روز زمین 2019 تصاویر شگفت انگیز ناسا از سیاره دوست داشتنی مان
علمی و تکنولوژی › جهان هستی
- 98/02/04
دوم اردیبهشت، روز جهانی زمین بود. بههمین مناسبت، ناسا نیز تصمیم گرفت با انتشار تصاویری خیرهکننده از زمین در این رویداد مهم جهانی شریک شود. در این راستا، وبسایت Space.com نیز اقدام به تهیهی گلچینی از این تصاویر منتشرهاز ناسا کرده که عموما ازطریق ماهوارهها، هوانوردها یا کاوشگرهای فضایی این سازمان ثبت شدهاند.

کوه های یخی در جنوبگان
با اینکه ناسا بیشتر بهعنوان سازمانی فضایی شناخته میشود، اما بد نیست بدانید این آژانس بخشی از زمان و منابع خود را صرف مطالعهی کرهی زمین نیز میکند. عملیات آیسبریج (IceBridge) این سازمان مأموریت دارد که با استفاده از تجهیزات هوانوردی، وضعیت یخهای قطبی زمین را رصد کند. تصویری که میبینید، توسط آزمایشگاه هوایی NASA P-3 هنگام پرواز بر فراز بخشی از کوهستان ترانسآنتراکتیک در ۲۷ نوامبر ۲۰۱۳ ثبت شده است. این کوهستان در امتداد کرانهی شرقی تا کرانهی غربی جنوبگان کشیده شده است.

ابر سندانی بر فراز آفریقا
بر فراز لایهای پفکرده از ابرهای سرگردان در آفریقا، یک ابر بزرگ از نوع کومولونیمبوس قرار گرفته است که بیشتر به تاقچهای عظیم از بخار آب شباهت دارد. این تصویر توسط یکی از خدمهی هیات اعزامی Expedition 16 در ایستگاه فضایی بینالمللی ثبت شد. همانطور که خود میبینید، بهخاطر شکل عجیب این نوع ابرها، از آنها اغلب تحتعنوان «ابر سندانی» یاد میشود.

دریا یخ خرد شده
این عکس هوایی که طی عملیات آیسبریج ناسا در ۵ نوامبر ۲۰۱۴ گرفته شده، نشاندهندهی نحوهی توزیع یخ در دریای بلینگسهاوزن است که در بخش غربی شبهجزیرهی جنوبگان قرار دارد. مقامات ناسا در توضیح این تصویر طی بیانیهای اعلام کردند:
بلوک یخی در سمت راست تصویر قدیمیتر و ضخیمتر بوده و زمانی به یخسار جنوبگان متصل بوده که در زمان ثبت این تصویر، این قطعه از کوه یخ جدا شده است.

ربع الخالی
ماهوارهی Terra از ناسا این پدیدهی جغرافیایی پرپیچوتاب را از فراز بیایان ربعالخالی (واقع در جنوب شرقی عربستان) در ۵ دسامبر ۲۰۰۵ ثبت کرده است. ربعالخالی یکی از بزرگترین بیابانهای شنی جهان است و حدود یک سوم از مساحت شبهجزیرهی عربستان شامل عمان، یمن و امارات متحدهی عربی را پوشش میدهد.

باهاما
هنگامیکه جریان آب فیروزهای رنگ دریای کاراییب در میان زنجیرهی جزایر این ناحیه عبور میکند، سایهی تیرهرنگی در نقاط عمیقتر این کانال ایجاد میکند. این عکس، چند جزیره کوچک از منطقهی جرجتاون در باهاما را نشان میدهد و توسط یکی از فضانوردان ایستگاه فضایی بینالمللی طی مأموریت Expedition 44 در ۱۹ ژوئیه ۲۰۱۵ به ثبت رسیده است.

نمایی فضایی از تلاش برای حفاظت از جنگل
تصویری که میبینید، قلهی پوشیده از برف کوه تاراناکی است که در میان پوشش گیاهی اطراف خود سر به فلک کشیده است. این کوه نوعی آتشفشان چینهای واقع در منطقهی حفاظتشدهای با نام «پارک ملی اگمونت» بوده که در جزیرهی شمالی نیوزیلند واقع شده است. محوطهی حفاظتشدهی این جنگل به رنگ سبز تیرهتر از مراتع اطراف آن قابلتشخیص است. این نما توسط ماهوارهی Landsat 8 ناسا در تاریخ ۳ ژوئیه ۲۰۱۴ ثبت شده است.

مرمر سیاه
در این نمای شگفتانگیز ثبتشده توسط ماهوارهی NPP از ناسا، قرص زمین بهمانند یک «مرمر سیاه» درخشان به نظر میرسد. درصورت علاقه میتوانید تصاویر بیشتری از این دست را در گالری مرمر سیاه ببینید.

طلوع دوباره ی زمین
تقریبا ۵۰ سال بعد از آنکه فضانوردان آپولو ۸ توانستند عکسهای مشهور به «طلوع زمین» را از پس حرکت زمین در پشت ماه ثبت کنند، اینبار مدارگرد شناسایی ماه، نمای زیبای دیگری را از این منظرهی تماشایی بهتصویر کشید.

نمایی مریخی از زمین
در این تصویر که توسط مدارگرد شناسایی مریخ (MRO) ثبت شده، زمین و ماه مانند هلالهایی کوچک در دل آسمان شب به نظر میآیند. این تصویر تاریخی در سوم اکتبر سال ۲۰۰۷ ثبت شده است؛ یعنی زمانیکه سیارهی سرخ در فاصلهی حدود ۱۴۲ میلیون کیلومتری از زمین قرار گرفته بود.

روزی که زمین لبخند زد
بله، این عکس متعلق به حلقههای زحل است. اما اگر نگاهی نزدیکتر بیندازید، میتوانید زمین و ماه را نیز در آن ببینید. فضاپیمای کاسینی این عکس را در ۱۹ ژوئیه ۲۰۱۳ در فاصلهی ۱.۴۴ میلیارد کیلومتری زمین ثبت کرده است.