تشخیص سرطان پروستات و علائم آن
پزشکی و سلامت › پزشکی
- 97/10/04
سرطان پروستات چیست؟
پروستات غدهی کوچکی در بدن آقایان است که دقیقا در زیر مثانه قرار دارد. تمام سلولهای بدن ما با سرعت مشخصی رشد میکنند و تقسیم میشوند و بعد از مدتی از بین میروند. سرطان پروستات زمانی اتفاق میافتد که سلولهای پروستات با سرعت غیرعادی رشد کنند و برخلاف سلولهای عادی بعد از پایان عمر خود از بین نروند و تجمع سلولها باعث بهوجود آمدن تومور در پروستات شود. تومور بهوجود آمده با گذشت زمان میتواند به سایر بافتها، غدد لنفاوی و در نهایت به استخوانها سرایت کند.
نشانه های سرطان پروستات
توجه کنید که گاهی ممکن است سرطان بهصورت پنهان و بدون هیچ نشانهای پیشرفت کند و ماهها یا حتی سالها بعد نشانههای خود را بروز دهد، بنابراین انجام آزمایشهای منظم در پیشگیری و درمان به موقع سرطان پروستات نقش مهمی دارد.
1. ادرارتان شدت چندانی ندارد
کم شدن جریان یا سرعت ادرار یکی از نشانههای رایج سرطان پروستات است. این مسأله میتواند ناشی از فشاری باشد که تومور به وجود آمده در پروستات به مجرای ادراری وارد میکند.
تکرر ادرار، به ویژه شب ها، میتواند از نشانههای وجود مشکلی در پروستات باشد
2. شب ها بیشتر از قبل دستشویی می روید
التهاب پروستات یا هایپرپلازی خوش خیم پروستات (که به بزرگ شدن پروستات هم معروف است) هم میتوانند باعث بروز نشانههایی مثل افزایش ادرار شوند. اگر متوجه شده اید که شبها بیشتر از قبل دستشویی میروید، با مراجعه به پزشک از سلامت خود مطمئن شوید.
3.در ادرارتان خون وجود دارد
اگر ادرارتان خونی است یا ادرار کردن تان با احساس درد یا سوزش همراه است، حتما به پزشک مراجعه کنید. به دلیل نزدیکی غدهی پروستات به مجرای ادرای و مثانه، فشار تومور باعث بروز چنین تغییراتی در ادرار میشود.
4. پاهایتان متورم یا پف کرده هستند
اگر تمام روز را راه رفته یا سرپا بوده باشید طبیعی است که پاهایتان صدمه ببینند، اما تورم مزمن پاها احتمالا نشانهی مشکل جدی تری است.
متورم شدن یا انباشت مایعات در هر قسمتی از پاها میتواند از نشانههای گسترش سرطان پروستات به بیرون غدهی پروستات باشد. اگر متوجه این نشانه در خود شده اید، به ویژه اگر فقط یک قسمت از بدن تان دچار تغییر اندازه شده، حتما به پزشک مراجعه کنید.
5. دچار یبوست هستید
اغلب ما وقتی دچار یبوست میشویم میدانیم کدام خوراکی یا غذایی که خورده ایم باعث آن شده و در مجموع از علت آن باخبریم. اما اگر مکررا و به دلایل نامعلومی دچار یبوست میشوید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
یبوست ناشی از سرطان پروستات ممکن است با احساس فشار یا درد در مقعد همراه باشد.
6. مقدار مایع منی تان کمتر از قبل شده
کاهش مقدار مایع منی در هنگام انزال احتمالا از نشانههای سرطان پروستات است.
البته کم شدن منی همیشه نشانهی سرطان پروستات نیست و این مسأله میتواند ناشی از کاهش سطح بعضی هورمونها در بدن، تضعیف عضلات لگن و یا انزال برگشتی باشد که در اثر آن مایع منی به جای خروج از آلت تناسلی، به درون مثانه باز میگردد.
7.دچار ناتوانی جنسی شده اید
اگر یکباره دچار مشکل نعوظ شده اید، انزال تان با درد همراه است یا در مایع منی تان خون وجود دارد، حتما به پزشک مراجعه کنید. بروز مشکل در نعوظ احتمالا از نشانههای مراحل پیشرفتهی سرطان پروستات است.
8.کمر درد دارید
بسیاری از افراد ممکن است کمر درد خود را ناشی فعالیت زیاد بدنی یا بد خوابیدن بدانند، اما احساس درد یا خشک شدن در ناحیهی کمر یکی از نشانههای سرطان پروستات است.
کمر درد ناشی از سرطان پروستات معمولا عمیق و مداوم است. شاید این نکته کمک کند تا بتوانید این درد را از گرفتگیهای عضلانی یا صدمات ناشی از ورزش کردن تشخیص دهید.
9. ران ها یا نشمینگاه تان درد می کند
دردهای استخوانی در ناحیهی لگن یا اطراف آن میتواند از نشانههای سرطان پروستات باشد. با مراجعه به پزشک از علت اصلی دردهای خود آگاه شوید.
10. به دلایل نامعلومی وزن کم کرده اید
کاهش بی دلیل وزن یکی از نشانههای احتمالی سرطان پروستات است. این مسأله معمولا زمانی اتفاق میافتد که بافت سرطانی به بیرون غدهی پروستات گسترش پیدا کرده است.
11.پاها یا دست هایتان دائما بی حس می شوند
خواب رفتن گهگاه پاها و دستها امری طبیعی است، اما اگر متوجه شده اید که دائما دستها یا پاهایتان بی حس میشوند، حتما به پزشک مراجعه کنید.
این بی حسی میتواند نشانهی گسترش سرطان پروستات و فشار آوردن آن به عصب نخاعی باشد.
12.هنگام نشستن احساس ناراحتی می کنید
احساس ناراحتی یا درد هنگام نشستن میتواند از نشانههای وجود مشکلی در پروستات باشد.
این نوع درد احتمالا در اثر فشار آوردن غدهی پروستات به دیگر قسمتهای لگن به وجود میآید. اگر متوجه شده اید که در حالت نشسته درد دارید، اما وقتی میایستید احساس بهتری دارید، این مسأله میتواند نشانهی مهمی باشد.
13.بی اشتها شده اید
اگر یکباره بی اشتها شده اید، این مسأله میتواند از نشانههای هشدار دهندهی سرطان پروستات باشد. اگرچه این نشانه جزئی به نظر میرسد، اما نباید به آن بی توجه بود.
آزمایش تشخیص سرطان پروستات
آزمایش آنتیژن اختصاصی پروستات (PSA): در این آزمایش میزان PSA خون اندازهگیری میشود. PSA نوعی پروتئین است که توسط غدهی پروستات تولید میشود و با یک آزمایش خون ساده میتوان میزان این ماده را در خون اندازهگیری کرد. مشکلاتی از قبیل التهاب، بزرگی پروستات یا سرطان باعث میشوند مقدار این ماده در خون از حد نرمال آن بیشتر شود.
در برخی موارد به تشخیص پزشک، آقایان بالای 50 سال یا جوانتر که احتمال ابتلا به سرطان پروستات در آنها وجود دارد مورد معاینهی دیجیتال مقعد (DRE) قرار میگیرند. همچنین ممکن است از سونوگرافی برای بررسی وجود تومور استفاده شود. چنانچه در معاینات اولیه مورد مشکوکی مشاهده شود، در مرحلهی بعد برای معاینهی دقیقتر، بیوپسی یا همان نمونهبرداری تجویز میشود. در نمونهبرداری قسمتی از بافت پروستات توسط سوزن مخصوص نمونهگیری و زیر میکروسکوپ بررسی میشود.
عواملی که موجب سرطان در آقایان می شود چیست؟
سن: ریسک ابتلا به سرطان پروستات از سن 50 سالگی به بعد افزایش مییابد و معمولا در آقایان بالاتر از 65 سال شایعتر است؛
نژاد: سیاهپوستان آمریکایی بیشتر از سایرین به این بیماری مبتلا میشوند و احتمال بروز این بیماری در مردان آسیایی نسبت به سایر نژادها کمتر است؛
سابقهی خانوادگی: در صورتی که اقوام نزدیک فرد، مبتلا به سرطان پروستات بوده باشند ریسک ابتلا بالا میرود؛
وزن: شیوع این بیماری در آقایان دارای اضافه وزن بیشتر است.
روش های درمان سرطان پروستات
پروستاتکتومی رادیکال که طی آن غدهی پروستات از بدن خارج میشود؛
پرتودرمانی که با کمک اشعههای قوی سلولهای سرطانی را از بین میبرد؛
شیمیدرمانی که از داروهای شیمیایی برای غلبه بر سلولهای سرطانی استفاده میکند؛
هورموندرمانی که طی آن جلوی تولید هورمون تستوسترون گرفته میشود، زیرا این هورمون به رشد تومورهای پروستات کمک میکند؛
براکیتراپی که در آن برای از بین بردن تومور، ذرات رادیواکتیو در مجاورت تومور قرار داده میشود؛
سرمادرمانی که با انجماد بافتهای منطقهی موردنظر تومور را از بین میبرد؛
روش اولتراسوندتراپی که با گرم کردن بافت پروستات تومور را هدف قرار میدهد.