خدمت سربازی از چه زمانی در ایران به صورت رسمی شروع شد ؟
خواندنی › تاریخ
- 97/08/04كلازويتس ابراز عقيده كرده است كه مردم يک كشور بايد از طريق خدمت وظيفه (اجباری، بدون اغماض و تبعيض) با فنون رزم آشنا شوند تا در صورتی كه خطری ميهن آنان را تهديد كند جملگی و بدون نياز به آموزش وقت گير، در كوتاهترين زمان آماده دفاع باشند. اين اصل نيز از كلازويتس است: جنگ دنباله سياست (ديپلماسی) است، به طريقي ديگر. دولت هايی كه نظام وظيفه ندارند به اين قسمت از انديشه های كلازويتس استناد مي كنند تا بتوانند نظاميان استخدامی(اصطلاحا: داوطلب) را براي جنگ (جنگ تعرضی) به نقاط دوردست بفرستند و تلفات وارده هم نمی تواند مورد اعتراض قرارگيرد زيرا كه اين نظاميان برای جنگيدن استخدام شده اند و «جنگ» كشته شدن هم دارد و اگر جانشان را دوست داشته باشند نبايد به استخدام ارتش درآيند. هزينه نظامی دولت هايی كه نظام وظيفه ندارند بسيار سنگين است و بيشتر اين بودجه صرف پرداخت حقوق و مزايا به نظاميان می شود.
از قرن بيستم، دولت های دارای قانون نظام وظيفه استدلال مي كنند كه تعرض نوعی دفاع است و لذا می توانند از سرباز وظيفه برای تعرض هم استفاده كنند.
نظام وظيفه در ايران سابقه طولانی دارد. در زمان هخامنشيان و ساسانيان به نوعی نظای وظيفه وجودداشت. در زمان هخامنشيان، سپاه جاويدان (دائمی و استخدامی) تا رسيدن مردانی كه به عنوان سرباز احضار مي شدند كار دفاع را به دست مي گرفت. شاه عباس نظام وظيفه را به صورتی ديگر احياء كرد و آن، موظف بودن هر دهكده و يا خانواده به دادن يک سرباز بود. پس از تاسيس فرهنگستان ايران، در خبرها ـ نوشتن عنوان «سرباز» براي افراد ارتشهايی كه قانون نظام وظيفه نداشتند ممنوع بود و بايد به جای آن واژه «نظامی و ...» بكار مي رفت زيرا كه به استدلال فرهنگستان، «سرباز» عنوانی بسيار مقدس بود.