آیا نوشیدن آب بعد از غذا اشتباه است و بهترین زمان مصرف آن چه موقع است
پزشکی و سلامت › تغذیه
- 97/10/03
آب و گوارش
یکی از این باورهای نادرست میگوید آب سرد میتواند روغن غذا را در پوشش سخت درون دستگاه گوارشتان جامد کند. این هیچ پشتوانه علمی ندارد. کلینیک مایو و دانشگاه کلمبیا تایید میکنند که این باور نادرست است. از طرف دیگر، نوشیدن بلافاصله آب بعد از غذا معمولاً به هضم غذا کمک میکند. آب و سایر مایعات به شکستن غذاهای جامد کمک میکنند. اگر میخواهید گوارشتان را تقویت کنید، سوپ و سایر غذاهای آبکی مثل سبزیجات و میوهها را انتخاب کنید.
مصرف روزانه آب
اگر از نوشیدن یک لیوان آب خنک بعد از غذا لذت میبرید، آن را جزئی از مصرف روزانه آب خود قرار دهید. براساس کلینیک مایو، اکثر بزرگسالان باید روزانه هشت تا نه لیوان آب بنوشند.
اصولاً با فرض اینکه 20درصد آب موردنیاز شما از آب غذاها تامین شود، این بیشتر از دو لیتر میشود. اگر دوست دارید آبمیوهها یا نوشیدنیهایی به جز آب مصرف کنید، این میزان را به 9 تا 13فنجان در روز برسانید. نوشیدنیهای کافئیندار را از آن حذف کنید زیرا خود موجب کمآب شدن بدن میشوند.
بهترین زمانی که می توان آب را نوشید
بهترین وقت نوشیدن آب زمانی است که عطش وجود دارد؛ یعنی غذا هضم اولیه خود را در معده گذرانده و برای عبور از معده و داخل شدن در عروق برای جذب به سمت کبد نیاز به رقیق شدن دارد بنابراین بسته به نوع غذا، حدود یک و نیم الی دو ساعت بعد از غذا، بهترین زمان برای دریافت آب است. در این زمان هم باید آب به اعتدال خورده شود و از مصرف یکباره حجم زیادی آب و مایعات دیگر پرهیز کرد.
زمان های نامناسب نوشیدن آب
در حین غذا یا بلافاصله بعد از آن به ویژه در افراد با معده سرد و ضعیف.
در حالت ناشتا بویژه آب سرد و در زمانهای سرد چون در حالت خالی بودن معده، آب به سرعت جذب بدن شده و به اعضای رئیسه (قلب، کبد و مغز) می رسد و آن ها را ضعیف می کند.
بعد از حرکات شدید ورزشی و حمّام گرم که بدن گرم شده و آب به سرعت جذب شده و موجبات ضعف اعضای رئیسه را فراهم می آورد ، در این حالات اگر تشنگی خیلی شدید بود و طاقت صبر کردن نبود، اندکی آب مضمضه شود و یا اول چیزی مانند نان خورده شود و بعد از آن آب نوشیده شود تا سرعت جذب آن کاهش یابد.
نوشیدن آب سرد بعد از غذا بعد از خوردن میوه های آبکی (مانند خربزه، هندوانه، زردآلو و غیره که باعث فساد هضم آن ها و بروز بیماریهای متعددی میشود.
در حین خواب و قبل از خواب و بلافاصله پس از برخاستن از خواب چرا که باعث ضعف مغز میشود.
آب خنک برای پایین آوردن درجه حرارت بدن
براساس دانشگاه کلمبیا ، نوشیدن آب سرد در بعضی نقاط به بدن کمک میکند. اگر ورزش کرده باشید، ممکن است برای خنک شدن شدیداً هوس آب خنک کنید. نوشیدن آن بسیار به شما کمک میکند. وقتی درجه حرارت بدن به بالاتر از 98.6 درجه فارنهایت میرسد، بدن برای پایین آوردن دوباره درجه حرارت خود به حالت عادی، عرق میکند. نوشیدن آب ۴۱ درجه فارنهایت به تنظیم دمای بدن شما کمک کرده و احتمال کمآب شدن آن را پایین میآورد. اگر آب خنک در دسترستان نبود، نوشیدن آب گرم بهتر از هیچ است.
آب سرد و سردرد
اگر سابقه میگرن یا سردرد دارید، نوشیدن آب با دمای اتاق توصیه میشود. در یک تحقیق که در سال 2001انجام گرفت، مشخص شد که نوشیدن آب یخ با نی موجب بروز سردرد در میان خانمها، بهویژه آنهایی که علائم سردرد را در آن سال تجربه کرده بودند میشود. اگر مستعد میگرن هستید، بهتر است آب ولرمتر بنوشید.