عواملی که منجر به دندان درد عصبی می شوند
پزشکی و سلامت › دهان و دندان
- 97/10/29
دندان درد عصبی چیست؟
این جمله، شرححال برخی از بیماران دندانپزشکی است که به ما مراجعه میکنند. دندانپزشکان اغلب با کمی تردید در مورد صحت ارتباط استرس و درد دندان اظهارنظر میکنند زیرا در بیشتر موارد علت دنداندرد، قابل تشخیص و درمان است و استرس در بسیاری از اوقات «علت» دنداندرد نیست، اما در این مطلب سعی خواهیم کرد به این سوال جواب بدهیم که:
استرس و خرابی دندان ها
استرس باعث بیماریهای لثه میشود
خشکی دهان که بهخاطر استرس به وجود میآید هم عامل پوسیدگی است
با استرس تمایل به مصرف قند افزایش مییابد
استرس باعث ترس از مراجعه به دندانپزشک و خرابی بیشتر دندانها میشود
درد غیر دندانی و دندان درد عصبی
گاهی دردهای ناحیه فک و صورت که به صورت دنداندرد احساس میشوند واقعا به مشکل خود دندان مربوط نمیشوند. این دردها را دردهای غیردندانی مینامیم. دردهای غیردندانی که به شکل دنداندرد احساس میشوند، اشکال متنوعی دارند و بسیاری از آنها با استرس تشدید میشوند. مثلا میگرن یکی از بزرگترین مقلدان درد دندان یا آنژین صدری که میتواند به صورت درد دندان در فک پایین احساس شود، با استرس ممکن است شروع یا تشدید شوند. دردهای نوروپاتیک و سایکولوژیک هم اگرچه از خانوادههای مجزا هستند ولی ممکن است با استرس رابطه مستقیمی داشته باشند و در حضور استرس تشدید شوند.
درمان دندان درد عصبی
تقریبا در اکثر موارد، علت دنداندرد شما مربوط به یک (وگاهی بیش از یک) دندان است. با رفع علت درد و درمان دندان عامل درد، مشکل درد شما برطرف میشود. اینکه دنداندرد شما با استرس کم و زیاد میشود یا اینکه در حضور استرس احساس درد بیشتری میکنید، الزاما به معنی عصبیبودن علت درد دندان نیست، بنابراین در مرحله اول به دندانپزشک عمومی یا متخصص درمان ریشه برای تشخیص دندان عامل درد و درمان آن مراجعه کنید.
با درمانهای معمول دندانپزشکی، بیشتر دنداندردهای عصبی برطرف میشوند اما در مراحل بعدی در صورتیکه دندان عامل پیدا نشود، ممکن است گزینه دنداندرد با عامل غیردندانی برای شما مطرح شود که تشخیص دقیق و درمان آن، روند پیچیدهتر و بینرشتهای دارد و در موارد زیادی از حیطه صرف دندانپزشکی خارج است.
اضطراب باعث دندان درد عصبی می شود؟
اضطراب به طور مستقیم دندان ها را تحت تاثیر قرار نمی دهد. کاری که اضطراب انجام می دهد ایجاد کردن مشکلاتی است که نهایتا سلامت دندان را تحت تاثیر قرار می دهند. مشکلات دندانی بالقوه بسیاری وجود دارند که با اضطراب در ارتباط هستند. برخی متخصصان در حال کشف این موضوع هستند که ارتباط دهان و سلامت ذهنی ممکن است بسیار قوی تر از چیزی باشد که تا به حال پیش بینی شده است. برخی از نمونه های دندان درد عصبی شامل موارد زیر می شوند:
یکی از انواع دندان درد عصبی: دندان قروچه
دندان قروچه مخصوصا در شب یکی از شایع ترین انواع دندان دردعصبی است و میزان زیادی از این دندان قروچه پس از به خواب رفتن فرد اتفاق می افتد. متاسفانه، از آنجایی که این مورد در خواب رخ می دهد، بسیاری از افراد مبتلا به مشکلات دندانی از اینکه شب ها دندان قروچه کرده و مینای دندان های خود را از بین می برند خبر نداشته و پس از اینکه از خواب بیدار می شوند دچار سر درد می شوند. دندان قروچه کردن و فشردن دندان ها بر روی هم در طول روز نیز می تواند اتفاق افتد و فرد ممکن است تا زمانی که نواحی اطراف فک او دچار آسیب نشده و درد نگرفته اند متوجه آن نشود.
وسواس دندان درد
بسیاری از افراد به مشکلی دندانی مبتلا نیستند بلکه اضطرابشان آنها را وادار می کند که در ارتباط با دندان هایشان وسواس داشته باشند و به این باور برسند که هر دندان دردی به معنای وجود یک مشکل مرتبط با سلامت دندان است. این افراد احتمالا به حدی دندان هایشان را مسواک می زنند که خود این کار سبب آسیب رساندن به دندان ها و لثه هایشان شود.
اضطراب و عدم بهداشت دندان ها
درباره دندان درد عصبی، برعکس مورد قبل نیز می تواند رخ دهد. بسیاری از افراد مبتلا به اضطراب به راحتی سلامت دهان خود را نادیده می گیرند زیرا این افراد به شدت درگیر با دیگر مسائل و مشکلات خود بوده و یا به عنوان راهی جهت مقابله با استرس به مصرف بیش از حد شکر روی می آورند. تمامی این موارد می توانند به مشکلات دندانی ختم شوند.
اضطراب و خشکی دهان موجب دندان درد عصبی
خشک شدن شدید دهان در اثر اضطراب از لحاظ پزشکی روشن نیست اما خشکی دهان، خود می تواند سلامت دندان ها را تحت تاثیر قرار داده و همراه با اضطراب پدیدار شود. از آنجایی که در خشکی دهان بزاق کمتری از مقدار مورد نیاز وجود دارد و بزاق دهان نیز جهت کمک به سلامت دندان ها مهم است، این امکان وجود دارد که ارتباط بین اضطراب و خشکی دهان نقشی را در سلامت دندان های ایفا کند. افرادی که دچار اضطراب هستند در معرض ابتلا به بیش آگهی نیز می باشند. این به این معنی است که گاهی اوقات نسبت به افرادی که دچار اضطراب نیستند ممکن است وجود مشکلات بیشتری را در دندان های خود احساس کنند.
برای مثال برخی افراد بیان می دارند که در حین یک حمله وحشت زدگی، احساس می کنند که دندان هایشان لق و یا دردناک هستند. اگر این افراد مبتلا به اظطراب نبودند متوجه این علائم نمی شدند. این در حالی است که دندان های این افراد هیچ مشکلی ندارند.