجود دارند که که عبارتند از:
1. جوش سرسیاه
برجستگیهای کوچک سیاه یا زرد رنگی که روی پوست ظاهر می شوند؛ داخل آن ها چرکی نیست اما رنگ سیاه آن ها توسط جداره داخلی فولیکول مو می باشد.
2. جوش سرسفید
جوش های سرسفید هم اندازه جوشهای سرسیاه هستند؛ ولی سفت تر بوده و وقتی آن ها را فشار می دهید تخلیه نمی شوند.
3. پاپول
پاپولها برجستگیهای کوچک، قرمز و متورمی هستند که ممکن است دردناک باشند.
4. پوستول
شبیه پاپول ها هستند، در قسمت وسط برآمدگی سفید رنگی دارند که بر اثر تجمع چرک ایجاد می شود.
5.ندول
جوش های بزرگ و متورمی هستند که زیر سطح پوست ایجاد شده و می توانند دردناک باشند.
6. جوشهای کیستی
شدیدترین نوع جوش و آکنه به شمار می روند؛ برجستگی های بزرگ پر از چرکی که شبیه دمل بوده و خطر ایجاد زخم های دائمی پوست را به همراه دارند.
علت جوش صورت
جوش زمانی ایجاد می شود که حفره های ریز روی پوست یا همان فولیکول های مو بسته می شوند. غدد چربی، غدد ریزی هستند که در نزدیکی سطح پوست قرار دارند. این غدد به فولیکول های مو که حفره های ریزی هستند که هر تار مو از درون آن می روید، چسبیده اند. غدد چربی، پوست و مو را چرب می کنند و از خشک شدن آن ها جلوگیری می کنند؛ این کار با تولید غدد چربی پوست، صورت می گیرد.هنگام بروز جوش صورت، غدد پوستی، شروع به تولید مقدار زیادی چربی می کنند. این چربی های اضافی با سلول های مرده پوست ترکیب می شوند و فولیکول ها را مسدود می کنند. چنانچه فولیکول مسدود شده نزدیک به سطح پوست باشد، به طرف بیرون برآمده می شود و جوش سر سفید شکل می گیرد. اما اگر مجرای فولیکول باز باشد، جوش سرسیاه ایجاد می شود. برای از بین بردن این جوش های سر سیاه روش های مختلفی وجود دارد که به منظور آشنایی با این روش ها می توانید اینجا کلیک کنید. به طور معمول باکتری های بی خطری که در سطح پوست زندگی می کنند، فولیکول های بسته را آلوده و عفونی می کنند و باعث ایجاد پاپول ها، پوستول ها، ندول ها و جوش های کیستی می شوند.
هورمون تستسترون و جوش صورت
جوش های بلوغ به دلیل افزایش میزان هورمونی به نام تستوسترون که در سنین بلوغ اتفاق می افتد، روی می دهند. هورمون تستوسترون نقش مهمی در تحریک رشد آلت تناسلی و بیضه ها در پسران، و حفظ استحکام عضلات و استخوان ها در دختران دارد. غدد چربی نسبت به هورمون ها حساس اند. افزایش میزان تستوسترون باعث می شود این غدد چربی بیشتری از آنچه پوست به آن نیاز دارد ترشح کنند.
عوامل ژنتیکی و وراثتی مؤثر در جوش صورت
عوامل وراثتی نیز در پیدایش جوش موثر هستند. اگر پدر یا مادرتان مبتلا به جوش بوده اند، به احتمال زیاد شما نیز دچار این عارضه پوستی خواهید شد. طبق یک تحقیق بهعمل آمده، اگر هم پدر و هم مادرتان در دوران نوجوانی خود مبتلا به جوش بوده اند، احتمال ابتلای شما به جوش در سنین پایین به مراتب بیشتر میشود. اگر یکی از آنها و یا هر دوی آنها در سنین بزرگسالی دچار این عفونت پوستی شده باشند، احتمال بروز جوش در سنین بزرگسالی شما نیز بیشتر خواهد شد.
علت جوش زدن در زنان
بیش از ۸۰% از جوشهای بزرگسالی، در بین زنان رخ میدهد. عقیده بر این است که تغییرات هورمونی که در زمانهای خاص اتفاق میافتد از مهم ترین علت های بروز جوش صورت و جوش هورمونی در زنان است. این زمان ها شامل موارد زیر هستند:
عادت ماهیانه: بعضی زنان درست پیش از عادت ماهیانه خود دچار جوش های فراوان می شوند
بارداری: بسیاری از خانم ها در این دوران، مخصوصا در سه ماهه نخست، دچار جوش صورت می شوند.
سندرم تخمدان چند کیستی: عارضه شایعی که می تواند باعث ایجاد جوش، اضافه وزن و تشکیل کیست های کوچک داخل تخمدان شود.
علت های دیگر:عوامل دیگری که موجب پیدایش جوش صورت در زنان میشوند عبارتند از:
برخی محصولات آرایشی: استفاده از محصولات آرایشی نامرغوب موجب این عارضه پوستی می شود؛ چرا که تنها محصولات مرغوب هستند که مورد آزمایش قرار می گیرند. بنابراین اگر از محصولات آرایشی مرغوب استفاده می کنید، این مورد معمولا نمیتواند علت جوش صورت شما باشد.
مصرف برخی داروها: داروهایی از قبیل استروئید، لیتیوم (برای درمان افسردگی و اختلالات دوقطبی) و برخی داروهای ضد صرع (برای درمان صرع مصرف میشوند) موجب ایجاد جوش هم در خانم ها و هم در آقایان می شوند.
استفاده مرتب از اقلامی که به پوست فشار وارد می کنند؛ مثل هدبند و کوله پشتی.
سیگار: کشیدن سیگار موجب پیدایش جوش در سنین بزرگسالی میگردد.
باورهای نادرست درباره جوش
با اینکه جوش یکی از شایع ترین عارضه های پوستی به شمار می رود، اما در عین حال یکی از مواردی است که کمتر نسبت به آن آگاهی وجود دارد. باورهای نادرست زیادی درباره جوش رواج دارد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. جوش به دلیل رژیم غذایی بد ایجاد می شود
تحقیقات انجام شده تاکنون هیچ غذایی را شناسایی نکرده اند که عامل ایجاد جوش باشد. داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل معمولا به دلیل فوایدی که برای قلب و سلامت کلی فرد دارد توصیه می شود.
2. جوش به دلیل کثیفی پوست و عدم رعایت بهداشت ایجاد می شود
اکثر واکنش های بیولوژیکی که باعث ایجاد جوش می شوند، در زیر پوست اتفاق می افتند؛ نه در سطح آن. بنابراین تمیزی پوست تاثیری بر ایجاد جوش ندارد. شستن صورت بیش از دو مرتبه در روز تنها وضعیت پوست تان را بدتر می کند.
3. فشار دادن جوش ها بهترین راه رهایی از شر آن هاست
این کار تنها علائم جوش را بدتر می کند و ممکن است جای جوش را روی پوست باقی بگذارد.
4. فعالیت جنسی روی جوش تاثیر می گذارد
نزدیکی جنسی هیچ تاثیری بر ایجاد جوش نداشته و آنها را بدتر یا بهتر نمی کند.
5. حمام آفتاب و دستگاه سولاریوم علائم جوش را بهبود می بخشند
هیچ شواهدی در دست نیست که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آفتاب یا برنزه کردن، و یا استفاده از دستگاه های سولاریوم باعث بهبود جوش می شوند. بسیاری از داروهایی که برای درمان جوش استفاده می شوند پوست را به نور حساس تر می کنند، بنابراین قرار گرفتن در معرض آفتاب می تواند باعث آسیب دیدگی پوست شده و خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد.