احساس بی کفایتی و روش های مقابله با آن

پزشکی و سلامتروانشناسی

- 98/01/27
احساس بی کفایتی و روش های مقابله با آناغلب اوقات ممکن است که نتوانید آن طور که می خواهید به خواسته های تان برسید. گاهی پیش می آید که به علت ناتوانی در انجام یک کار احساس گناه کرده و خود را مقصر بدانید. احساس بی کفایتی و ناتوانی بخشی از وجود انسان است که از آغاز حیات با او بوده است. چگونه با احساس بی‌کفایتی خود کنار بیایم؟، چطور مانع از تخریب اعتماد به نفسم با احساسا بی‌کفایتی که دارم شوم؟ و... این‌ها سوالاتی است که در ادامه به پاسخ آن پرداخته‌ایم. این بخش از هونل را دنبال کنید.

-دلایل ایجاد احساس بی‌ کفایتی


بی کفایتی در لغت به معنای احساسی است از بی عرضگی و نالایقی گرفته می شود. احساس بی کفایتی احساسی درونی است که عامل آن اغلب به کودکی فرد بازمی‌گردد. وقتی والدین ارزش کودک را وابسته به عملکرد او می دانند زمینه بروز این احساس در کودکان پدید می آید. در این شرایط ذهن کودک احتمالا عملکردش را معادل دوست داشتنی بودن‌اش می‌پندارد و از آن جایی که کامل و بی عیب و نقص بودن برای هیچ کس میسر نیست چنین فردی مستعد احساس بی کفایتی است.

- به افکارتان نظم بدهید


با خود بیاندیشید و ببینید این احساس بی کفایتی ناشی از چیست. و یا اگر در مقایسه خود با دیگران احساس بی‌کفایتی می‌کنید، فکر کنید دقیقا در چه زمینه‌ای نسبت به آن‌ها احساس کمبود می‌کنید. افراد پولدار، خوش‌ظاهر، تحصیل کرده، فضلا و دانشمندان و... بعد از این روشن سازی است که می‌توانید به ذهنتان نظم داده و برای موفقیت خود برنامه داشته و آن را عملی کنید.

-مهارت داشتن


هر مهارتی که هر فردی پیدا میکند، در واقع راه ارتباطی خود را با اطرافیان پیدا کرده است و بواسطه مهارت داشتن میتواند خود را بیشتر از قبل و بهتر از قبل در شرایط مناسب تری نمایش دهد و این احساس آرامش و بالندگی را تجربه کند. در حقیقت مهارت اعتماد بنفس فرد را افزایش می دهد. و فرد در انجام عمل مثبتی قرار میگیرد.
بودن در رفتار و اعمال مثبت باعث میشود خودتخریبی و دوست نداشتن خود به همان میزان کم شود. بنابراین تمام اتفاقات مثبتی که یک فرد برای ابراز وجود خود نیاز دارد، در داشتن یک مهارت نهفته است و میتواند دلیلی برای رشد بیشتر و احساس بهتر باشد.

- به نمایشِ مضحکِ «دیگری بودن» پایان دهید


هرگاه که شما سعی در ظاهرسازی خود، بیشتر و یا حتی خلاف آن چیزی که هستید دارید، در خلوت خود آن فاکتورها در حکم کمبود برای شما پدیدار می‌شود. در صورتی که ممکن اصلا لزومی به خصوصیا دیگری را داشتن نباشد و شخصیت شما چه بسا محبوب‌تر باشد. اما شما با ظاهرسازی خود را درگیر یک جنگ درونی بزرگ می‌کنید که نه می‌توانید شخصیت حقیقی خود را ارتقا دهید و نه واقعا بشوید آنی که فقط در ظاهر نشان می‌دهید.

- دست از مقایسه خود با دیگران و خود کم بینی بردارید


بدون شک همه شما داستان جوجه اردک زشت «هانس کریستین اندرسون»را شنیده اید. یادتان هست که قوی کوچک (جوجه اردک زشت) به‌عنوان یک اردک احساس شکست می‌کرد؛ چرا؟ چون او واقعا یک اردک نبود پس چطور می‌توانست در کالبدی که واقعا نیست موفق باشد.
خود‌ کم‌ بینی طعمه‌ی خودش را در دام «تفکر همه یا هیچ» گرفتار می‌کند. اگر فقط بینی باریک‌تری داشتم، قابل اعتمادتر و خوشحال‌تر به نظر می‌رسیدم! اگر فقط درآمدم فلان تومان بیشتر بود زندگی خوبی داشتم! اگر فقط می‌توانستم عین B باشم از خودم راضی بودم! اما زندگی واقعی براساس این اگرها نمی‌چرخد؛ بسیاری از چیزهایی که
باعث ایجاد احساس حقارت در ما می‌شوند در واقع ساخته‌ی ذهن خود ما هستند. شاید با یک بینی باریک‌تر، زیباتر به‌نظر برسید ولی اگر از مقایسه‌ی خود با دیگران دست بردارید و با تکیه بر ظرفیت‌های خودِ واقعی‌تان مسیر زندگی را به جاده‌ی مطمئن‌تری هدایت کنید، رضایت خاطر بیشتری خواهید داشت و در دام خود‌ کم‌ بینی گرفتار نخواهید شد.

متفاوت بودن همیشه هم به معنای ضعف نیست


اگر اکثر اطرافیانتان مجرد هستند و درحال ادامه تحصیل، تفریح و ... اما شما متاهل و درحال آشپزی، نظافت و ... و یا بالعکس، همه‌ی اطافیان ازدواج کردند و شما زندگی خود را بدون چهارچوب و هدف می‌دانید و این تفاوت احساس بی‌کفایتی شما را عامل می‌شود،
اگر کسی در چهل سالگی (یا حتی هشتادسالگی!) هنوز ازدواج نکرده باشد یا فرزند و جایگاه خاص اجتماعی نداشته باشد لزوما شکست‌خورده نیست. حتی اگر گاهی هم انتظارات والدین و اطرافیان ممکن است افراد را تحت تأثیر قرار بدهد و مثلا لحظه‌ای با خود فکر کنید: «ای وای خدای من! ۴۵ سالم شد باید همسر و فرزند داشته باشم.
باید الان در فلان جایگاه شغلی می‌بودم، من باید آن‌طور که بقیه‌ی مردم هستند باشم». باید بگویم این یک ویژگی جدا نشدنی از انسان است که همیشه حسرت چیزی که ندارد را می‌خورد.این کاملا طبیعی است که شما در هر شرایطی که باشید می‌توانید متناسب با آن مفید واقع شوید.

- خیال های محال در ذهن خود پرورش ندهید


خیالبافی یک نوع تفکر هیجانی و احساسی است که اگر کنترل شده نباشد، می‌تواند تا ناکجا آباد هم پیش رود. زمانی که شما در خیالبافی‌هایتان خود را درجایی تصور می‌کنید که به واقعیت پیوستن آن ناممکن است و با توانایی‌ها و شرایط شما اختلاف بسیاری دارد، یعنی شما به ذهن خود وعده سرخرمن داده‌اید. و پس از مدتی رسیدن که هیچ زمانی که می‌بینید به آن نزدیک هم نمی‌شوید احساس نا لایقی و بی‌کفایتی در شما ایجاب می‌کند.

- بندهای وابستگی تان را پاره کنید


فردی که به شخص یا هر چیزی وابستگی دارد در بند اوست و اینگونه می‌پندارد که بدون او نمی‌تواند ادامه دهد. باید بگویم این یک عدت است و شما روی پای خودتان ایستادن را اصلا امتحان نکرده‌اید که بتوانید بر توانایی‌هایتان باور پیدا کنید.
بله.. سختی های خودش را در ابتدا دارد ولی این سختی‌ها نشان از نا ممکن بودن آن و یا بی‌کفایتی شما نیست. شما با سعی و تلاش و همچنین کسب تجربه و مهارت می‌توانید خودکفا شوید همانگونه که شخصی که در بند او هستید زمانی این روند را طی کرده است.
کسی که اعتیاد دارد نیز همین حکم را دارد. او به مواد عادت کرده و فکر می‌کند دیگر بدون آن قادر به ادامه دادن نیست. او اصلا بدون برای ترک آن اقدامی نکرده و یا اگر هم گامی برداشته با مواجه شدن اولین سختی، درد، کاهش کارایی و... پا پس کشیده است و به موقتی بودن آن نیندیشیده است.
advertising