تاریخچه جشنواره فیلم فجر ایران
خواندنی › تاریخ
- 97/10/14تاریخچه و فعالیت جشنواره فیلم فجر
جشنواره فیلم فجر، جایگزینی برای جشنواره بینالمللی فیلم تهران بود که تا پیش از انقلاب 1357 ایران، با حمایت دفتر مخصوص شهبانو فرح پهلوی در ایران برگزار میشد و در آن فیلمهای برگزیده سینمای ایران در کنار آثار سینمای بینالمللی به رقابت میپرداختند. بعد از انقلاب، این جشنواره تعطیل شد و بعد از 4 سال جشنواره فیلم فجر، همزمان با روزهای دهه فجر جایگزین آن شد.نخستین دوره جشنواره فیلم فجر از 12 تا 22 بهمن سال 1361 به دبیری حسین وخشوری برگزار شد.
جشنواره فجر تا سال 1374 فقط به تولیدات سالانهٔ سینمای ایران میپرداخت. از سال 1374 جشنواره به صورت بینالمللی برگزار میشود و علاوه بر سینمای ایران، در بخش بینالملل به بررسی فیلمهایی از سینمای جهان میپردازد. در بخشهای رقابتی این جشنواره، شرکت کنندگان برای کسب جایزهٔ مخصوص که «سیمرغ بلورین» نام دارد با هم رقابت میکنند. دیپلم افتخار و لوح زرین از دیگر جوایز این جشنواره میباشند. طی سالیان اخیر مسابقههای سینمای مستند، فیلم کوتاه و مسابقه مواد تبلیغاتی و اطلاعرسانی نیز به بخشهای سینمای ایران اضافه شدهاست. در ابتدای جشنواره آیین بزرگداشت یک هنرمند برگزار میشود و در انتها هم جوایز ویژه و مردمی به فیلم انتخاب شده با رای مردم داده میشود. در سال 1393 بخش بینالملل جشنواره جدا شد.
این جشنواره در دو بخش سینمای ایران و جهان فعالیت می کند:
بخش سینمای ایران
سودای سیمرغ (مسابقه سینمای ایران) /نگاه نو (فیلمهای اول) /سینما حقیقت (آثار مستند سینمایی) /هنر و تجربه (تجربه اول) /انیمیشن (این بخش از دوره سی و چهارم یعنی سال 1394 به بعد اضافه گردید)
بخش سینمای جهان
جام جهاننما /سینما سعادت /جشنواره جشنوارهها /نمایشهای ویژه /جلوه گاه شرق
سابقه جشنواره فیلم فجر
تاکنون سی و شش دوره از جشنواره بینالمللی فیلم فجر برگزار شدهاست و سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر در بهمن ماه سال 1397 برگزار خواهد شد.
جوایز جشنواره فیلم فجر
در بخش جوایز از دوره پنجم به برندگان «لوح زرین» اهدا شد و عنوان «سیمرغ» از هفتمین دوره جشنواره به صورت جدی مطرح گردید که تا امروز ادامه داشتهاست. در حال حاضر «دیپلم افتخار» دیگر جایزه جشنواره فیلم فجر است.
سیمرغ های جشنواره فیلم فجر
بهترین فیلم /بهترین کارگردانی /بهترین فیلمنامه /بهترین بازیگر نقش اول زن /بهترین بازیگر نقش اول مرد /بهترین فیلمبرداری /بهترین تدوین /بهترین موسیقی متن /بهترین چهرهپردازی /جایزه ویژه هیئت داوران /بهترین بازیگر نقش مکمل زن /بهترین بازیگر نقش مکمل مرد /بهترین صدابرداری /بهترین صداگذاری /بهترین طراحی صحنه و لباس /بهترین جلوههای ویژه میدانی /بهترین جلوههای بصری /سیمرغ زرین بهترین فیلم با نگاه ملی /سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران