چرا بیشتر خانم ها سزارین را به جای زایمان طبیعی انتخاب می کنند

پزشکی و سلامتطب سنتی

- 97/11/03
چرا بیشتر خانم ها سزارین را به جای زایمان طبیعی انتخاب می کننددلایل انتخاب سزارین در این تحقیق را می‌توان به چند تقسیم کرد:
الف- نگرش منفی به زایمان طبیعی که شامل مواردی مانند ترس از درد، استاندارد نبودن زایمان طبیعی و احساس شرم است.
ب- نگرش مثبت به سزارین که شامل پیش‌بینی‌پذیری آن، پیشگیری از به‌هم‌‌ریختگی فرم بدن، به‌کارگیری روش‌های پیشرفته علمی، امکان حضور پزشک در حین سزارین و تأیید و تشویق پزشک معالج است.

زایمان طبیعی اولش درد داره و سزارین آخرش، می‌دونستم که در زایمان طبیعی بچه خیلی کامل‌تر می‌شه، اما آدم افتادگی مثانه پیدا می‌کنه، زیبایی بدن از بین می‌ره، ولی سزارین این مشکلات را نداشت، کلاً جفت ضرر و مزیتش 50-50 بود، فقط شاید طبیعی، دردی که حالا دارم نداشت. خیلی‌ها می‌گفتند طبیعی آدمو به‌هم می‌ریزه، به درد نمی‌خوره، خوب نیست. دکترم بهم گفت تو ایران طبیعی عوارض داره. از اینترنت خوندم یکی می‌گفت طبیعی خوبه یکی می‌گفت سزارین، هرکی یه چیزی می‌گفت

اعتماد به پزشک در مورد نوع زایمان


تجویز پزشک تأثیر به‌سزایی در انتخات روش زایمان دارد. از آن‌جاکه نظر و پیشنهاد پزشک معتبر و مطمئن است، توصیه او موجب تبعیت و اطاعت می‌شود. بعضی از مشارکت‌کنندگان اشاره داشتند که پزشک آن‌ها تنها زایمان سزارین انجام می‌دهد و تنها این نوع زایمان را به مریض خود پیشنهاد می‌دهد و یا زن باردار درخواست سزارین کرده و پزشک هم بدون هیچ ممانعتی پذیرفته است. آن‌ها اشاره کردند که به پزشک خود اعتماد دارند و حتی اگر پزشک زایمان طبیعی را به آن‌ها توصیه می‌کرد احتمال پذیرفتن آن را می‌دادند و یا به گفته خودشان بیشتر به آن فکر می‌کردند.

تفسیر منفی از درد زایمان


در این قسمت نظر پاسخ‌گویان درباره درد زایمان تشریح شده است. بیشتر مادران مشارکت‌کننده در این تحقیق، درد زایمان را وحشتناک و تحمل‌ناپذیر توصیف می‌کردند و از آن هراس زیادی داشتند.

آخرین مضمون از این مقوله، استقبال از روش‌هایی است که درد زایمان را تخفیف می‌دهد. از بین 15 نفر مشارکت‌کننده 10 نفر از آن‌ها زایمان در آب را به عنوان نوعی از زایمان بی‌درد مناسب می‌دانستند و خواهان گسترش آن بودند. سودابه که وحشت زیادی از زایمان داشت، اظهار کرد: «اگر زایمان طبیعی درد نداشت یا اگر زایمان در آب بود آن را انتخاب می‌کردم، اما گفتند در تهران فقط یک بیمارستان است که زایمان در آب داره اونم خیلی هزینه‌اش زیاد بود و دکتر خودم هم اونجا نبود».

اهمیت شکل و زیبایی بدن


در دوران کنونی که بدن در هویت افراد اهمیت زیادی پیدا کرده، تصور به‌هم‌ریختگی فرم بدن- اعم از آن‌که این تصور مبنای واقعی یا غیرواقعی داشته باشد- یک نقطه ضعف بزرگ زایمان طبیعی محسوب میشود. 8 نفر از مصاحبه‌شوندگان، اشاره داشتند به این‌که فرم و زیبایی بدن برای آن‌ها ملاک مهمی بوده؛ تا حدی‌که این مقوله انتخاب نوع زایمان آن‌ها را تحت‌تأثیر قرار داده است.

تأثیر حضور همسر برای زایمان


از مشارکت‌کنندگان در تحقیق سؤال شد که آیا امکان حضور و همراهی همسر هنگام انجام عمل سزارین، در تصمیم‌گیری آن‌ها مؤثر بوده است؟ بیشتر مشارکت‌کنندگان (10 نفر از 15 نفر) اظهار کردند که حضور همسر در زمان زایمان، موجب آرامش آن‌ها می‌شود. در عین حال، این همراهی را عامل مهمی در انتخاب زایمان سزارین قلمداد نمی‌کردند؛ به استثنای 2 نفر که برای نمونه به یک مورد آن یعنی گفته‌های سحر اشاره می‌شود: «از زندگیم راضیم و این در تحمل درد تأثیر داشت. خیلی دوست داشتم شوهرم کنارم باشه. اون حتی تا ریکاوری که اجازه ورود همراه نیست، باهام اومد. دکترم این اعتقاد را داشت که همسر باید کنار خانمش باشه. خود همسرم هم دوست داشت باشه. آدم احساس می‌کنه درد رو با هم تقسیم می‌کنه، یکی شوهر و یکی هم پدر و مادرم خیلی حضورشون برام دلگرم‌کننده بود».

پیش بینی پذیری و مدیریت زمان در انتخاب زایمان


مواجهه با شرایط غیرمنتظره و نامتعین در افراد ایجاد هراس می‌کند. روش طبیعی وضع حمل، قدرت فرد را بر تنظیم زمان رخداد زایمان کاهش می‌دهد. گاهی افراد با انتخاب روش سزارین می‌کوشند تا به یک پدیده‌ای که از جهت نوع و بروز نامتعین است، نظم و تعیین ببخشند و به این ترتیب نگرانی حاصل از زایمان را برای خود کاهش دهند؛ برای مثل سحر می‌گوید: «بله این مسأله دلیل شد، چون مطمئن بودم خیلی راحت میام بیمارستان کارهایم انجام می‌شه، دکترم هست. مرا عمل می‌کنه برای طبیعی هر لحظه ممکنه بچه به دنیا بیاد؛ شبی نصف شبی و اون موقع دکتر من دردسترس نبود یا اصلاً امکان داشت دکترم تهران نباشه».

تفسیر تجربه سزارین


در این قسمت تجربه و نظر مادران درباره انتخاب سزارین بررسی شده است. در کل، بیشتر مادران (11 نفر از 15 نفر) از انتخاب خود رضایت داشتند و نیمی از آن‌ها (7 نفر) اظهار کردند که زایمان بعدی خود را هم با روش سزارین انجام خواهند داد. بیشتر افراد مبتنی بر یک باور عمومی، انجام سزارین اول را الزامی برای سزارین‌های بعدی می‌دانند، اما پژوهشی که در سال 1990 در کالیفرنیای جنوبی انجام شد نشان داد از 7229 نفر که قبلاً سزارین شده بودند، 5022 نفر برای زایمان طبیعی اقدام کردند و از بین آن‌ها 3746 نفر (یعنی حدود 75 درصد) موفق به زایمان طبیعی شدند. در بین مادرانی که سعی داشتند بعد از یک‌بار سزارین، زایمان بعدیشان را به روش طبیعی انجام دهند، در کمتر از یک درصد موارد پارگی رحم دیده شد. این نسبت عارضه در زایمان طبیعی با نسبت میزان تزریق خون، عفونت‌های بعد از عمل جراحی و مدت بستری‌شدن در بیمارستان که به خاطر سزارین اتفاق می‌افتد، به طور معنی‌داری بالاتر است. بر پایه این قیبل مطالعات و نظایر آن است که شعار «یک بار سزارین؛ برای همیشه سزارین» منسوخ شده و سزارین قبلی برای سزارین‌های بعدی الزامی ایجاد نمی‌کند. این یکی از عواملی بود که باعث کاهش روند رشد سزارین در جوامع غربی شد.
advertising