بررسی مادربردام اس آی بی 450

علمی و تکنولوژیرایانه و سخت افزار

- 97/08/06
بررسی مادربردام اس آی بی 450پس از عرضه مادربردهای مبتنی بر تراشه رده بالای X470 و عملکرد خوب پردازنده‌های نسل دوم Ryzen، بسیاری از کاربران در انتظار مادربردهای خوش قیمت B450 بودند تا با هزینه کمتر بتوانند از کارایی بالای پردازنده‌های نسل دوم Ryzen بهره ببرند. اکنون مادربردهای مبتنی بر تراشه‌ B450 به طور رسمی معرفی شده‌اند و در بازارهای جهانی در اختیار کاربران قرار گرفته‌اند. شهر سخت‌افزار نیز به عنوان اولین و بزرگترین مرجع سخت‌افزار و تکنولوژی کشور تصمیم به بررسی یکی از مادربردهای خوش ساخت و با قیمت مناسب، به نام B450 Gaming Pro Carbon AC از MSI گرفته است. با ما همراه باشید.

MSI محدوده وسیعی از طرح‌ها و مدل‌های مختلف مادربرد را برای هرنوع سلیقه پوشش می‌دهد. این مادربردها در 3 سطح برای گیمرها فراهم شده است. رده‌ی اول Arsenal Gaming نام دارد و به عنوان Entry Level شناخته می‌شود. مادربردهای سری Tomahawk ،Bazooka و Mortar از این دسته اند. در رده‌ی دوم که مادربرد مورد بررسی ما حضور دارد و با نام Performance Gaming مشخص می‌شود، سری Gaming Pro و Krait Gaming قرار گرفته‌اند و مادربردهای میان رده محسوب می‌شوند. در بالاترین رده‌، مادربردهای GodLike ،Gaming Mx ،Xpower و Mpower قرار دارند که MSI آن را Enthusiast Gaming می‌نامد. اما در ادامه نام این مدل‌ها اسامی چون Carbon و Titanium نیز به چشم می‌خورد که ارتباط مستقیم با رنگ و طرح ظاهری برد دارد. مادربرد مورد بررسی ما MSI B450 Gaming Pro Carbon AC نام دارد و از فیبرکربن در طراحی آن استفاده شده است. پس بدون فوت وقت به سراغ بررسی این مادربرد می‌رویم.

معرفی پلتفرم


AMD در روز 13 آوریل 2018 (13 فروردین 1397) نسل دوم از پردازنده‌های Ryzen خود را معرفی کرد. این پردازنده‌ها که مبتنی بر ریزمعماری +Zen و یک قطعه سیلیکونی با کُد Pinnacle Ridge هستند، از روز 19 آوریل (30 فروردین) تحت سری 2000 و خانواده‌های Ryzen 7 و 5 روانه بازار شدند. نسل دوم Ryzen با چندین تغییر از جمله به‌کارگیری یک فناوری ساخت جدیدتر و بهینه‌تر و همچنین معرفی یک چیپ ست پرچم‌دار جدید همراه بوده است.

لیست پردازنده‌ها


موج اول از نسل دوم پردازنده‌های Ryzen در مجموع شامل چهار مدل، متشکل از Ryzen 7 2700X ،Ryzen 7 2700 ،Ryzen 5 2600X و Ryzen 5 2600 است. تمامی مدل‌های یاد شده ضریب باز بوده و از طریق افزایش ضریب (Multiplier) قابل اورکلاک هستند. درست همانند نسل اول، سری Ryzen 7 را پردازنده‌های 8 هسته‌ای با توانایی اجرای هم زمان Threadا16 هم زمان تشکیل می‌دهند. سری Ryzen 5 نیز دارای 6 هسته پردازشی فیزیکی با توانایی اجرای Threadا12 است. همانند گذشته وجود پسوند X نیز به وجود قابلیت XFR یا «گستره فرکانسی گسترش یافته» اشاره دارد.

Ryzen 7 2700X پرچم‌دار این سری از پردازنده‌های AMD است و علی رغم اسم آن که بیشتر به Ryzen 7 1700X نزدیک است، عملاً جانشین 1800X محسوب می‌شود. یکی از عمده‌ترین تغییرات این مدل جدید نسبت به 1800X، افزایش فرکانس‌ها است. فرکانس پایه این پردازنده 100 مگاهرتز و فرکانس بوست آن 300 مگاهرتز بالاتر از Ryzen 7 1800X است اما این بهبود باعث شده توان طراحی گرمایی یا همان TDP به مقدار 10 وات افزایش یابد و حالا به 105 وات رسیده است. این پردازنده با قیمت 329 دلار عرضه شده که ارزان‌تر از Ryzen 7 1800X است. Ryzen 7 2700 نسخه معمولی 2700X و فاقد فناوری XFR است. البته فرکانس پایین‌تری نیز دارد که به لطف آن توان طراحی گرمایی 65 وات است. این پردازنده 299 دلار قیمت دارد.

Ryzen 5 2600X جانشین 1600X محسوب می‌شود و یک‌بار دیگر شاهد افزایش قابل توجه فرکانس بوست هستیم. Ryzen 5 2600X با قیمت 229 دلار عرضه شده است. Ryzen 5 2600 ارزان‌ترین مدل این سری است و فقط 199 دلار قیمت دارد.

هرچند مدل‌های دارای پسوند X گران‌تر از مدل‌های معمولی هستند، اما در عوض بیشتر دست چین شده‌اند و شانس بیشتری برای دست یابی به فرکانس‌های بالاتر دارند.

تمامی این پردازنده‌ها با استفاده از فناوری ساخت 12 نانومتری توسط GlobalFoundries تولید می‌شوند. در حقیقت نسل دوم Ryzen اولین پردازنده‌های دسکتاپی 12 نانومتری دنیا هستند و عملاً AMD در به‌کارگیری فناوری ساخت جدیدتر، گوی سبقت را از اینتل ربوده است.

خوشبختانه نه تنها AMD از همان سوکت AM4 بهره گرفته است، بلکه با به‌روزرسانی BIOS مادربردهای فعلی می‌توان از پردازنده‌های نسل دومی Ryzen نیز استفاده کرد. البته AMD چند چیپ ست جدید نیز دارد.

بسته‌بندی و محتویات جعبه


طرح روی جعبه نمایی از طرح RGB زیر کاور پنل پشتی مادربردهای گذشته خانواده Pro Carbon است که نام مادربرد با فونتی بزرگ بر روی آن حک شده و البته در طراحی های جدید، این کاور پلاستیکی جای خود را به یک خنک کننده مدار رگولاتور ولتاژ بزرگ و تأثیر گذار داده است. مانند تمامی مادربردهای میان رده‌ی بازار بسته بندی این محصول نیز ساده است و از دستگیره حمل و پنجره طلقی خبری نیست اما طرح و رنگ جعبه القا کننده محصولی با کیفیت و رده بالاست. در کنار تمام نوشته‌ها و اطلاعات روی جعبه BIOS Flashback+ بیش از بقیه خود نمایی می‌کند و به نظر می‌رسد MSI این قابلیت مفید و کاربردی را برای مادربردهای ارزانتر خود نیز از این پس به کار خواهد گرفت.

فضای پشت جعبه به معرفی امکانات منحصر به فرد و مشخصات این مادربرد اختصاص پیدا کرده که این ویژگی‌ها را با هم مرور می‌کنیم:

Audio Boost
پشتیبانی نرم‌افزاری Audio Boost و کدک سخت‌افزاری ALC122
Mystic Light Extension
تعبیه درگاه RGB و کنترل نورپردازی به کمک نرم‌افزار Mystic Light
TwinTurbo M.2
دو درگاه حافظه پرسرعت M.2
Extended Heatsink
خنک کننده توسعه یافته مدار رگولاتور ولتاژ
BIOS Flashback+
به‌روز رسانی بایوس بدون نیاز به پردازنده
AMD Turbo USB
پشتیبانی از درگاه‌های USB 3.1 نسل دوم

با وجود همه این قابلیت‌ها باید دید این مادربرد در عمل چه توانایی‌هایی دارد. پس بدون فوت وقت به سراغ جعبه گشایی این محصول می‌رویم. با باز کردن جعبه، مادربرد در پوشش پلاستیکی ضد الکترواستاتیک خود قرار گرفته و باقی متعلقات در لایه زیرین جای گرفته اند که شامل موارد زیر است:

دیسک نوری شامل درایورها و نرم افزارهای مورد نیاز
دفترچه راهنما
راهنمای نصب سریع
دو عدد کابل SATA 6Gb/s (یک کابل با پورت L شکل و یک کابل دیگر به شکل تخت)
I/O Shield یا محافظ پورت های پشتی برد
مجموعه برچسب برای علامت گذاری کابل ها
یک عدد کابل رابط RGB به طول 80cm
آنتن‌های ماژول شبکه بی‌سیم
دو عدد پیچ نصب حافظه M.2
لوگوی MSI

نمای ظاهری و مشخصات فنی


در ابتدا لازم می‌دانیم مشخصات فنی این مادربرد را با استناد به وبسایت رسمی کمپانی MSI ملاحظه کنید:

در طراحی این مادربرد از روکش فیبر کربن که شاید پیش‌تر در اتومبیل‌های اسپرت دیده باشید، استفاده شده و تداعی کننده یک محصول زیبا و قدرتمند است. هیتسینک‌های آلومینیومی با رنگ مشکی به همراه روکش‌های فیبرکربن که بر روی آنها کشیده شده و طراحی با خطوط مورب رنگی روی سطح PCB همگی باعث جذابیت و زیبایی بیشتر ظاهر مادربرد شده‌اند. طراحی خنک کننده مدار رگولاتور ولتاژ پردازنده به طوری که امتداد آن تا روی پنل پشتی کشیده شده است، ابتکار MSI برای افزایش کارایی خنک کننده رگولاتور ولتاژ و تعبیه کاور پنل پشتی بوده که ضمن ظاهر زیبا، موجب افزایش سطح تماس هیتسینک با جریان هوا برای دفع بهتر گرما شده است.

از نظر المان RGB هم این مادربرد خوش قیمت، پکیج نسبتاً کاملی ارائه می‌دهد و نورهای‌ RGB برای زیبایی در بخش‌های مختلفی از سطح برد گسترده شده‌ است. در پشت برد و امتداد اسلات‌های رم و زیر خنک کننده PCH که به شخصی سازی هرچه بیشتر برد کمک می‌کند. همچنین MSI برای دوستداران نورهای RGB دو کانکتور RGB از نوع 12v و یک کانکتور Addressable RGB در کنار یک کانکتور اختصاصی Corsair برای اتصال نوار یا فن‌های RGB روی برد تعبیه کرده است تا از یک نورپردازی تمام عیار درون کیس خود لذت ببرید.

ابعاد این مادربرد در استاندارد ATX قرار دارد و طول و عرض آن به ترتیب 30.5cm x 24.4cm است که در اکثر کیس‌های Mid Tower به بالا قابل نصب خواهد بود. کیفیت PCB و لحیم‌کاری در این برد، به دلیل استفاده از سیستم‌های تمام اتوماتیک بسیار بالا بوده و در بخش کامپوننت‌های صوتی دارای ایزولاسیون اختصاصی است.

این برد دارای 4 اسلات DIMM بوده که توانایی پشتیبانی از حداکثر 64GB حافظه رم DDR4 به صورت Dual Channel در سرعت استاندارد 2133/2400/2666 مگاهرتز را دارد. بیشینه سرعت پشتیبانی شده حافظه‌های رم به بیش از 3466 مگاهرتز می‌رسد که از طریق فعال‌سازی پروفایل A-XMP یا اورکلاک قابل دسترسی است.

در زمینه اسلات‌های PCI با دارا بودن دو اسلات PCI Express X16 و سه اسلات PCI Express X1، قابلیت نصب انواع کارت‌های افزودنی وجود دارد. اسلات اول PCI Express X16 پهنای باند خود را مستقیماً از پردازنده دریافت می‌کند و با توجه به پردازنده مورد استفاده سرعت X16 یا X8 را ارائه خواهد داد. اسلات دوم نیز پهنای باند خود را از چیپ B450 دریافت کرده و سرعت X4 تحت استاندارد PCIe 2.0 دارد. همچنین با توجه به محدودیت‌های خطوط PCI-E، تنها از قابلیت 2way Crossfire پشتیبانی می‌شود. اسلات اول PCI Express X16 نیز توسط استیل ضد زنگ مقاوم سازی شده تا در اثر فشار ناشی از وزن و گرمای کارت‌های گرافیک تغییر شکل ندهد.

پورت‌های ذخیره سازی در این مادربرد شامل 6 پورت SATA 6Gb/s با توانایی پشتیبانی از آرایه‌های RAID 0,1,10 و دو پورت M2 که در بین اسلات‌های PCI Express قرار گرفته است می‌شود. پورت‌های M2 تعبیه شده از هر دو نوع رابط SATA و PCIe پشتیبانی می‌کنند و قابلیت نصب حافظه‌هایی با بیشینه طول 110mm برای پورت اول و 80mm برای پورت دوم وجود دارد. البته به دلیل محدودیت خطوط PCI-E منشعب از تراشه B450 همه پورت‌های ذخیره‌ساز به طور همزمان قابل استفاده نیستند که جزئیات آن را در تصویر مشخصات فنی، قرار گرفته در ابتدای همین بخش می‌توانید مشاهده کنید.

در سطح برد انواع کانکتور‌های رایج برای اتصال به پنل جلوی کیس تدارک دیده شده است. کانکتور مربوط به اتصالات صدا، دو کانکتور 10 پین USB2 و یک کانکتور 20 پین USB3.1 Gen1 به همراه 6 کانکتور 4 پین Fan Header برای اتصال و مدیریت انواع فن و پمپ خنک کننده مایع در چهار گوشه مادربرد قرار گرفته است.

در پنل پشتی این مادربرد به ترتیب از سمت چپ، تک سوییچ Bios Flashback، دو پورت USB2 و یک پورت PS2 برای اتصال موس و کیبرد، خروجی‌های تصویر Displayport و HDMI، دو پورت برای اتصال آنتن شبکه بی سیم (WiFi و Bluetooth)، دو پورت USB3.1 Gen1، یک پورت شبکه LAN، پورت USB3.1 Gen2 Type-A (پورت قرمز) ، پورت USB3.1 Gen2 Type-C (پورت کوچک مشکی) و مجموعه خروجی صدای 7.1 کاناله توسط جک‌های 3.5mm آنالوگ و S/PDIF Optical خروجی صدا قرار گرفته‌اند.
advertising