کشف بزرگترین منطقه مرده دریایی

علمی و تکنولوژیجهان هستی

- 97/10/26
کشف بزرگترین منطقه مرده دریایییک تیم از دانشمندان به وسیله اطلاعات جمع‌آوری شده توسط ربات‌های زیر آب، ارزیابی واضحی از اندازه و شدت بزرگترین منطقه مرده بر روی زمین ارائه کرده‌اند.
ربات‌ها در دو دهه گذشته رشد چشمگیری داشته‌اند و محققان ربات‌هایی را توسعه می‌دهند که از تدریس زبان برنامه‌نویسی به کودکان تا انجام وظیفه به عنوان دستیار شخصی، هر کاری را انجام می‌دهند.
آنها همچنین توانایی کشف و مستندسازی برخی از شرایط محیطی متاثر از تغییرات اقلیمی را دارا هستند. برای مثال، پهپادهای اقیانوس‌پیما وظیفه گشت و گذار در اقیانوس‌ها و جمع‌آوری داده‌های ارزشمند را دارند که می‌تواند به طور مشخص توسط دانشمندان برای ارزیابی اثرات فوری و بلندمدت تغییرات آب و هوایی استفاده شود.
اکنون برخی از نتایج شگفت‌آور از ماموریت‌های انجام شده توسط ناوگان ربات‌های زیردریایی به دست آمده است. اخیرا آنها از بزرگترین "منطقه مرده" موجود در جهان در نزدیکی ساحل عمان پرده‌برداری کرده‌اند.
نتایج این بررسی ناخوشایند بود، زیرا آنها نه تنها مسائلی که دانشمندان قبلا شناخته شده بودند را تأیید کردند، بلکه مشخص شد عمق فاجعه بیش از حد تصور است.
اين منطقه بدون اكسيژن وسيع اولين بار چند دهه پيش در خليج عمان كشف شد اما آخرين بار در دهه 1990 مورد تحقيق و بررسی قرار گرفت. اكنون محققان باری ديگر اين منطقه را مورد بررسی قرار داده و دريافته اند منطقه مرده با سرعتی بالاتر از حد انتظار در حال وسيعتر شدن است و نگرانی های جدی را برای ماهيگيران محلی و اكوسيستم منطقه ايجاد كرده است.
به گفته محققان اين منطقه از اقيانوس در حال خفگی است، همه موجودات زنده،‌ از ماهی ها گرفته تا گياهان دريايی برای بقا به اكسيژن نياز دارند پس نمی توانند در اين منطقه زندگی كنند.
خليج عمان كه وسعتی برابر 181 هزار كيلومتر مربع دارد، دريای عرب را به خليج فارس متصل می كند و به دليل ناپايداری های سياسی و خطر راهزنان دريايی در منطقه دسترسی به اين مكان برای محققان دشوار شده بود. اما اكنون يک جفت زيردريايی روباتيک به نام گلايدرهای دريايی به دانشمندان امكان دادند اين منطقه را از راه دور بررسی كنند. اين تجهيزات اكتشافی خودكار كوچک و سبک وزن هستند و اگر چه انرژی بسيار كمی مصرف می كنند، می توانند هزاران كيلومتر را پيموده و در عمق هزار متری به تحقيق بپردازند.
اين دو كاوشگر برای هشت ماه به بررسی اعماق خليج عمان پرداخته و ميزان اكسيژن موجود در آب را ثبت كردند و داده‌هاي خود را از طريق ماهواره ارسال كردند. محققان سپس از مدل های رايانه ای برای تصويرسازی جريان های اقيانوسی و اكسيژنی كه در اين منطقه در گردش است استفاده كردند و دريافتند مناطق كم اكسيژن رشدی غيرمنتظره داشته اند.
دريای عرب زيستگاه گونه های متعددی از ماهی ها است كه در ميان آنها گونه هايی كه با شرايط كم اكسيژنی تطبيق يافته اند نيز به چشم می خورد. اما تحقيقات جديد نشان می دهند ميزان كمبود اكسيژن در خليج عمان وخيم تر از حد تصور است و اين وضعيت نه تنها برای موجودات دريايی،‌ بلكه برای انسان ها نيز عواقبی جبران ناپذير خواهد داشت.
advertising