کرت کهن ترین تمدن اروپا
گردشگری › فرهنگ و تمدن
- 97/08/06
در دوره هخامنشیان کشتی های بازرگانی و جنگی ایران به فرانسه و اسپانیا سفر میکرد، یکی از مناطقی که به دست ایرانیان کوچ نشین به وجود آمد جزیره کرت است.
در 2500 سال قبل از میلاد مسیح اصول تمدن ایرانیان در آن جزیره مستقر شده بود و مقداری از سبزی ها و حبوبات و درخت ها را که مختص ایران بود در جزیره کرت کاشتند.
بسیاری از باستان شناسان معتقدند که مورخین تا امروز توجه نکرده اند که نقش گل زنبق که مخصوص ایرانیان بوده در معماری جزیره کرت چرا دیده شده است. گل زنبق همان نقشی است که هم اکنون در خرابههای پرسپولیس دیده میشود.
در تمدن جزیره کرت گاو چه نر و چه ماده بسیار اهمیت داشته و این را هم سکنه کرت از ایرانیان که اولین کوچ نشینان آن جزیره بودند آموختند، چرا که ایرانیان قدیم گاو را یک حیوان مفید میدانستند در حالی که نیمی از تمدن دنیا وحشی و نیمه وحشی بودنند ایرانیان با گاو نر زمین را شخم میزدند و از شیر گاو ماده استفاده میکردند.
در زمان رومیان کرت درگیر جنگهای زیادی شد، مارکوس آنتونیوس کرتیکوس در سال ۷۱ (پیش از میلاد) به این جزیره تاخت ولی ناکام ماند، ولی سرانجام کوئینتوس کسلیوس متلوس سردار رومی پس از سهسال و با سه لژیون توانست این جزیره را به روم بپیوندد.
از این پس این جزیره بخشی از امپراتوری روم و در آینده امپراتوری بیزانس گردید تا اینکه در ۸۲۴ (میلادی) عربها بر کرت دستیازیدند.
در ۹۶۰ بیزانسیها کرت را بازپسگرفتند و در جنگهای صلیبی این جزیره چند بار دستبهدست شد تا اینکه در ۱۶۶۹ عثمانیها بر کرت چیره شدند.
محاصره کرت به دست عثمانیها که به چیرگی اینان بر این جزیره انجامید 21 سال به درازا کشید و مینماید که این درازترین محاصره در تاریخ باشد.
در جنگ استقلال یونان که از ۱۸۲۱ آغاز شد، مردمان کرت بسیار کوشا بودند و این جزیره صحنه خشونت عثمانیها گردید. در زمان استقلال یونان ۴۵درصد مردمان این جزیره مسلمان بودند که بسیاری از آنان پس از آن به کیش پیشین خویش مسیحیت بازگشتند و بازمانده مسلمانان نیز در ۱۹۲۴ در روند جابهجایی تبعههای دو کشور ترکیه و یونان از این جزیره بیرون رفتند.
در روند جنگ جهانی دوم کرت در مه ۱۹۴۱ صحنه جنگ کرت میان چتربازان آلمانی و نیروهای انگلیسی بود.
گفتنی است؛ جزیره کرت به دلیل قدمت تاریخی و جاذبه های طبیعی اش به یکی از مقاصد اصلی گردشگران در اروپا تبدیل شده است.