اصول باغبانی در فصل تابستان

سبک زندگیباغچه

- 98/06/17
اصول باغبانی در فصل تابستانبرای بسیاری از باغبانان، تابستان به معنای گرما، خشک سالی و مشکلات آبیاری است. این امر می‌تواند هم برای باغبانان و هم برای باغ و باغچه آن‌ها دشوار و طاقت‌ فرسا باشد. از آنجایی که جذب آب در این فصل جنبه حیاتی دارد، از بین بردن علفهای هرز و مبارزه با گیاهان انگلی جهت جلوگیری از هدر رفتن آب اهمیتی ویژه دارد. با توجه به اینکه تابستان فصل رویش گیاهان است عملیاتی مانند قیم گذاری جهت هدایت رشد عمودی نهال و جلوگیری از صدمات فیزیکی ، شست وشوی درختان به منظور رفع دوده و گرد و غبار ، مالچ جهت حفظ رطوبت خاک و جلوگیری از رشد علفهای هرز، کوتاه نمودن چمن، هرس تابستانه ، خارج کردن پیازهایی که گل دهی آنها به اتمام رسیده و کنترل آفات و بیماریها رشد بهینه گیاهان را تضمین می نماید. در اینجا برخی از راهکارهای بی‌دردسر و سازگار با محیط زیست برای نگهداری فضای سبز در طول ماه‌ های گرم تابستان را به شما ارائه می‌دهیم.

حذف علف های هرز


بسیاری از علف های هرز و مزاحم که به گرمای تابستان علاقه دارند در این فصل از سال به سرعت از گیاهی کوچک تبدیل به علف هایی غول پیکر خواهند شد. از میان برداشتن این علف ها امری بسیار ضروری است زیرا موجب ربودن رطوبت و مواد غذایی از بستر گیاهان باغ شما خواهند شد. همچنین بسیاری از آن ها موجب تشویق حمله آفات و بیماری ها در فضای سبز و باغچه شما خواهند شد. علاوه بر روش مبارزه مکانیکی مداوم، سمپاشی علفهای هرز بوسیله سموم علف کش با رعایت احتیاط‌های لازم به خصوص در مورد درختانی که در کنار جوی ها و حاشیه ها قرار دارند، مفید خواهد بود.

شست و شو درختان به منظور حذف دوده و گرد و غبار


به علت آلودگی هوا در تابستان لایه ضخیمی از دوده سطح درختان را می پوشاند که با لمس برگ درختان نیز این دوده ها مشخص می شوند. شستشوی شاخ و برگ درختان، با جلوگیری از مسدود شدن روزنه های آبی و هوایی برگها که توسط ذرات آلاینده هوا پوشنده شده اند، موجب طولانی شدن عمر درخت می گردد. بدیهی است با تمیز شدن سطح برگها، عملکرد تنفس و تعریق به حالت عادی بر گردد. همچنین شستشو در زدودن اثرات آفات گیاهی موثر می باشد. شست و شوی درختان از اوایل بهار شروع شده و در تابستان به حداکثر می رسد. فشار آب باید به حدی باشد که موجب ریزش برگها و شکستن شاخه ها نشود. می توان به هر لیتر آب شستشو، یک تا دو قطره مایع صابونی اضافه نمود.
اصول باغبانی در فصل تابستان

کوتاه نمودن چمن


از مراقبتهای ویژه چمن چیدن آن می باشد که این کار باید بطور مستمر و به موقع صورت گیرد تا چمن ها یک دست و متراکم شده و منظره زیبایی پیدا کنند. اگر چیدن چمن به خصوص در روزهای گرم تابستان به تعویق بیفتد، چمن وارد مرحله زایشی شده و به گل می نشیند . با به گل نشستن چمن مواد مغذی که باید به مصرف رشد رویشی آن می رسید مصرف خوشه بستن شده موجبات تضعیف و کاهش کیفیت و لطافت چمن فراهم می شود بهترین زمان برای چیدن چمن صبح زود یا هنگام عصر می باشد و لازم است هر هفته در فصل رشد، چمن را تا ارتفاع مطلوب کوتاه نمود. هنگام چمن زنی خاک تا حدی مرطوب باشد تا از کنده شدن چمن جلوگیری گردد.

مالچ پاشی


پخش کردن مالچ به ضخامت حدود ۵ سانتیمتر از جمله بهترین عملیاتی است که برای باغ و فضای سبز خود انجام می دهید. پوشش مالچ روی سطح زمین موجب حفاظت از خاک در برابر تابش سوزان خورشید در این فصل است. این کار موجب خنک نگهداشتن خاک و در نتیجه سرحال بودن ریشه گیاهان و نیز جلوگیری از اتلاف رطوبت خاک توسط تبخیر خواهد شد. خوشبختانه مالچ ها به نوع خاصی محدود نمی شوند هر آنچه که از مواد ارگانیک نظیر خرده چوب، پوشال، بقایای گیاهی و برگ های خشک و خرد و پوست درختان و موادی از این قبیل بدست آید که در درازمدت نیز به فرایند کمپوست سازی و بافت خاک کمک خواهد کرد.

قیم گذاری


بهترین زمان برای نصب قیم ، زمان کاشت نهال است. تنها در این حالت است که نصب آن آسیبی به سیستم ریشه ای نمی زند. قیمی مؤثر است که ارتفاع آن از سطح زمین تا دو سوم بلندی گیاه باشد و لابلای شاخ و برگ گیاه پنهان گردد. هدف از نصب قیم کمک به رشد عمودی تنه نهال و حمایت از آن در برابر صدمات فیزیکی می باشد. در صورت مشاهده نهالی خمیده و بدون قیم، اقدام به نصب قیم نمایید. وسایلی که برای بستن گیاه به قیم استفاده می شوند باید به اندازه کافی خاصیت کشسانی داشته باشند تا سائیدگی تنه را به حداقل برسانند.

خارج کردن پیازهایی که گل دهی آنها به اتمام رسیده است


در فصل تابستان که گلهای گیاهان پیازی نظیر لاله، نرگس، سنبل ، فریزیا، لاله واژگون و آلیسوم پژمرده می شوند، کاهش آبیاری تا زرد و خشک شدن کلیه برگها، الزامی است. پس از آن برگها را از گیاه جدا کرده ، پیازها را از خاک بیرون آورده و درون ماسه در انباری با دمای چهار تا ده درجه سانتیگراد نگهداری نمایید.

حذف گل های خشکیده


گل های سر خشکیده را از بوته های یکساله و چندساله هرس نموده تا گل‌دهی بیشتری داشته باشید. این فرایند از صرف انرژی گیاه برای تولید بذر جلوگیری کرده و در عوض موجب تولید گل های بیشتری خواهد شد. همچنین حذف گل های سر خشکیده از نظر برخی از گل های خود بذرافشان اهمیت دارد. گل های چند ساله نظیر تاج الملوک، اکیناسه یا گل مخروطی، گل استکانی، هلیوپسیس، سوسن پیازی، شاه‌پسند، و یکساله هایی نظیر تاتوره، گل تنباکو، علف هفت بند زینتی، زبان در قفا و گل عنکبوتی، می توانند خود بذر افشانی کرده و خود به حالت علفی تبدیل شده و ظاهری علفزار مانند در باغ ایجاد کنند.

آبیاری


در تابستان مهمترین مسئله تأمین آب مورد نیاز گیاهان است. زیرا در این فصل گرما و خشکی زیاد هوا موجب تبخیر آب در گیاه می گردد. زمان آبیاری را طوری تنظیم نمائید تا در فاصله دو آبیاری خاک خشک نشود. در هنگام آبیاری باید دقت نمود که روی گل گیاهان گلدار آب نریزد زیرا پژمردگی زودرس گلها و سوختگی برگها در درختچه هایی نظیر رز را همراه دارد. همچنین نباید در ساعات گرم روز(۱۰ صبح تا ۳ بعدازظهر) آبیاری انجام گیرد زیرا گرما باعث تبخیر آب و عاملی برای شیوع بیماریهایی مثل قارچ، زنگ و سفیدک می شود. در فصل تابستان چمن به رطوبت بیشتری نیاز دارد و نباید آبیاری منظم و مرتب را در این فصل فراموش کرد در ضمن در صورت استفاده از شلنگ توجه داشته باشید که پس از اتمام آبیاری، شلنگ آب از روی چمن جمع آوری شود زیرا وجود شلنگ آب موجب سوختگی چمن بخصوص در چمن تازه کاشت در مسیر عبور شلنگ می گردد.

با کاشت گل های یکساله به باغ رنگ بیشتری بدهید


به محض اینکه گرما از راه میرسد گلدهی بسیاری از گل های بهاره مانند انواع بنفشه و استئوسپرموم ها پایان می یابد. با جایگزین نمودن گل های بهاره با گل های گرمادوست نظیر گل میمون، شاه‌پسند، ابری آبی، حسن یوسف، گل پنج پر، ناز آفتابی، سلوی، پیچ، سیب زمینی شیرین و آهار. گل های فصل گرم به سرعت رشد کرده و گل هایی با رنگ هایی زیبا را بوجود خواهند آورد.
advertising