دهکده جهان نما گلستان در استان گرگان
گردشگری › مکان های تفریحی
- 97/08/03آشنایی با دهکده جهان نما
جهان نما دهکده ای ست ییلاقی در میان منطقه حفاظت شده ای به همین نام، که به دور از هیاهوی دنیا روزگار می گذراند. ییلاقی بکر و تماشایی که منظره و فضای کوهستان های آلپ و دهکده های سوئیسی را در ذهن تداعی می کند و در دشتی وسیع در میان جنگل های چندین میلیون ساله هیرکانی و کوه های البرز احاطه شده است. دهکده ییلاقی جهان نما معماری بومی و سنتی دارد؛ اینجا خبری از مظاهر زندگی شهری نیست و آب لوله کشی، آنتن موبایل، برق و تلفن به خانه های مردم راهی ندارند.
منطقه حفاظت شده جهان نما
منطقه حفاظت شده جهان نما 31747 هکتار وسعت دارد و در ارتفاع بین 600 تا 3086 متری از سطح دریا واقع شده است. این منطقه سالم ترین و دست نخورده ترین جنگل های میان بند (جنگل های دامنه کوه) را در شمال ایران دارد و گفته می شود تنها منطقه ای در کشور است که ببرها می توانند به راحتی در آن زندگی کنند. منطقه جهان نما بعد از پارک ملی گلستان وسیع ترین منطقه حفاظت شده استان است و از سال 1352 زیر نظر سازمان محیط زیست قرار دارد. جنگل های جهان نما از نوع جنگل های هیرکانی هستند و در میان قدیمی ترین جنگل های دنیا قرار دارند. جالب که بدانید نام این منطقه از دهکده ییلاقی جهان نما گرفته شده است. نکته جذاب دیگر در مورد منطقه جهان نما معروفیت آن به عنوان بام استان گلستان است زیرا می توان از مرتفع ترین قسمت های آن دید خوبی به شهرهای کردکوی، گرگان و بندر ترکمن داشت. روستای معروف زیارت و آبشار زیبای آن نیز در این منطقه قرار گرفته است و می توانید از دیدنی های این روستا در سفر به جهان نما لذت ببرید.
دیدنی ها و تفریحات
1- میل تاریخی رادکان | جاذبه تماشایی مسیر دهکده جهان نما
اگر از سمت کردکوی راهی جهان نما شده اید در میانه راه، بعد از گذر از روستای رادکان سازه ای آجری را می بینید که بر فراز تپه ای بلند خودنمایی می کند؛ این بنا میل رادکان یا گنبد رادکان است. گنبدی که در ابتدا برای راهنمایی رهگذارن و مسافران این جاده ساخته شد اما بعدا به عنوان آرامگاه مورد استفاده قرار گرفت. گفته می شود بانی ساخت این بنا، یکی از اسپهبدان آل باوند طبرستان به نام ابوجعفر محمدبن وندربن باوندی در این مکان دفن است.
بر بدنه این میل 35 متری کتیبه ای وجود دارد که تاریخ ساخت آن را به سال 407 هجری قمری در زمان فرمانروایی اسپهبد ابوجعفر و پایان ساخت آن را به سال 411 هجری قمری به دست احمد بن عمر نسبت می دهد. این میل دو قسمت گنبد و بدنه دارد و شکل گنبد آن به صورت مخروطی شکل است. بدنه آن نیز بسیار ساده ساخته شده و آجرچینی معمولی دارد و با تزیینات گچ کاری پوشیده شده است.
2- تجربه زندگی در محیط بکر روستا
گسترش گردشگری در شهرهای شمالی در این سال ها باعث شده است تا دیگر جاذبه های طبیعی آنها، آن بکری و جذابیت سابق را نداشته باشند و بیشتر و بیشتر به شهرهایی که برای فرار از آنها به شمال سفر می کنیم شبیه شوند. در این میان پیدا کردن دهکده ای کوچک و بکر در میان مه و دشت، جایی که برای سفر به آن باید قید همه چیز از برق و آب لوله کشی تا گاز و حتا تلفن همراه را زد، غنیمتی به حساب می آید. به جهان نما که سفر می کنید هوای خوش و دلنشین روستا با مه های گاه و بیگاه در کنار سر و صدای حیوانات اهلی، شما را خواه ناخواه صبح زود از رختخواب جدا و راهی طبیعت می کند. وجود خانه های ییلاقی با سقف های شیروانی رنگارنگ در پهنه دشتی وسیع با آب و هوایی فرح بخش به راحتی می تواند انرژی های بدی که مدت هاست در جان تان رخنه کرده را از بین ببرد و انرژی تازه ای به شما بدهد. به اینجا که بیایید زیبایی مناظر به قدری شما را شیفته و وسوسه می کند که اجازه نمی دهد لحظه ای وقت تلف کنید، با تمام انرژی به دل طبیعت سحرانگیز جهان نما و جنگل های کهن و دشت های وسیع آن می زنید و راضی از کشف سرزمین های ناشناخته به خانه بر می گردید.
3- عکاسی و راه پیمایی
اگر هم تنها به هوای لذت بردن از طبیعت منطقه راهی اینجا شده اید و چندان به کوه نوردی و جنگل نوردی و فعالیت های سخت علاقه ای ندارید می توانید سفرتان را به گشت و گذار در میان خانه های روستا و راه پیمایی سبک در دشت های اطراف دهکده جهان نما محدود کنید. طبیعت اینجا به اندازه ای زیباست که هر کسی با هر سطح سلیقه ای را می تواند راضی نگه دارد. عکاسی از مناظر متنوع دهکده جهان نما را هم فراموش نکنید که بهترین یادآور خاطرات عکس هایی ست که از هر مرحله از زندگی باقی می مانند.
4- چشمه ها و رودخانه های گوناگون
یدنی های جهان نما در جنگل ها و دره های آن خلاصه نمی شود، از آنجایی که این منطقه کوهستانی ست می توانید سراغ چشمه های خنکی مانند نخود چشمه، سرخ چشمه، پیرزن چشمه، شربت، تول بنه، سوته، مازوکش، والدیگاه، امام وردی، چهارسرا و رودخانه هایی مثل رود چهارباغ، مغزی ترکت و سفید رود را از اهالی اینجا بگیرید و از خنکا و طراوت شان لذت ببرید.
5- کوه نوردی، جنگل نوردی و دره نوردی
اگر اهل کوه نوردی، جنگل نوردی و دره نوردی هستید و از ماجراجویی بدتان نمی آید کوله بارتان را بردارید و راهی شوید. منطقه جهان نما، منطقه ای کوهستانی ست و قرار گرفتن دهکده آن در میان کوه های دوکالی، شاه پسند، کالت، چلستان، زبله، تلمبار و لنده کوه فرصت خوبی در اختیارتان قرار می دهد تا قله های این اطراف را زیر پا بگذارید و استان زیبای گلستان را از ارتفاعات آن به تماشا بنشینید. همان گونه که پیش تر هم گفتیم اگر تا بالاترین قله های منطقه جهان نما صعود کنید می توانید شاهد چشم انداز بی نظیری از شهرهای اطراف مانند کردکوی، گرگان و بندر ترکمن باشید.
حالا که تا بالاترین نقطه های جهان نما صعود کردیم بد نیست به پایین ترین قسمت های آن هم سری بزنیم. سراغ بسیاری از رودخانه ها، چشمه ها و دشت ها را در دره ها می توان گرفت. پس راهی دره های مغزی، جلینک بلینگ، سفید دره و ترکت شوید و از دره نوردی و تماشای زیبایی های منطقه جهان نما لذت ببرید.
دقت داشته باشید که کوه نوردی، دره نوردی و جنگل نوردی در مناطقی که تا کنون به آنها سر نزده اید به راهنمایی کاربلد و آشنا به منطقه نیاز دارد. به همین دلیل به هیچ عنوان بدون داشتن تجهیزات کافی و لازم و همچنین همراهی راهنمایی مطمئن به دل مناطق شناخته نشده نزنید.
در بیشتر قسمت های مسیرهای جنگل نوردی و کوه نوردی دسترسی به آب آشامیدنی وجود ندارد بنابراین حتما پیش از حرکت بطری های خود را از آب سالم و بهداشتی پر کنید.
مسیرهای کوه نوردی در جهان نما
1- جنگل شصت کلا به جنگل جهان نما
برای رسیدن به نقطه آغازین این مسیر کوه نوردی می توانید راهی جنگل ناهارخوران گرگان شوید. (می توانید این مسیر را با ماشین یا مینی بوس طی کنید) از آنجا راه تان را به سمت روستا و جنگل شصت کلا و جاده باران کوه ادامه دهید. بعد از رسیدن به روستای شصت کلا مسیری جنگلی و سنگلاخی را در پیش می گیریم تا به منطقه کندوداران برسیم. از اینجا به بعد دیگر جاده برای ماشین های غیر شاسی غیرقابل عبور می شود؛ در این قسمت راه رودخانه ای وجود دارد که بدون ماشین های شاسی بلند گذر از آن امکان پذیر نیست. مسیر از این به بعد شیب ملایمی پیدا می کند و تا رسیدن به تخت میرزا بر شیب آن اضافه می شود. راه به دلیل وجود پاکوب های قدیمی به خوبی مشخص است و می توان به راحتی جاده را تا تخت میرزا ادامه داد. اینجا اما آخرین نقطه ای ست که ماشین امکان بالا آمدن را دارد. از اینجا به بعد نیز دیگر آب نوشیدنی در دسترس نیست و بهتر است از چشمه ای که در نزدیکی تخت میرزا قرار دارد بطری ها را پر کنید. می توانید جنگل نوردی تان را در همین منطقه به پایان برسانید یا اینکه راه را ادامه دهید تا به کلبه مش صفر و دشت جهان نما برسید. کلبه مش صفر سه اتاق و یک آشپزخانه دارد که فقط در فصل های گرم سال سرویس می دهد. البته در کلبه در زمستان ها نیز باز است اما هیزمی برای سوزاندن در آن پیدا نمی شود. راه را ادامه دهید تا بعد از حدود یک ساعت به دشت و دهکده جهان نما برسید.
2- مسیر روستای درازنو به جنگل جهان نما و تخت میرزا
نقطه آغازین این جنگل نوردی و کوه نوردی روستای درازنوست. برای رفتن به جهان نما باید به سمت ارتفاعات شمالی درازنو بروید و با استفاده از مسیری که یال های این منطقه پیش پای تان می گذارد راه تان را به سمت دشت جهان نما ادامه دهید. پس از گشت و گذار در جهان نما مسیر را به سمت کلبه مش صفر در پیش بگیرید و از آنجا جاده را تا رسیدن به منطقه تخت میرزا بپیمایید. از اینجا به بعد هم راه مشخص است، مسیر پاکوب را ادامه دهید تا در نهایت به روستای مقصدی که برای آن برنامه ریزی کرده اید برسید.
توصیه ها
اگر از تهران می خواهید خود را به جهان نما برسانید دو جاده هراز و فیروزکوه پیش پای شما قرار دارد.
از آنجایی که دهکده در منطقه ای حفاظت شده قرار دارد و بعد از شهر کردکوی و دامغان دسترسی به پمپ بنزین ندارید توصیه ما به شما این است که باک خودروی تان را در پمپ بنزین یکی از این دو شهر به طور کامل پر کنید تا برای ادامه راه و برگشت به مشکل نخورید.
قسمت زیادی از مسیر رسیدن به جهان نما جاده شن ریزی شده و خاکی ست و شاید گذر از آن برای ماشین های معمول سخت باشد. حتما پیش از راه افتادن، از سلامت کامل خودروی تان مطمئن شوید و تجهیزات لازم را همراه ببرید.
حتما با خود بطری آب اضافی همراه ببرید زیرا ممکن است در قسمت های زیادی از مسیر به آب آشامیدنی دسترسی نداشته باشید.
اگر از سمت کردکوی به جهان نما می روید حتما در مسیر از برج تاریخی رادکان کردکوی نیز دیدن کنید.
بهتر است خودرویی که برای رفتن به جهان نما انتخاب می کنید از نوع خودروهای دو دیفرانسیل و شاسی بلند باشد؛ به ویژه اگر در روزهای بارانی راهی این منطقه می شوید. بدون این خودروها در روز بارانی احتمال اینکه در جاده گلی گیر کنید زیاد است.
تا جایی که امکان دارد حتما زنجیر چرخ همراه ببرید. اگر هم در فصل های گرم به جهان نما سفر می کنید از کارکردن درست برف پاک کن ها مطمئن شوید چرا که احتمال بارش های شدید و ناگهانی باران در این منطقه زیاد است.
در راه رسیدن به جهان نما هتل آپارتمانی وجود دارد که آخرین جایی ست که می توانید به خوراکی هایی ساده مانند نان و آب معدنی و ... دسترسی داشته باشید. اگر هم نیاز دارید تا وسایل دیگری بخرید، می توانید به روستای درازنو در نزدیکی این هتل آپارتمان مراجعه کنید. درازنو یک بقالی و نانوایی دارد و تا اندازه ای می تواند مایحتاج تان را برطرف کند. البته سوپرمارکت و قصابی هم در دهکده جهان نما مانند روستای درازنو وجود دارد؛ تنها اطلاع داشته باشید که مفهوم سوپرمارکت در دهکده جهان نما با آنچه شما در ذهن دارید متفاوت است و فقط می توانید وسایل ساده ای مانند نان محلی و چیزهایی از این دست از آن خریداری کنید.
گر نیاز دارید تا در سفر به دهکده جهان نما با کسی تماس بگیرید آخرین نقطه ای که می توانید شانس تان را امتحان کنید همین هتل آپارتمان و روستای درازنوست. بعد از این روستا کم کم از شدت آنتن موبایل کم می شود تا جایی که دیگر دسترسی به دنیای خارج نخواهید داشت. البته ممکن است در ارتفاعات هر از گاهی و به طور شانسی آنتن موبایل داشته باشید اما به هیچ وجه روی آن برای تماس های ضروری و مهم حساب باز نکنید.
فصل سفر
منطقه جهان نما در کل اقلیمی سرد و معتدل دارد و شب های آن نیز حتا در فصل تابستان بسیار سرد می شود. بهار و تابستان از بهترین زمان ها برای سفر به جهان نما محسوب می شوند.
کوهستانی بودن و ارتفاع زیاد دهکده در زمان پاییز و زمستان و همچنین نبود امکانات مناسب و شب های بسیار سرد سفر به این منطقه را بسیار سخت می سازد.
بارانی و لباس ضد آب تلفن همراه حوله دارو های عمومی دفترچه بیمه دوربین زیرانداز عینک آفتابی عصا لباس گرم میان وعده هیزم و ذغال وسایل بازی وعده های غذایی پتو و لوازم خواب پول نقد چادر مسافرتی کارت شناسایی کرم ضد آفتاب کفش اضافه کفش پیاده روی کفش کوهنوردی کلاه گرم کمک های اولیه کوله پشتی کیسه خواب کیسه زباله کبریت یا فندک جعبه ابزار دستکش بادگیر آب آشامیدنی لباس اضافه چراغ قوه پاور بانک شارژر موبایل قطب نما دوربین شکاری
اقامت
از آنجایی که دهکده جهان نما در فاصله و ارتفاع بالایی قرار گرفته و مسیر رسیدن به آن طولانی و تا حدی خسته کننده می شود، بهتر است حداقل یک شب اقامت را برای این منطقه در نظر بگیرید تا بتوانید هم خستگی راه را در کنید و هم تا جای ممکن از زیبایی های طبیعت و دهکده بهره ببرید.
برای اقامت هم می توانید روی خانه های محلی مردم حساب باز کنید و هم کمپ بزنید. دقت داشته باشید که خانه های این دهکده تنها امکانی که دارند گرمایش با هیزم های چوبی یا کپسول های گازی ست. برای چادر زدن هم تا جایی که امکان دارد نزدیک خانه ها کمپ کنید زیرا ممکن است در مناطق دورتر مورد هجوم حیوانات وحشی قرار بگیرید.
در هر دو صورت، بردن لباس های گرم و پتو را به هیچ وجه فراموش نکنید زیرا شب های این ییلاق بسیار سرد است.
مسیر دسترسی
آدرس: استان گلستان، شهرستان کردکوی، منطقه حفاظت شده جهان نما، دهکده جهان نما
برای رسیدن به جهان نما دو راه در پیش دارید یا از سمت کردکوی استان گلستان راهی دهکده شوید یا از سمت دامغان در استان سمنان.
از سمت کردکوی
در شهر کردکوی سراغ اولین میدان به نام فلکه شهرداری را بگیرید و از آنجا به سمت جنوب یا سمت راست جاده حرکت کنید. این مسیر شما را به روستای درازنو می رساند. مسیری که از میان پارک جنگلی کردکوی (امام رضا) عبور می کند و کوهستانی و باریک است. بعد از عبور از پارک جنگلی به یک دو راهی می رسید. راه سمت چپ شما را به روستای درازنو می رساند و راه سمت راست مستقیم تا روستای رادکان می رود. بهتر است راه درازنو را در پیش بگیرید چرا که اگر به وسیله ای نیاز داشتید بتوانید از هتل آپارتمان میان راه یا از خود درازنو آن را تهیه کنید. البته انتهای همین مسیر دوباره به روستای رادکان می رسد.
این روستا را پشت سر بگذارید تا به برج معروف رادکان برسید. از آنجا راه را تا رسیدن به یک سه راهی ادامه دهید. اینجا تابلوی کوچکی را خواهید دید که مسیر جهان نما را به شما نشان می دهد. از اینجا به بعد راه بسیار سخت می شود، چرا که هم پیچ ها و هم شیب راه تند تر می شود. مسیر را به آرامی ادامه دهید تا چشم انداز دهکده جهان نما در مقابل شما ظاهر شود.
از سمت دامغان
اگر بخواهید از سمت دامغان نیز می توان به جهان نما برسید. برای این کار باید از دامغان راه چشمه علی را در پیش بگیرید و از آنجا به دیباج و سپس چمن ساور بروید. راه را ادامه دهید تا در نهایت به دهکده زیبای جهان نما برسید.
پوشش گیاهی و جانوری منطقه
وجود جنگل های هیرکانی در منطقه جهان نما باعث شده است تا تنوع خوبی از گونه های گیاهی مختلف در اینجا به چشم بخورد. درختان پهن برگ، درختچه و بوتهزار پوشش گیاهی غالب منطقه را شامل می شوند. از مهمترین گونه های گیاهی جهان نما می توان به سرخدار، ارس، سروكوهی، پیرو، مازو،راش، ممرز، آلوچه، زرشک، آزاد، بید، هفت كول، نمدار، سیاهتلو و گونههای علفی و بوتهای گل گاوزبان، سریش، فستوک، یونجه، گل قاصد، مریم گلی، شكرتیغال، اسپرس بوتهای، چوبک و درمنه اشاره کرد.
در کنار این تنوع بالای گونه های گیاهی، جهان نما به دلیل حفاظت خوبی که از آن صورت می گیرد تعدادی از مهمترین گونه های جانوری ایران را در خود جای داده است که از جمله آنها می توان از خرس قهوهای، روباه، شوكا، خوک وحشی و گربه جنگلی نام برد. تعدادی از این حیوانات نیز کمیاب هستند و در معرض خطر قرار دارند مانند سیاه گوش و پلنگ. حیواناتی نظیر مرال، شوكا، خرس و گرگ و پرندگانی مثل دلیجه، عقاب، سارگیه، قرقی، كبک، تیهو، بلدرچین، قرقاول، كركس، هما، كبوتر جنگلی، شاهین، فاخته و توكا دیگر گونه های موجود در جهان نما را شامل می شوند.
اندکی در مورد اهالی روستای جهان نما
بیشتر اهالی روستا از مردم شهرستان کردکوی یا روستای کفشگری و سعدآباد هستند که برای گذران ییلاق شان به این منطقه آمده اند. آنها به زبان مازندرانی و کتولی صحبت می کنند. برخی از اهالی روستا به کار دامپروری مشغولند و تعدادی هم زنبورداری می کنند. می توانید از اهالی برای خورد و خوراک روزانه تان پنیر و ماست محلی تهیه کنید یا از محلی ها بخواهید مرغی یا خروس برای تان سر ببرند و به شما بفروشند. قصابی محل هم می تواند گوشت تازه برای کباب در اختیارتان قرار دهد. عسل یکی دیگر از سوغاتی های جهان نماست اما هزینه خرید آن در این منطقه به شدت بالاست.